Naujajame albume „Kodėl tu čia?“ galime išgirsti aštuonias Monikos Liu dainas. Vienos jų – naujos ir dar negirdėtos klausytojams. Kitos, pavyzdžiui, visiems gerai žinomi „Sentimentai“, šiame albume nuskambėjo, tarsi, iš naujo.

Laidoje Monika teigė, kad albumo „Kodėl tu čia?“ pavadinimas buvo parinktas neatsitiktinai.

„Tai yra stipriausia daina mano tame albume – „Kodėl tu čia?“. Dėl to ir norėjau taip pavadinti. Ir šiaip, klausimas „Kodėl tu čia?“, jis toks gilus, filosofinis, kurį mes kiekvienas atsakinėjam kiekvieną dieną sau, uždavinėjam kitam. Tai toks yra didelis klausimas, į kurį atsakymo tokio kaip ir nėra, o mano dainoje atsakymas yra – todėl“, – juokėsi ji.

Apie ką yra daina „Kodėl tu čia?“

„Kodėl tu čia“ yra apie vyrą, kuris išėjo į firmos balių, mes susitarėm, kad jis grįš vienuoliktą, ne ryto, o vakaro. Jis grįžo ryto ir iškart prisipažino, nes buvo smirdantis visas, nubučiuotas, išsitašęs, išsipešiojęs ir jis nusekė paskui šilkinį sijoną. Dėl to klipe aš su didžiuliu sijonu“, – pasakojo atlikėja.

Monika prisipažino, kad ji pati yra išgyvenusi panašią istoriją, todėl dainoje skambančios mintys, iš dalies, yra jos pačios gyvenimo patirtis.

Laidos „Perklausos“ vedėjas R. Mackevičius pastebi, kad atlikėjai leidžia dainas, tačiau nedrįsta leisti dainų albumų, bijodami, kad kai kurios albumo dainos liks mažiau mėgstamos ir klausomos nei kitos.

„Aš manau, kad POP pasaulyje gal taip yra, nes tos dainos albume POP atlikėjo visos yra labai panašios. Bet, pavyzdžiui, mano atveju – aš neskirstau tų dainų į A ir B. A yra hitai, B yra kur, maždaug, įdėsime dėl skaičiaus. Mano atveju, taip nėra, nes kiekviena daina yra kaip atskiras kažkoks kūrinys ir kaip istorija kažkokia viena, tai man negalioja šita taisyklė“, – pasakojo atlikėja.

Naujojo albumo „Kodėl tu čia?“ pristatymas įvyko Vilniuje, „Compensa“ arenoje. Monika džiaugiasi, kad į albumo pristatymo koncertą susirinko daug ir dainingos publikos.

„Jie nerealiai dainavo. Mes improvizavom“, – džiaugėsi ji.

Atlikėja atvirauja, kad buvo maloniai nustebinta savo gerbėjų muzikalumu. Anot jos, atlikėjams yra svarbu, kad publika atsakytų į jų užklausas nuo scenos.

Nors pati Monika teigia, kad naujojo albumo dainose sutelpa skirtingos meilės istorijos, tačiau paklausta, ar šiuo metu ji pati yra įsimylėjusi, moteris, daug negalvodama, ištarė „ne“.

„Aš labai laukiu. Žinai, į kiekvieną tai aš neįsimylėsiu. Aš visą laiką open (liet. atvira) esu ir aš ieškau tos meilės. Aš tokia ieškanti meilės. Bet aš turiu dainą, kuri vadinasi „Amžinai toli“, tai, man atrodo, kad man ji gali būti amžinai toli ir aš taip tas dainas ir rašysiu“, – juokavo ji.

„Aš tėčiui sakau, ką man daryti? Mano tėtis gintarų rinkėjas ir jis sako: žinai, aš tau kaip senas gintarų rinkėjas pasakysiu: pas tave gintaras atplaukia, o ne tu jį griebi. Tai aš sėdžiu ir laukiu viena valtelėje“, – kalbėjo Monika.

„Taip, dainos yra apie meilę, pagrinde, bet aš susigalvoju kartais, susikuriu istorijas“, – paaiškino ji.

Laidoje „Perklausos“ Monika Liu paatviravo ir apie tai, kaip atrodo jos kūrybinis procesas.

