Du Apeliacinio teismo teisėjai palaikė ankstesnį nuosprendį, jog vyriausiasis karalienės Elžbietos II sūnus ir sosto įpėdinis turėjo teisę išlaikyti savo dienoraščius paslaptyje.

Bulvarinis laikraštis "Mail on Sunday" buvo paskelbęs dienoraščio ištraukas, kuriose princas aprašo savo požiūrį į 1997 metais vykusią Honkongo perdavimo Kinijai ceremoniją. Laikraštis turi dar septynis princo dienoraščius, kurie taip pat galėjo būti paskelbti.

Teisėjai atmetė tvirtinimus, esą dienoraščiai buvo publikuoti visuomeninio intereso vardan, bei pareiškė, kad laikraštis pažeidė Charleso konfidencialumą ir autorystės teises.

"Jo byla yra triuškinanti", - sakė vyriausiasis Anglijos ir Velso teisėjas, lordas Phillipsas.

Charleso advokatai tvirtino, kad princas turėjo "pamatuotų vilčių", kad jo dienoraščiai, kuriuos matė tik patikimi darbuotojai ir nedidelis ratas draugų bei šeimos narių, išliks privatūs.

Asmeninis princo sekretorius Michaelas Peatas pasveikino tokį teismo sprendimą. "Tai patvirtina, kad Velso princas, kaip ir kiti žmonės, turi teisę savo privačius dienoraščius išlaikyti privačius".

Charlesas išspausdintą dienoraščio dalį buvo pavadinęs "Honkongo perdavimas, arba Didysis Kinijos perėmimas" ("The Handover of Hong Kong" or "The Great Chinese Takeaway").

"Mail on Sunday" šias ištraukas buvo paskelbęs 2005 metų lapkritį, netrukus po Kinijos prezidento Hu Jintao vizito Didžiojoje Britanijoje.

Britanijos karališkoji šeima turėtų vengti politinių kontroversijų, bet Charlesas seniai garsėja tuo, kad turi griežtą nuomonę daugeliu klausimų, pradedant architektūra ir baigiant genetiškai modifikuotais maisto produktais. Vasarį Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas patvirtino spaudos pranešimus, jog Charlesas reguliariai rašo ministrams.

Kompanija "Associated Newspapers", kuriai priklauso "Mail on Sunday", yra įsitikinusi, kad spaudai reikėtų leisti publikuoti nutekėjusius dokumentus.

"Apeliacinio teismo sprendimas atspindi didelį nerimą keliančią grėsmę spaudos laisvei ir visuomenės teisei žinoti", - sakė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją