Visokių aspirinų ir kitokių tablečių ar miltelių vyriškis nevartoja jau keliasdešimt metų (kaip pats sako, vaistus gėręs tik jaunystėje). Todėl beveik niekada šis vyras ir neserga. Tarzanas įsitikinęs, kad jo gerą sveikatos būklę nulemia ir mityba. Mat mūsų taip daugelio mėgstamą mėsą Algimantas valgo tik… kartą per mėnesį.

Kasdienį jo racioną daugiausiai sudaro daržovės. O vienas iš mėgstamiausių šio niekaip nesenstančio („aš vis dar jaučiuosi dvidešimt penkerių“, — sako Tarzanas, nors jam — jau 64 metai) vyro patiekalų: riekė juodos duonos, užtepta naminiu sviestu ir apibarstyta smulkiai pjaustytu česnaku. O jei kasdien ir daug valgoma česnako, tai kaip tuomet galima ir susirgti, savo ruožtu klausia Algimantas.

O dar Tarzanas pridūrė, kad jis kiekvieną dieną stengiasi kuo daugiau judėti. Nes dauguma mūsų vyrų darbe sėdi, namie — sėdi, automobilyje — taip pat, o jau kai atgula (suserga) — tai ilgam arba ir visiems laikams. Tik, sutiko Algimantas, tai jau būtų kita tema…

Imbieras, medus ir pienas

Šiais trimis komponentais ir gydosi aktorė Gražina Baikštytė, kai ją užklumpa rudeninis peršalimas. Paprastai vakare imbiero gabaliuką sumala, sumaišo jį su šaukštu medaus ir — į karšto pieno stiklinę. Ryte peršalimo kaip nebūta. Dar galima, priduria aktorė, kojas išsitrinti kokiu nors brendžiu ar viskiu… „Ir jūsų vyras, kino opertorius Algis Mikutėnas, gali ramiai žiūrėti į „tokį“ tauraus gėrimo panaudojimą?“ — nesusilaikau nepaklausęs.

Tačiau Gražina nuramina, teigdama, kad jos vyras — labai geras (ir išgirsk tu man tai), o kartu su juo pragyventi 37 metai pralėkė greičiau už pusdienį… Ir nors, kaip sako G.Baikštytė, kūnas jau (deja) sensta, bet vidus — vis dar toks pats ugningas kaip jaunystėje.

O jei ką užpuola ne rudeninis peršalimas, o rudeninė depresija, tokiems žmonėms Gražina pataria mažiau galvoti apie savo nepakartojamą ir kenčiančią asmenybę (tai vos ne mūsų nacionalinis bruožas, anot aktorės), o daugiau dėmesio skirti aplinkiniams: vaikams, anūkams, tėvams, sutuoktiniui. Reikia turėti savo viduje nuolat degančią žvakelę, teigia aktorė, tuomet ir kitiems būsi reikalingas, ir jausies geriau.

Gydosi tik „chemija“

Modestas Naudžius, LTV laidos „Labas rytas“ vedėjas, pirmenybę teikia tik medicininėms priemonėms. Ir, užpuolus peršalimui ar slogai, tuoj pat skuodžia į artimiausią vaistinę. O visokių liaudiškų gydymosi būdų niekada nėra bandęs ir todėl jais nepasitiki. Net ir tokie, atrodytų, buitiniai „preparatai“ kaip medus, imbieras ar karšta arbata — ir tie nepadeda (gal įsitikinimo trūksta?).

Kita vertus, darbo tempas televizijoje — tai ne svajoklio artojo iš anų romantiškų laikų. Čia viskas atliekama greitai arba labai greitai, tad ir įveikti užpuolusį negalavimą Modestas turi lygiai taip pat greitai. Nes koks malonumas, pastebi laidos vedėjas, kai televizijos žiūrovai turi klausytis jo pasakojimų ar skaitomų pranešimų, o jis kalba užgulta nosimi.

Tiesa, priduria Modestas, ne visada tie šiuolaikiniai medicininiai preparatai ir padeda. Jei jau užpuola laidos vedėją sloga — ar jis gydosi, ar ne — vis tiek šniurkščioja nosimi savaitę. Šventa tiesa: gydoma sloga praeina per savaitę, negydoma — per septynias dienas.

Šiuolaikinių ir tradicinių priemonių „kokteilis“

Būtent tokio gydymosi būdo šalininkė yra Laima Abromaitytė, „Žinių radijo“ vadovė. Jei tik žurnalistę ima pulti sloga ar peršalimas, Laima pasiruošia visą rinkinį gydymosi „priemonių“ vaistų nuo peršalimo (iš vaistinės), mėgstamos arbatos (iš parduotuvės) bei medaus ir česnako (iš turgaus).

Viskas suvartojama ir derinama įvairiu santykiu bei proporcijomis — pagal nuotaiką ir norą. Ir Laimai tai padeda. Dar „žiniukė“ pridūrė, kad tokiu metų laiku mėgsta nuolat gerti vitaminus. Tad toks tradicinių bei šiuolaikinių gydymosi priemonių mišinys, „pabarstytas“ nemaža doze vitaminų (dažniausiai vitamino C) ir padeda Laimai įveikti peršalimą.

O Vyšniauskas neserga!

Norite tikėkite, norite — ne, bet tai — faktas. Dainininkas Ovidijus Vyšniauskas galvojo, galvojo ir negalėjo prisiminti, kada paskutinį kartą negalavo. Užtat iš karto prisiminė savo nesibaigiančios jaunystės ir sveikatos receptą. O jis yra toks: kasdien valgyti daug vaisių ir daržovių. Česnakų geriau nereikia (salėje sėdintys gal ir neužuos, bet ir po koncerto, ir prieš jį juk reikia su publika pabendrauti).

Antra sveikatos „pusė“ — reikia kasdien šypsotis ir apskritai pozityviai žiūrėti į save bei aplinkinius. O tai dabar, deja, pasak dainininko, dauguma Nemuno krantų gyventojų gyvenimą nugyvena maždaug taip: jei vakar ir dar net šiandien nebuvo blogai, tai jau rytoj būtinai bus! „Tai kaip prie tokių žmonių „nelips“ ligos“, — apibendrina mūsų nacionalinės sveikatos būklę O.Vyšniauskas.