Paskutiniame trombono specialybės kurse Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) besimokantis atlikėjas tikino visąlaik gaudavęs stipendiją – tik šiemet viskas apsivertė aukštyn kojomis. „Paskutiniai metai. Gaila būtų, jei nepavyktų baigti. Bet diplomą anksčiau ar vėliau gausiu“, – vilties nepraranda sąžinės dėl nenusisekusios sesijos graužiamas Mantas, turėsiantis progą egzaminus perlaikyti. Pokalbio pabaigoje Mantas prisipažino, jog kartais per egzaminus nusirašinėja: „Man kažkaip sekasi. Be to, tai irgi talentas.“

Darė savo ūgio „špargalę”

Dainininkė Aistė Pilvelytė, baigianti informologijos studijas Vilniaus universitete, sesijos rezultatais labai nesidžiaugė, bet jai svarbiausia, kad visi egzaminai išlaikyti.

„Turiu vieną skolą, bet reikia pataisyti referatą, ir viskas bus gerai. Iš kokio dalyko? Tarptautinio verslo“, – šiaip ne taip išdavė atlikėja. Ji prisipažino, kad šios sesijos metu prastai miegojo ir jautė didelę įtampą, nes teko mokytis naktimis, grįžus iš koncertų. Ar dainininkė darosi vadinamąsias „špargales”?

„Pirmame kurse ranka surašiau savo ūgio „šperą“. Aišku, ja pasinaudojau. Dar ir dabar ją turiu ir prisiekiu, kad niekas manęs daugiau nepriverstų tokio grandiozinio darbo daryti“, – sakė A.Pilvelytė.

Bijojo italų kalbos egzamino

Greičiau „gabiu tinginiu“ nei „knygų graužiku“ save vadinantis atlikėjas Deivis pasigyrė gavęs tik vieną septynetą – kiti egzaminai išlaikyti gerai ir puikiai. „Labiausiai bijojau italų kalbos ir islamo egzaminų, bet viskas gerai“, – tikino LMTA magistrantūros pirmakursis.

Daug koncertuojančiam Deiviui dėstytojai nuolaidų nedaro: „Jei būtų vien operinis dainavimas, gal ir gaučiau pliusų, bet dainuoju daug popso. Be to, koncertus derinau prie egzaminų, o ne atvirkščiai.“ O kaip su nusirašinėjimu? „Žinoma, bandėme ir bandome. Buvau ir pagautas, rodos, keletą kartų dar mokykloje“, – prisiminė Deivis.

Nesupranta ekonomikos

Neakivaizdžiai renginių organizavimą LMTA trečiame kurse studijuojanti Atlanta tikino, jog pastarosiomis savaitėmis vykęs jos naujo albumo įrašinėjimas buvo sudėtingesnis už lapkritį laikytą sesiją.

„Laiko mokytis būna apsčiai, bet mokytis visi pradeda paskutinę minutę – taip buvo ir bus, per amžius amen“, – kirste nukirto Atlanta. Artimiausia sesija atlikėjos laukia kovo mėnesį. Kartais Atlantai tenka griebtis ir nelegalių priemonių. „Jau geriau mokysiuosi raštvedybą, iškalbos meno ar kultūros istorijos nei mikro- ir makroekonomikos, kurios nesuprantu ir niekada nesuprasiu. Negaliu dėl vieno dalyko nebaigti studijų ir meluoti dėstytojui, kad moku, o jis skaito darbą ir klausia: „Na, nuo ko dabar nusirašei?“ – juokėsi atlikėja.

Išlaikė dešimtukais

„Turiu keturis dešimtukus“, – pareiškė LMTA muzikos vadybą vakarinių studijų antrame kurse besimokantis Stano, laukiantis paskutinio egzamino rezultatų. Jis prisipažino, kad šiemet pirmą kartą gyvenime į egzaminus ėjo negalvodamas apie pažymius.

„Šiais metais buvo dalykų, kurie man buvo labai įdomūs, tad daug skaičiau. Be to, pernai mane sugėdino dėstytoja, kad net neprisimenu paprasčiausių dalykų, kuriuos mokėmės, todėl susiėmiau“, – tikino atlikėjas. Anksčiau, mokydamasis Vilniaus universitete, Stano kartais nusirašinėdavo per egzaminus. Bet dabar, kai pažymys nėra toks svarbus, nes mokslas mokamas, jam svarbiausia – ko nors išmokti, o ne gerai išlaikyti. Tiesa, nuo praėjusio semestro Stano turi skolą iš fortepijono pamokų. Tačiau padėti jam šią spragą įveikti žadėjo Neli iš grupės „69 danguje“.