Iš K.Prunskienės rankų - karpinių paveikslas

Gimtadienio dieną Prezidento pasveikinti atvykę svečiai Prezidentūroje vaišinti baltu ir raudonu vynu.

Seimo pirmininko Viktoras Muntianas pabrėžė, jog prezidento jubiliejus „pripildytas labai daug prasmingų, Lietuvai reikšmingų darbų ir tuo jis mums visiems ypatingas“.

„Prezidentui palinkėjom stiprybės darbuose, geros sveikatos, kad jo tvirtas žodis skambėtų ir mus visus nuteiktų Lietuvos gerovei ir šviesiai ateičiai“, - sakė Seimo pirmininkas.

Paklaustas, ar pats tokio garbaus amžiaus ryžtųsi vadovauti valstybei, V.Muntianas sakė, jog tai - klausimas stipriai į priekį. „Žinoma, būtų labai gerai sulaukti tokio amžiaus ir taip aktyviai veikti, kaip šiandien veikia mūsų prezidentas“, - pripažino politikas.

Po Seimo atstovų prezidento kabinete apsilankė Vyriausybės nariai, tarp kurių nebuvo penkių ministrų ir šiuo metu Moldovoje viešinčio premjero Gedimino Kirkilo.

Vyriausybės vardu žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė prezidentui įteikė pedagogės sukurtą karpinių paveikslą.

V.Adamkus: jaučiuosi kaip pirmą kartą į mokyklą vedamas pirmokas

Penktadienį ryte prezidentą su jubiliejumi pasveikino ir Prezidentūros darbuotojai, kurie šalies vadovui įteikė atverstos knygos formos 15 kilogramų sveriantį tortą ir proginį medalį su šalies vadovo atvaizdu, prezidento herbu, prezidento rūmų fasadu. Ant medalio taip pat iškaltos dvi V.Adamkaus inauguracijos datos.

Dėkodamas Baltojoje salėje susirinkusiems bendradarbiams, V.Adamkus sakė, jog jaučiasi "kaip pirmą kartą į mokyklą vedamas pirmokas".

Apžveldamas pragyventus metus, prezidentas teigė, jog "buvo tame kelyje visko: džiaugsmo, liūdesio, be galo didelių vilčių ir nusivylimų, tačiau niekada netrūko vieno - tikėjimo žmogumi, tikėjimo vertybėmis ir mokėjimo panaudoti tas žinias, kurias įskiepijo pirmieji mokytojai".

Pasak prezidento, per mokytojus į širdį atėjęs idealizmas "vedė ir davė jėgų tam tikrais momentais, kai rankos nusvirdavo ir atrodydavo beviltiška".

"Džiaugiuosi, kad savo gyvenimo kelyje sutikau be galo daug puikių žmonių, kurių dėka galėjau eiti ramiai, žinodamas, kad einu tvirtu keliu, kuris remiasi kitų patirtimi ir gerais norais", - kalbėjo V.Adamkus.

Vėliau prezidentą sveikino teisėtvarkos, kitų valstybinių institucijų, teismų atstovai, tarp kurių buvo Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, įteikęs prezidentui Konstituciją, generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, kuris padovanojo jo atstovaujamos institucijos ženklą, Advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis, Valstybės kontrolės vadovė Rasa Budbergytė.

Pastaroji teigė, kad kontrolės dovana buvo "skaidri" - meno kūrinys iš stiklo.

Policijos departamento vadovai ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Povilas Malakauskas V.Adamkui įteikė savo tarnybų ženklus, kariuomenės vadas Valdas Tutkus - durklą. Prezidentą pasveikino ir Valstybės saugumo departamento direktorius Arvydas Pocius, tačiau ką jis atnešė dovanų - neskelbiama.

Popiet prezidentas priėmė Signatarų klubo atstovus, tarp kurių - Česlovas Okinčycas, Nikolajus Medvedevas, Stasys Kašauskas, Birutė Valionytė, vėliau - Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovus, olimpinę čempionę Vidą Vencienę.

Išradingumu iš prezidento sveikintojų išsiskyrė Lietuvos spaudos fotografų klubo (LSFK) atstovai, kurie šalies vadovo 80-ojo jubiliejaus proga sugalvojo įteikti specialiai jam pagamintą 1 kvadratinio metro fotografijų koliažą.

Meno kūrinyje sukomponuota 80 skirtingų nuotraukų, kuriose Lietuvos spaudos fotografų akimis užfiksuotos Prezidento gyvenimo akimirkos. „Kiekvieniems metams – po vieną nuotrauką“, – šypsojosi LSFK prezidentas Jonas Staselis.

M.Saakašvilis dovanojo gruzinišką kardą

Prezidentą Valdą Adamkų 80-ojo jubiliejaus proga sveikino ir užsienio valstybių vadovai.

Latvijos Prezidentė Vaira Vykė Freiberga padėkojo V. Adamkui už galimybę dirbti kartu, drauge atstovauti Baltijos valstybių interesus.

“Džiugu turėti draugą, iš kurio visada galima sulaukti paramos. Jūs įkūnijate meilę savo žmonėms ir savo kraštui”, - pažymėjo Latvijos prezidentė.

Lietuvos vadovą telefonu pasveikino Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka. Ukrainos vadovas aukštai įvertino prezidento V. Adamkaus nuopelnus Ukrainai ir jos žmonėms.

“Džiaugiuosi, kad turiu toki patikimą ir garbingą draugą”, - sakė prezidentas V. Juščenka.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas V. Adamkui atsiuntė sveikinimo laišką.

“Viliuosi, kad Jūsų veikla einant Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas ir toliau skatins Rusijos ir Lietuvos santykių plėtojimą mūsų šalių tautų labui”, - sakoma Rusijos vadovo sveikinimo laiške.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pasveikino Lietuvos prezidentą ir padovanojo tradicinį gruzinišką kardą.

5-asis Lietuvos prezidentas V.Adamkus gimė 1926 metų lapkričio 3 dieną Kaune, tačiau prasidėjus Antrajam pasauliniam karui emigravo iš šalies ir pusę amžiaus praleido JAV.

V.Adamkus yra žinomas aplinkosaugininkas, 1988 metais jam buvo suteiktas Tarptautinis gamtosauginis apdovanojimas už išskirtinius nuopelnus šioje srityje. Prezidentas apdovanotas JAV aplinkos apsaugos agentūros aukso medaliu už ypatingus nuopelnus tarnyboje bei JAV prezidento apdovanojimu už pasižymėjimą tarnyboje.

V.Adamkus - keliolikos užsienio ir Lietuvos universitetų garbės daktaras, UNESCO geros valios ambasadorius.

Pirmą kartą Lietuvos prezidentu V.Adamkus išrinktas 1998 metais. Užpernai laimėjęs pirmalaikius prezidento rinkimus V.Adamkus liepos 12 dieną buvo antrą kartą prisiekė ištikimai tarnauti Lietuvai - eiti šalies vadovo pareigas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją