"Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad ... jų abiejų laukia dar daug rytojų, - apie tuos du paukščius, kurie buvo atvežti iš vieno paukštininkystės ūkio Misūryje, sakė G.W.Bushas. - Suteikiu visišką prezidento malonę, kad jie galėtų nugyventi savo gyvenimą kaip įmanoma saugiau".

Surimtėjęs po šios humoristinės ceremonijos G.W.Bushas pažymėjo, kad Padėkos dienos šventė, švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį, yra skirta tam, kad amerikiečiai su dėkingumu pamąstytų apie šalies dovanas.

"Tai nacionalinė šventė, kurią pirmas paskelbė George'as Washingtonas. Savo kelionėje per šimtmečius nuo kelių mažyčių gyvenviečių iki klestinčios ir galingos valstybės, amerikiečiai visada buvo dėkingi žmonės ... (Tokie) esame ir šiais metais", - Baltųjų rūmų Rožių sodelyje sakė prezidentas.

"Esame dėkingi už mūsų nuostabią šalį. Esame dėkingi už derlių, pakankamai didelį mums visiems, taip pat didelei pasaulio (daliai) išmaitinti. Esame dėkingi už savo laisvę. Esame dėkingi už savo šeimas" - sakė G.W.Bushas.

"Ir esame dėkingi už patį gyvenimą", - pridūrė prezidentas. Šiems jo žodžiams, be abejonės, pritartų ir Flyeris su Fryeriu.

Daugeliui amerikiečių Padėkos diena yra svarbiausia šventė po Kalėdų, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti kalėdinės dovanos.

Padėkos dieną 1621-aisiais pradėjo švęsti pirmieji į Ameriką nuvykę europiečiai, kurie kitais metais po itin sunkios pirmosios žiemos dėkojo Dievui ir juos pamokiusiems vietos indėnams už tai, kad dabar galės prasimaitinti.

Galutinai ši šventė buvo pripažinta 1863 metais, kai prezidentas Abrahamas Lincolnas ketvirtą lapkričio ketvirtadienį paskelbė Padėkos diena.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją