Neseniai Veseliai išgyveno didelę nelaimę. Autoavarijoje sunkią galvos traumą patyrė jų duktė Gabrielė. Mergaitę buvo ištikusi koma.

Piktybiniai skolininkai

Interneto sveitainėje skolos.lt pateikiamas sąrašas įmonių, kurios neatsiskaito su kreditoriais. Rašoma, jog nerekomenduojama joms teikti finansinius ar prekinius kreditus. Šalia įmonės pavadinimo nurodytas jos atsakingas asmuo.

„Skelbiame tas bendroves, kurios piktybiškai nemoka skolų. Dažniausiai tas, kurios metus ar ilgiau neatsiskaito su kreditoriais. Televizijos meno ir mokslo akademijos skolų šleifas velkasi jau keletą metų. Tiesa, šios viešosios įstaigos įsiskolinimai nėra labai dideli, – L.T. sakė bendrovės „Balt Risk“ direktorius Justinas Alekna. – Mes negalime įvardyti skolos sumos ir konkrečių kreditorių.“

Vadina šmeižtu

K.Veselienę žinia apie likusias jos vadovautos įstaigos skolas pribloškė. „Nesąmonė, mes su visais atsiskaitėme. Matyt, yra piktų žmonių, kurie nori mane apšmeižti. Gal reikės paduoti į teismą tą bendrovę, kuri skelbia apie kažkokias mano skolas“, – svarstė Kristina. Pastaruoju metu ji eina kūrybos vadovės pareigas įmonėje „Bendravimo formos“. Ši bendrovė užsiima viešaisiais ryšiais, rengia konferencijas, seminarus.

M.Veselis teigė nežinojęs, kad internete skelbiama apie Televizijos meno ir mokslo akademijos neįvykdytus įsipareigojimus. „Mano žiniomis, mes niekam neskolingi. Ta viešoji įstaiga maždaug prieš trejus metus buvo parduota“, – pareiškė MTV padalinio Lietuvoje vadovas.

Neranda savininko

Kodėl interneto svetainėje prie Televizijos meno ir mokslo akademijos kaip atsakingas jos asmuo įvardyta K.Veselienė? „Kiek žinau, naujasis viešosios įstaigos savininkas jos vadove paliko Kristiną, nors žadėjo, kad jos pavardės popieriuose neliks. Dabar su advokatu bandysime išsiaiškinti šį nesusipratimą. Savininkas, prisiėmęs likusias akademijos skolas, yra šiaulietis. Niekaip negalime jo rasti, neatsimenu jo pavardės. Tikriausiai tas žmogus sąmoningai nerado laiko pakeisti įstaigos vadovę“, – mįslingai kalbėjo ilgametis TV3 žinių vedėjas, pinigų verslui skolinęsis ir iš draugų, ir iš tėvų.

„Balt Risk“ vadovui Mariaus versija pasirodė nelabai įtikima. „Smarkiai paplitęs reiškinys, kai prasiskolinusios įmonės parduodamos įvairioms valkatoms, kurie galbūt gyvena kanalizacijos šuliniuose ir kurių neįmanoma rasti. Tada išieškoti skolą sudėtinga. Tai nesąžiningų žmonių būdas išsisukti nuo atsakomybės“, – svarstė J.Alekna. Registrų centras informacijos apie viešųjų įstaigų šeimininkus neteikia.

Koncerte – 200 žmonių

Veseliai Televizijos meno ir mokslo akademiją įkūrė 1999 metais. Svarbiausios viešosios įstaigos, kurios direktore tapo Kristina, veiklos sritys buvo televizijos laidų projektų kūrimas, renginių, koncertų organizavimas. Tačiau verslas sekėsi prastai. Televizijos nenorėjo pirkti laidų projektų, į renginius ateidavo mažai žmonių. Tada, 2001-aisiais, atsirado kita viešoji įstaiga – „Jungtinės pramogos“. Jos vadove vėl tapo K.Veselienė. Bet padėtis nepasikeitė. Tarkim, į garsios Didžiosios Britanijos grupės „Dario G“ koncertą susirinko tik 200 žmonių. Tai buvo šokas Veseliams. „Jungtinėms pramogoms“ netrukus buvo paskelbtas bankrotas.

