Gražiną Sviderskytę kariuomenės vadas taip įvertino už pastangas kuriant pirmąjį lietuvišką istorinės dokumentikos serialą, praneša LNK.

LNK žurnalistė Gražina Sviderskytė ir istorikas daktaras Arvydas Anušauskas į keturių DVD rinkinį įtraukė pirmąsias septynias serialo „XX amžiaus slaptieji archyvai“ dalis. Albume - filmai „Laivyno paradas“ („Flottenparade“), „Žvalgybų žaidimai: užmirštas desantas“, „Pučai ir teroras Lietuvoje“, „Dingę Berlyne“, „100 paskutinių valandų“ ir „Lietūkio“ garažas“ (2 dalys).

Kiekviena ciklo dalis - tai valandos trukmės istorinis detektyvas, narpliojantis prieštaringus, mįslingus ir intriguojančius XX amžiaus Lietuvos įvykius. Šie filmai 2006 metais buvo sėkmingai parodyti per LNK ir TV1 kanalus.

Lietuvos istorijos instituto direktorius Alvydas Nikžentaitis sako, kad šis istorinės dokumentikos serialas – labai prasmingas projektas. „Jame populiariai, pažintine forma pristatoma Lietuvos istorija. Tokio projekto kaip „XX amžiaus slaptieji archyvai“ mes nesame turėję per visą Lietuvos egzistavimo laikotarpį. Jis prisideda prie sveiko pilietinio patriotizmo formavimo“.

A. Nikžentaičio įsitikinimu, DVD albumą turėtų įsigyti Švietimo ir mokslo ministerija ir juo aprūpinti kiekvieną šalies mokyklą. „Smagu, kad šis projektas įgavo DVD formą ir neliks vienadienis, - sako Lietuvos istorijos instituto direktorius. - Panašūs projektai turėtų būti visuomeninės televizijos misija, bet, deja, taip nėra. Todėl labai dėkoju LNK“.

Švietimo ir mokslo ministerija žada, kad šį DVD gaus kiekviena šalies mokykla.

Serialo formatas netelpa į griežtus vieno žanro rėmus. „Sakyčiau, balansuoja tarp dokumentinio filmo ir dokumentinės TV laidos. Išsamaus tyrimo ir sudėtingesnio filmavimo požiūriu tai yra brangi, elitinė televizijos produkcija. Siekėme sukurti ilgalaikę vertybę“, - sako šio projekto vadovė LNK žurnalistė Gražina Sviderskytė.

2007 metais serialo autoriai LNK žurnalistė Gražina Sviderskytė ir istorikas daktaras Arvydas Anušauskas filmuoja „XX amžiaus slaptųjų archyvų“ tęsinį. Žurnalistės ir istoriko tandemas planuoja sukurti dar septynias naujas dokumentikos serialo dalis.

Šiuo metu baigiama filmuoti serialo dalis „Žemaitis pas Beriją“, pasakojanti apie paslaptingą Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos prezidiumo pirmininko, partizanų generolo Jono Žemaičio – Vytauto susitikimą su Sovietų Sąjungos vidaus reikalų komisaru Lavrentijumi Berija.

Kitas naująsias serialo dalis, kurias dar tik pradėjo filmuoti, autoriai laiko paslaptyje. Tačiau G. Sviderskytė ir A. Anušauskas atskleidė dviejų jau sumontuotų naujų dalių pavadinimus – tai „Pašto ženklų afera“ ir „Milijardai Tėvynei ir... sau“.

Naujų septynių serijų DVD rinkinį autoriai žada išleisti 2007 metų pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)