„Aš, žinokit, muziką galiu rašyti bet kada, man atrodo. Man reikia, pirmiausia, kad nebūtų jokių darbų, reikalų tą dieną, kad aš galėčiau atsisėsti ramiai ir, kad nereikės man 16 valandą kažko, kažkur važiuoti padaryti. Tada manęs neriboja laikas ir tada aš pasineriu į kažkokį fantazijų pasaulį, ir tada ateina - užsikabini už kažkokios vienos idėjos ir važiuojam. Toks įsijungia kūrybos toks žaidimo momentas, kur vaikas tavo kažkoks vidinis žaidžia ir pasineria į tokį nuotykį“, – teigė ji.

Dažnas klausytojas pastebi, kad Monikos Liu muzika yra savita ir išskirtinė. Anot atlikėjos, tai susiformavo per ne vienerius metus.

„Aš muziką visą įrašinėju Londone ir tie londoniečiai sako, kad kaip gaila, kad geografiškai yra ribos šitai muzikai. Sako: tu turi savo jau visiškai unikalų stilių ir gaila, kad tai yra tik Lietuvos mastu. Mes visą laiką galvojame, gal anglų kalba reikėtų rašyti? Bet aš nežinau, man neateina angliškai. Man ateina lietuviškai“, – dalinosi ji.

Išskirtinumo Monikos Liu muzikai prideda ir tai, kokiu būdu yra įrašomi jos kūriniai. Laidoje „Perklausos“ Monika dalinosi, jog savo dainas Londone ji įrašinėja ypatingų instrumentų pagalba ir nors dažnas klausytojas gali net nesuprasti, kokia ypatinga technika yra kuriamos Monikos Liu dainos, tačiau pačiai atlikėjai – tai labai svarbu.

„Aš kaip sakiau, mano klausytojas yra kitoks. Jis girdi tą tekstūrą. Yra tekstūra garso, kai yra su kompiuteriu, pavyzdžiui padaryta arba kai yra tikras instrumentas, tikras sintezatorius. Tai pavyzdžiui, šitame albume labai daug skamba toks labai retas sintezatorius „Yamaha CS–80“. Jo pasaulyje yra labai nedaug, jis yra be proto brangus“, – pasakojo atlikėja.

„Jis yra toje studijoje, kurioje aš įrašinėjau, mes su juo žaidėme. Ir „Sentimentai“ turi tą garsą, ir „Plaštakė“ turi tą garsą, ir „Aš ir vėl čia“ turi tą garsą“, – atskleidė Monika Liu.

Atlikėja atviravo, kad įrašinėdama albumą ji net socialiniuose tinkluose negalėjo dalintis tuo, kad toje studijoje yra šis ypatingas instrumentas.

„Jis yra labai retas ir nenori žmonės toj studijoj, kad žinotų, kad jis ten yra“, – teigė ji.

„Pirmą albumą įrašinėjome su tokiais sintezatoriais, kurios vos pajungėm, laideliai vos susijungė. Ten jau rūksta, mes staigiai vieną partiją įrašom ir tada vėl užgęsta tas sintezatorius“, – dar viena patirtimi dalinosi Monika Liu.

„Pas mane iš viso nėra jokio kompiuterinio garso nei vienoj dainoj. Jokio plagino, viskas yra tikra, viskas pro juostas įrašyta – dėl to yra ta tekstūra. Aš tą žinau ir man yra svarbu. Ir mano klausytojas irgi girdi ir žino“, – teigė ji.

Viena žinomiausių albumo „Kodėl tu čia?“ daina yra Eurovizijoje skambėję „Sentimentai“. Nors atlikti šią dainą Monikai Liu tenka itin dažnai, tačiau ji teigia, kad ji pati dar tikrai nepavargo nuo šios dainos.

„Aš nesu labai daug koncertuojanti, tai tikrai nepavargau“, – atviravo ji.

2022 metais Eurovizijoje dalyvavusi Monika pavergė ne tik lietuvaičių, bet ir visos Europos širdis. Paklausta, ar pati norėtų dar kartą sudalyvauti Eurovizijos konkurse, Monika savo atsakymu nudžiugino publiką.

„Žinokit, pagalvojau, kad reikėtų dar kartą. Aš sakiau, kad jeigu jau Monikos pradėjo, jau aš buvau, tada Monika Linkytė, tada Monique, Monika Marija ir tada vėl aš po dekreto sugrįšiu“, – juokavo ji.

Monika Liu svarsto apie tai, kad konkurse dar kartą sudalyvauti norėtų ne viena, o su kompanija scenoje.

