Vikšrinis traktorius T-40, sunkvežimis GAZ-53, dar vienas toks pat traktorius, kombainas „Niva SK-5”.

Aprūdijusią, aplūžusią techniką patvoryje pamatytų M.Pliseckajai aukščiausią Ispanijos ordiną įteikęs šios šalies karalius Chuanas Karlas, buvęs Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas ar kitas dar artimesnis bičiulis, jei aplankytų M.Pliseckają ir jos vyrą pasaulinio garso kompozitorių Rodioną Ščedriną Kozelkiškėse.

Sovietinius laikus menantys traktoriai ir kiti gremėzdai iš buvusio Strėvos kolūkio – Povilo. Jis – artimiausias garsios poros kaimynas.

„Jie gyvena savo gyvenimą, mes – savo. Maja man ir kitiems ne kartą prisipažino, kad pavargo nuo žmonių, dėmesio, šurmulio”, – berte išberia Povilas, paprastai į klausimus atsakinėjantis vienu žodžiu.

Sodybą slepia miškai

Salotinė pašto dėžutė ir surūdijęs bidonėlis šalia jos. Tai tiems, kam M.Pliseckaja ir R.Ščedrinas vis dėlto patikėjo pabūti šalia jų savo sodyboje. Sutartiniai ženklai, kad nepaklystų tarp daugybės kaimo kelių ir šunkelių.

Sodyba dauboje, apsupta miškų. Nuo smalsuolių akių saugo ir šaltalankių gyvatvorė, šalia tyvuliuoja ežeras. Drąsiai galima vadinti viena gražiausių Lietuvos vietų. M.Pliseckajai tai – namai. O Ispanija, Vokietija ar Rusija – tik šalys, kuriose tenka gyventi.

Be linksmybių ir prabangos

M.Pliseckaja ir R.Ščedrinas mėgsta triūsti darže, jie patys užsiaugina agurkų, pomidorų, kopūstų. Kaimynui Povilui tai neatrodo nė kiek keista. Anot jo, jei kaime gyveni, žemę dirbti tiesiog privalai.

Pas Povilą garsioji kaimynė prieš kelias dienas buvo atėjusi pirkti kiaušinių, pieno. R.Ščedriną kaimiečiai dažnai mato ant liepto prie ežero žvejojantį. Šalia kompozitoriaus – įspėjantis užrašas: „Prašom netrukdyti! Atsargiai, piktas šuo!”

Kad šeimininkai turi vilkšunį, skelbia užrašai ir ten, kur pora mėgsta išeiti pasivaikščioti. M.Pliseckaja yra minėjusi, kad jai už viską gražiausia stebėti saulėlydį artėjant rudeniui – takas į vakarus žvelgiančios pavėsinės, kurias rusai vadina „besedkomis”, link, jau išmintas.

Ramybę Kozelkiškėse M.Pliseckajai ir R.Ščedrinui padeda išsaugoti praeityje garsi irkluotoja trakiškė Natalija Kalašnikova. Ji namus prižiūri ir kai garsi pora išvyksta.

Triukšmingi pobūviai Kozelkiškėse nevyksta. M.Pliseckajai ir R.Ščedrinui nereikia ne tik linksmybių, bet ir prabangos.