Gal televizija privertė atsisakyti vieno pagrindinių savo pomėgių? “Ir toliau ketinu čiuožti. Visai nesvarbu, kad manęs nematys televizijos žiūrovai”, - A.Budrevičius bent du kartus per savaitę aunasi pačiūžas ir iščiuožia ant ledo. Prasidėjusi žiema jam virto savotišku dopingu.

Planas - atsikratyti vienišiaus?

“Jis čiuoš vienas”, - toks reklaminis pranešimas virto savotiška šou intriga. Duetų laidoje atsirado vyras, negalintis rasti jo lygį atitinkančios partnerės. Vienas šou prodiuserių Valentinas Masalskis ragino nesistebėti. “Docentas savo įgūdžius tobulina ne vienus metus. Be to, jis dirba pagal specialią programą, turi aiškią savo viziją”, - aiškino prodiuseris. Dar daugiau - jo pasirodymai turėjo tapti pagrindine šou ašimi, o kulminacijoje žadėtas net Lietuvos rekordas.

“Gerbiamas docentas susirgo”, - prieš dvi savaites pranešė vedėjas Dainius Martinaitis. “Ledo žvaigždžių” taisyklės griežtos - nenumato, kad dalyvis gali nepasirodyti dėl ligos ar traumos. Profesoriumi vadinamo čiuožėjo likimą sprendė komisijos pirmininkas choreografas Gintaras Svistunavičius.

“Visi dalyviai labai daug laiko praleidžia ant ledo, kai kurie sirguliuoja. Vis dėlto jie pasirodė arenoje, o docentas dingo”, - choreografo verdiktas buvo aiškus. Docento karjera televizijoje baigėsi vos prasidėjusi.

“Nustebino toks komisijos sprendimas, - iki šiol stebisi čiuožėjas. - Prieš to vakaro laidą skambinau kelis kartus. Rengėjai pažadėjo paskambinti, tačiau taip ir nesulaukiau. Supratau, kad nebenori kalbėti. Galbūt toks buvo jų planas. Realybės šou - savotiškas žaidimas. Priimu jo taisykles.”

Docentas rengėsi vykti į filmavimą, tačiau bronchitas, sloga ir karščiavimas jo pasirodymą būtų pavertęs parodija. Pirmą kartą per pastaruosius penkiolika metų nedarbingumo lapelį turėjęs čiuožėjas visą savaitę nėjo į darbą Vilniaus universitete, todėl jo pasirodymas ant ledo, ko gero, būtų nustebinęs ir darbdavius.

Į areną - tris kartus per savaitę

Paskutinį šokį TV projekte vilnietis atliko plačiai šypsodamasis, nors tą vakarą irgi jautė peršalimo simptomus. “Vėliau liga užpuolė dar labiau. Neprisimenu, kad būčiau taip sirgęs”, - sako čiuožėjas mėgėjas. Liga jam pakišo koją, bet jis neketina nuleisti rankų.

“Norėjau sukurti naują numerį. Buvau surinkęs komandą, numatęs muziką. Liko kartėlis, bet ar galėjau tikėtis ko nors kito, - docentas nenuleidžia rankų ir jau kuria planus, kaip atskleisti savo gebėjimus ant ledo. - Ir iki šiol čiuoždavau ne televizijos laidose, tačiau nelikdavau nepastebėtas.”

Kelerius metus bent tris kartus per savaitę į sostinės ledo arenas užsukantis vyras ir iki šiol buvo žinomas dailiojo čiuožimo mėgėjams. “Treniruodavausi, kurdavau įvairiausius elementus, bandydavau atkartoti žymiausių pasaulio čiuožėjų programas”, - pasakojo vyras.

Jo namuose - nemaža vaizdo įrašų kolekcija. Kai tik prireikia, gali įsijungti televizorių ir stebėti garsiausių pasaulio čiuožėjų šou, tačiau labiausiai jo dėmesį prikausto Aleksejus Jagudinas. Šis rusas yra iškovojęs aukščiausius dailiojo čiuožimo trofėjus.

Sieks Lietuvos rekordo

Pačiūžos, slidės, rogutės - nuo mažens buvo būsimojo docento palydovai. Mažas berniukas labiau mėgo ne šokius, o ledo ritulį, labiau vyrišką žaidimą. “Vėliau pastebėjau, kad šokiuose labiau galiu save realizuoti, atsiskleisti, - kalba A.Budrevičius. - Šokiuose atradau save.”

