Dujų ir elektros klausimai Kopyso kaimo gyventojus mažai jaudina. Tiesiog dujų jie neturi iš viso, o elektra atsiranda tik kartais.

Trumpa ekskursija

Kopyso kaime Vitebsko srityje gimė ir augo Tėtušiu pravardžiuojamas Baltarusijos prezidentas. Tiesa, prezidentu už šalies ribų jį vadina retai, dažniau – diktatoriumi.

Laikraščio „Moskovskij komsomolec“ žurnalistai apsilankė gimtajame A.Lukašenkos kaime, kad pažiūrėtų, kaip dienas leidžia iki šiol ten gyvenantys prezidento artimieji.

Vos jiems atvykus į pusiau apleistą gyvenvietę, vietos gyventojai suorganizavo specialią ekskursiją, už kurią iš žurnalistų nuplėšė 20 dolerių (55 litus).

Atvykėliams buvo parodyti seni gimdymo namai, kuriuose gimė Tėtušis, vidurinė mokykla, kurioje jis mokėsi, bei senas pontoninis tiltas, kuris prezidento paliepimu netrukus bus pakeistas stacionariu.

Po ekskursijos žurnalistai griebėsi darbo: jie greitai susirado vieną seniausių kaimo gyventojų ir ėmė jos klausinėti apie čia gyvenusius ir tebegyvenančius A.Lukašenkos artimuosius.

Geria ir gers

„Ar stipriai buvo geriama prezidento šeimoje, kai jis dar buvo visai mažytis?“ – toks klausimas akis nuo pagirių prasitrynusiai senutei nebuvo netikėtas.

„O kaipgi? Kas kaime negėrė? Visi gėrėme, geriame ir toliau gersime. Ką čia daugiau veikti?! Darbo nėra, pinigų – irgi. Užtat spiritas upeliais teka. Jūs viską galite iš pirmų lūpų sužinoti, jei Lukašenkos dėdės paklausite. Jis dar ir detalų „samagono“ gamybos receptą gali pasakyti“, – tiesiai šviesiai atsakė senutė.

Rusų žurnalistai nieko nelaukdami patraukė ieškoti Kopyso pakraštyje gyvenančio prezidento dėdės.

A.Lukašenkos dėdės Fiodoro namas atrodo graudžiai: stogas kiauras, viduje drėgna, krosnis neužsikuria, sienų tinkas nubyrėjęs. Vieninteliame kambarėlyje stovi lova su senu čiužiniu, stalas su kėde, nuo lubų nukarusi „Iljičiaus lemputė“. Namo išvaizda rodo, kad jo šeimininkas mėgsta išgerti.

Mirė prasigėrę

Dėdė Fiodoras žurnalistams iš karto atskleidė valstybinę paslaptį: „Lukašenkų giminėje dažnai mušdavosi. Visi baisiai gerdavo, o kai prisiliuobdavo, imdavo aiškintis santykius... Tai ir daužydavo snukius vieni kitiems“.

Prezidento dėdė pasakojo, kad jo sūnus mirė pernai. „Jis prisigėrė, išėjo pasivaikščioti, pargriuvo ir paspringo purvu. Po dviejų savaičių nuo alkoholio mirė ir jo motina. Tai visas ūkis liko Lukašenkos pusseserei Larisai“, – tvirtino Fiodoras.

Larisa, kaip sakė vietos gyventojai, geria ne mažiau už kaimo vyrus ir tikrai daugiau už sutuoktinį. Kiekvieną rytą ji pradeda su buteliu, todėl vakarais dažnai guli namie beveik be sąmonės.

„Pamenu, kadaise prezidentas su motina į kaimą buvo malūnsparniu atskridę. Larisos prie jo artyn vietiniai neprileido. Tokia girta buvo...“ – pasakojo Lukašenkos pusseserės kaimynai ir pridūrė, kad Larisos šiandien geriau neieškoti. Ji išėjusi pas tėvą švęsti pensijų mokėjimo dienos.

Aleksandras Grigorjevičius Lukašenka gimė 1954 metais Vitebsko srities Kopyso kaimelyje tuometės Baltarusijos Sovietų Socialistinės Respublikos teritorijoje. Nuo 1994 metų jis yra šios šalies prezidentas, užsienyje dažniau vadinamas diktatoriumi. Dauguma Vakarų pasaulio valstybių nepripažįsta A.Lukašenkos valdžios, jis yra nepageidaujamas asmuo Europos Sąjungoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.