Grąžino ne visus pinigus

Kristinai po to teko varstyti teismų duris. Buvęs šios įstaigos darbuotojas, dabartinis grupės „LT United“ vadybininkas Vaidotas Stackevičius iš K.Veselienės prisiteisė 10 tūkstančių litų. Šiuos pinigus V.Stackevičius Veseliams buvo paskolinęs iš savo kišenės. Kai nepavyko susitarti gražiuoju, teko bylinėtis teisme. Pasak vadybininko, „Jungtinės pramogos“ jam dar liko skolingos už kelių mėnesių darbą šioje įstaigoje – apie 6 tūkst. litų.

Tačiau V.Stackevičius į tai numojo ranka ir nebeketina atgauti skolos. „Gaila laiko bylinėtis. Tai tegul lieka Veselių sąžinei, jiems pretenzijų nebeturiu. Apie Marių galiu pasakyti gražių žodžių. Jis savanoriškai prisiėmė likviduoti viešosios įstaigos įsiskolinimus man. Iš M.Veselio algos kas mėnesį buvo išskaičiuojama nemaža dalis pinigų, juos pervesdavo man. Šiam reikalui tarpininkavo ir buvusi TV3 vadovė Vilma Marciulevičiūtė, – prisiminė V.Stackevičius. – Gerai, kad paskolintus pinigus Veseliui įforminau per notarą.“

Rusijos kanalui DTV dabar vadovaujanti V.Marciulevičiūtė L.T. tvirtino, kad tuomet domėjosi tik televizijos darbuotojų atliekamu darbu, o ne jų šeimos verslu.

Išskaičiuodavo iš algos

M.Veselis laikotarpį, kai žlugo jo ir Kristinos verslas, prisimena kaip košmarą. Marius sakė nevengęs atsakomybės ir ant savo pečių prisiėmė daugumą bankrutavusių viešųjų įstaigų skolų: „Esu sąžiningas, atiduodavau beveik visą algą. Su visais atsiskaičiau.“

Tačiau Marius neneigė, kad „Jungtinės pramogos“ neatidavė V.Stackevičiui 6 tūkst. litų. „Tuo metu įstaiga jau buvo bankrutavusi ir neturėjo turto. Vaidotui grąžinau 10 tūkst., kuriuos jis mums buvo paskolinęs. Dabar įsiskolinimų neliko. Jei kreditorius nueitų į teismą ir teigtų, kad jam Kristina skolinga, esu įsitikinęs, kad teisėjas atleistų ją nuo atsakomybės“, – samprotavo pašnekovas.

Po fiasko praregėjo

Veseliai su TV3 rengė pirmąjį Lietuvoje realybės šou „Akvariumas“. Jį organizavo bendrovė „Intervizija“, kurios redaktorė buvo K.Veselienė. Tačiau sutuoktinius vėl ištiko nesėkmė – jie dar labiau įklimpo į skolas.

Marius buvo užsimojęs leisti pirmąjį mūsų šalyje nemokamą dienraštį „Metro“, tačiau ir šis projektas patyrė fiasko. Pikti liežuviai plaka, kad M.Veselis tuomet už reklamą buvo surinkęs didžiulę pinigų sumą ir įsigijo naują automobilį. „Taip nebuvo. Surinkau gal 10 tūkst. litų. Mašinos nepirkau. Niekada nepainiojau asmeninių ir darbo pinigų“, – nukirto M.Veselis.

Anot Mariaus, dėl bankrutavusio verslo jis su Kristina patyrė daugybę skaudžių išgyvenimų, bet buvo ir naudingų dalykų.

„Per daug pasitikėjau žmonėmis. Atėmiau iš šeimos dešimtis tūkstančių litų. Neturėjau nė lito, kad pasisamdyčiau normalius advokatus. Kai kas kalbėjo, kad esu aferistas. Bet radau savyje jėgų nepalūžti. Dabar man atsivėrė akys, tai buvo didelė gyvenimo pamoka“, – kalbėjo naują gyvenimo etapą neseniai pradėjęs M.Veselis.