Monikos Liu išskirtinumą pastebi visi. Paklausta, ką Monika galėtų palinkėti, pasiūlyti ar patarti žmonėms, kurie jaučia vidumi, kad nori kurti, nori būti saviti, Monika atvirai dalinosi savo mintimis.

„To ieškojimo galbūt yra daug ir dažnai nieko nesupranti, bet pasitikėkit savim ir savo vidiniu balsu. Jis tikrai kalba. Ir toks trumpas yra gyvenimas. Niekam neįdomu, kaip jūs gyvenate. Visi žiūri tik savęs, dėl to jūs irgi žiūrėkit savęs, klausykit savo vidinio balso, būkit drąsus ir, tiesiog, kuo daugiau gerų emocijų, kuo daugiau linksmumo, kuo daugiau džiugesio, kuo daugiau meilės. Sunku taip padėlioti, bet pasistenkime atsipalaiduoti ir pasimėgauti“, – teigė ji.

„Daug labai dabar šiais laikais visi kalba apie tą meilę sau, tu ten mylėk save, bet, žinokit, kartais žymiai geriau jauties, kai tu myli kitą ir kai tu rodai meilę kitam, tada kažkaip ir tau ten viskas susivibruoja. Tai, žodžiu, būkim visi kartu, būkim muzikoj, džiaugsme, šokiuose, muzikoj dar kartelį ir pasistenkime atsipalaiduoti“, – teigė Monika Liu.

„Kaip buvo „LT United“, tai gal reikėtų moteriškių tokią grupę“, – teigė atlikėja.

Laidos „Perklausos“ metu atlikėjai atsako ne tik į R. Mackevičiaus, bet ir į žiūrovų užduodamus klausimus. Monikos Liu gerbėjai stebi įvairiausias jos gyvenimo detales bei naujoves. Visi pastebi, kad prieš kurį laiką atlikėjos gyvenime atsirado naujas augintinis – šuo vardu Balbina. Gerbėjams pasidarė įdomu, kaip Monikai sekasi suderinti savo užimtą dienotvarkę su augintinio priežiūra.

Monika atviravo, kad dėl itin įtempto darbo grafiko ne visada gali savo laiką skirti mylimai Balbinai, todėl, kol atlikėja dirba, Balbina svečiuojasi pas jos tėvus gimtojoje Klaipėdoje.

„Ji pas senelius, seneliai ją labai myli, lepina, kerpa, vaikšto prie jūros, perka visus žaislus ir bendrauja tik su ja“, – pasakojo moteris.

Žiūrovams buvo įdomu ir tai, kokius ritualus Monika atlieka prieš koncertą.

Monika atviravo, kad vieno ritualo neturi. Ji teigė, kad jai labai gera būti scenoje, ji visuomet laukia ir nekantrauja kuo greičiau į ją užlipti.

„Man svarbiausia yra su muzikantais savo prieš išeinant į sceną pabūti, apsikabinti. Mano muzikoje labai svarbu, kad jie manęs klausytųsi, aš jų klausyčiausi ir, kad visi tarpusavy klausytųsi. Aš labai gerbiu savo muzikantus – jie yra nuostabūs, absoliučiai aukščiausio lygio profesionalai, visi virtuozai. Tai man svarbu yra su jais kartu pabūti“, – pasakojo atlikėja.

Renginio akimirkos:

Natūralu, kad Monikos Liu klausytojams rūpi ir jos asmeninio gyvenimo detalės. Vienas jų laidos metu pasiteiravo apie internete sklindančias kalbas apie Monikos Liu ir Beno Aleksandravičiaus romaną.

„Aš esu jausminga, vieniša moteris. Man reikia rašyti dainas ir kažko“, – juokavo Monika, – bet, jeigu rimtai, mes su Benu tikrai dainavom ir ne vieną kartą kartu. Benas man yra kaip mano sūnus, kaip mano jaunesnysis broliukas. Su Benu aš susipažinau, kai jam buvo 12 metų. Jis mane visada vadindavo savo „mamule“, mes tikrai labai geri seni draugai esam ir man nerealu buvo, kad mes sėdime kartu „Lietuvos balse“ ir, kad mano kolega yra Benas, kuris buvo mano Beniukas kažkada“, – atviravo Monika.

„Aš žinau, kad tokios kalbos sklando, bet su Benu mes esame labai seni draugai“, – teigė ji.

Visą pokalbį su Monika Liu galite pamatyti vaizdo įraše, kurį rasite straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)