PRAVERTĖ IR MUZIKA

Štai Nijolė Veličkienė, tituluotoji Lietuvos kailių karalienė, o dabar jau išplaukusi į tarptautinius vandenis, kailių mados namus įkūrė atėjusi tiesiai nuo mokyklinės lentos. Prieš tai ji beveik dešimtmetį Vilniaus mokyklose dirbo chemijos mokytoja, nes universitete yra baigusi organinės chemijos specialybę.

„Išsilavinimas yra išsilavinimas, – sakė L.T. ponia Nijolė. – Bet nėra pasaulyje tokio mokslo, kad tiksliai, ką esi baigęs, tą ir dirbi. Vis tiek yra specializacija – gilesnė, platesnė. Verslininkui labai reikalingų bruožų suteikia net muzika”.

Mat N.Veličkienė, dar tais laikais, kai Lentvaryje lankė vidurinę mokyklą, septynerius metus mokėsi muzikos.

„Ten reikia mokėti ir pauzę padaryti, ir, svarbiausia, išgroti iki paskutinės gaidelės”, – sakė dabar jau kailių dizaino srityje „iki paskutinės gaidelės” grojanti verslininkė. O akordeonu, kurio klasę kadaise lankė, groti gal jau ir nebemokėtų.

APŽIŪRI VISAS KONSTRUKCIJAS

YVOS lyderės Natalijos Zvonkės niekas nėra matęs su statybininko šalmu mūrijančios plytas. Tačiau ji Klaipėdos universitete studijuoja statybą ir architektūrą. Dabar yra trečiakursė. Diplomą, nepaisant koncertų ir gastrolių, sakė tikrai gausianti, bet architekte dirbti nė nemano.

„Tiesiog man patinka dekoruoti butą, patinka dizainas, – L.T. sakė Natalija. – Esu suprojektavusi namą, gamyklą, stakles”. Tiesa, nei namas pagal tą projektą nebuvo pastatytas, nei staklės sukonstruotos. Tačiau kadangi dabar Natalija su vyru Klaipėdoje statosi namą, statybininkus savo žiniomis ji dažnai pastato į vietą. Arba eidama, pavyzdžiui, „Akropolyje”, visada užverčia galvą ir pasižiūri, kokios pastogėje konstrukci-jos, kaip jos išsilenkusios. „Man visa tai įdomu”, – sakė N.Zvonkė.

JAM NEREIKIA

Seimo narys Algimantas Salamakinas jaunystėje yra baigęs tik Rietavo technikos mokyklą. Buvo laikai, kai dirbo tekintoju. Tačiau 1992-aisiais atėjo į Seimą ir jame tebėra iki šiol. Dirbo atsakinguose komitetuose, net vadovavo. O kai stojo prie Etikos ir procedūrų komisijos vai-ro, išgarsėjo taip, kaip nebūtų išgarsėjęs nė vienas aukštųjų mokslų ragavęs etiketo specialistas.

„Yra žmonių net su moksliniais laipsniais, kurie dar pirmoje kadencijoje siūlė man stoti mokytis. Aiškino, jog teisininko diplomą gaučiau nesunkiai, – prisiminė A.Salamakinas. – Bet pasakiau sau: tegu baigia tas jaunimėlis, kuriam diplomai reikalingi. O politikui užimti jo vietą, kad galėtum pasirodyti – štai aš baigiau aukštąjį... Na, man šito tikrai nereikia”. Politikas tvirtino skaitąs daug teisinės literatūros ir bet kuriam teisininkui galįs nosį nušluostyti.

DIPLOMAI – NUKIŠTI

A.Salamakinui pritarti, matyt, galėtų ir Vytautas Šustauskas, kuris, kol neturėjo aukštojo mokslo diplomo, buvo ir Kauno meras, ir Seime ketverius metus kėdę zulino. O kai jau beveik 60-ies įgijo aukštąjį išsilavinimą, į darbą jo priimti niekas nenori.

Kitas buvęs Seimo narys Domininkas Velička, fizikas atomininkas, į senatvę susirado širdžiai kur kas mielesnę profesiją ir tapo vynų ekspertu. O dabartinius „VP Market” savininkus kadaise net vadindavo „medikų gauja”. Mat visi jie nukišo medikų diplomus ir ėmėsi daryti pinigus. O ir premjero Gedimino Kirkilo mokslo kelias nebuvo rožėmis klotas. Kol dirbo auksuotoju bažnyčiose, diplomo neturėjo. Tiesa, krimto partinius mokslus. O VU Tarptautinio verslo mokyklos magistrantūrą baigė tik sulaukęs 53-ejų. Ir ką? Sėdi sau Vyriausybėje.