Ne tik atrado, bet ir išsikėlė ne vieną iššūkį. Kad ir pasiekti Lietuvos rekordą, kuris turėjo tapti ledo šou sensacija. “Neteigiu, kad man pavyks įgyvendinti šią idėją, bet to sieksiu, - garą kiek nuleido pašnekovas. - Lietuvos rekordas galėjo tapti šou kulminacija. Nenoriu detalizuoti. Kiek man žinoma (naršiau internete, skaičiau įvairią literatūrą), to nėra atlikęs nė vienas sportininkas.” Vėliau čiuožėjas prasitarė, kad jis labiau siejamas ne su įgūdžiais ant ledo, bet žmogiška ištverme.

Vos pasveikęs, stvėrė slides ir leidosi ieškoti nuotykių. “Šliuožiau sostinės parkuose. Bent kartą turėjau pasinaudoti tokia galimybe, juk sniegas gali ištirpti. Žiemos sporto šakų mėgėjų oras ir taip nelepina”, - gausų sniegą džiaugsmingai sutiko Vilniaus universiteto docentas.

Bent tris kartus per savaitę jis ir toliau treniruosis ant ledo, tobulins savo įgūdžius ir sau kels naujus iššūkius. “Įdomu, kokia mano galimybių riba. Be to, čiuožimas - puikus būdas palaikyti formą, - mano vyras. - Ant ledo jaučiuosi visiškai laisvas, atsipalaiduoju, pakylu į orą lyg kosmonautas beorėje erdvėje.”

Keistuoliais vadina geriančiuosius

Prieš kurį laiką pasikeitė šou “Ledo žvaigždės” taisyklės: komisija nuo šiol turi teisę pasiūlyti sugrįžti iškritusiam čiuožėjui, tačiau ponas Algirdas nesitiki, kad jam atsivers šou durys. “Dėl manęs jie jau apsisprendė”, - numoja ranka.

Universitete tuoj prasidės antrojo semestro paskaitos ir seminarai. Vyras susikoncentruos į pagrindinę savo veiklą. Kaip dabar dėstytoją dažniau vadina studentai - docentu ar čiuožėju? “Ir iki šiol daugelis žinojo, kad mėgstu čiuožti. Studentai palaiko, serga už mane. Su kai kuriais radome daugiau bendrų interesų, tapau artimesnis. Įprasta manyti, kad čiuožimas - jaunimo pramoga. Jokių minusų, vien tik pliusai”, - sakė docentas.

“Pažiūrėkite, kaip Budrevičius garsina mūsų universitetą”, - tokius rektoriaus žodžius dėstytojui perdavė kolegos. Jį palaiko ir Komunikacijos fakulteto darbuotojai. Bent jau į akis A.Budrevičius neišgirdo nė vieno skeptiško ar užgaulaus vertinimo.

“Mane stebina komentarai, kad esu keistuolis, nes vienas čiuožiu. Mano požiūriu, keisti tie, kurie geria. Reiktų sekti sportuojančiųjų pėdomis, imti pavyzdį”, - vyras nesutrinka net išgirdęs kritiškų vertinimų.

Vasarą leidžiasi į keliones

Net nevertėjo klausti, ar žiema - mėgstamiausias docento metų laikas. Tačiau ir vasarą jis randa įdomių užsiėmimų.

Kelionės, meninė fotografija vyrą domina ne vienus metus. “Jei tik randu laisvo laiko, būtinai keliauju. Aktyvumas - gyvenimo variklis. Visose gyvenimo situacijose stengiuosi, kad neliktų nesusipratimų. Tai irgi suteikia daugiau pasitikėjimo”, - kodėl nuo jo lūpų nedingsta šypsena, aiškina ant ledo išgarsėjęs mokslininkas.

Grįžęs iš kelionių, docentas surašo įspūdžius. “Rašyti - dar vienas mano pomėgis, ypač mokslinius tekstus. Daugiausiai vertingų minčių kyla būtent ant ledo”, - tikino jis.

Šiandien būtinai įsijungs televizorių. Docentas žada nepraleisti nė vienos “Ledo žvaigždžių” laidos. Ką laiko šou favoritais? “Irmą Jurgelevičiūtę ir Aleksandrą Pirogovą. Keista, kad jų nevertina teisėjai, bet žiūrovai, ko gero, mato potencialą. Sergu už juos”, - tikino buvęs šou dalyvis.