Kai baigė verslo vadybos studijas, J. Didžiulis sakė supratęs, kad muzika gali būti susijusi ne tik su melodija, albumu, šokių aikštele arba koncertine sale, o ir tam ir tikra socializacijos, bendravimo priemone. Tai lėmė jo dabartinę veiklą ir prisidėjo prie grupės „Inculto“ iširimo.

„Dabar neateinu groti žmonėms savo dainų, aš pažiūriu ir pasakau, ko jiems žmonėms reikia, kad atsivertų, pradėtų bendrauti, norėtų tapti „muzika su kitais“. Muzikinės bendrakūrybos užsiėmimuose labiausiai trūksta to paties, ko trūksta ir organizacijose, – pasitikėjimo, atvirumo, ryšio. Kai mane samdo įvairiems renginiams, sako: „Bus labai sudėtinga šventė, kolektyvas – vien vyrai, vyresni nei keturiasdešimt metų. Pasikviečiam Jurgį, vis tiek ką nors padarys.“ Aš neatvažiuoju su iš anksto paruošta programa, neturiu tikslo, kad man plotų.

Ritualas, kurį atlieku, yra mažiausiai šimto tūkstančių metų senumo, kai mes prisėdome prie pirmo laužo ir pradėjome dalintis dainomis, istorijomis. Manau, kai žmonės pradeda tai jausti, sako, kad patinka, tai tarsi paprastas transcendentinis momentas. Aš sakau, kad atlieku kažką panašaus į teambuilding‘ą“, – apie savo dabartinę veiklą pasakojo laidos svečias.

Jis teigė, kad keliai su grupe „Inculto“ išsiskyrė, nes atlikėjas pajuto nešantis didelę naštą, nesimėgavo dainomis, kurias ruošdavo su didele komanda ir vėliau atlikdavo daugybei klausytojų.

„Buvo tokia kančia, septyni ar aštuoni žmonės ant scenos plius vadyba, garso inžinierius – dvylikos žmonių komanda. Nuo 25-erių aš nešiau šią naštą ir galvojau: „Jurgi, Lietuvoje esi žvaigždė, tau gerai moka, nuostabu“, bet aš buvau įsitikinęs, kad muzika gali būti tokia. Sudėtinga, kai jauti, kad turi pragyventi, galvoji, jog gali groti popsą, bet tau pačiam pradeda nepatikti ta muzika. Klausi muzikantų, kaip jums ši muzika, jie sako: „Mes nežinome, turime paskolų, mašinų, žmoną, vaikų, reikia daryti, ką reikia daryti.“ Kai man sukako 30 metų, dalyvavome „Eurovizijoje“, tuomet supratau, kad gana“, – prisiminė J. Didžiulis.

Vakarėlio akimirka

Žinomas vyras teigė pajutęs, kad nebetarnauja muzikai, vis dėlto jo vaikystės noras visada buvo paveikti žmones per aidinčius garsus: „O tu tampi kekše ir gali tik daugiau uždirbti. Tada sakiau, kad man tokios muzikos nereikia.“

Vėliau atlikėjas sakė bandęs dainuoti su žmona Erica, vis dėlto ir naujai užgimęs šeimyninis duetas neteikė daug džiaugsmo.

„Buvo košmaras. Muzika patiko, bet tai nebuvo mano širdies virpesys. Sudėtinga. Erica yra fantastiška dainininkė, bet ji neturi prodiusavimo gyslelės. Pastatyk Ericą į sceną, sureguliuok šviesas, ji ateina padainuoti, o realiai tu viską statai, tvarkai“, – kalbėjo J. Didžiulis.

Paklaustas, ar dabar, kai pasirodo vienas, jis jaučiasi geriausiai, atlikėjas teigė, kad pirmi bandymai kurti taip pat buvo ne ką lengvesni.

„Tai irgi buvo kančia. Ilgai sėdėjau su elektronine muzika, kol supratau, kad publika taip pat nori ploti, dainuoti, kai žmonės įsitraukia, aš galiu atsipalaiduoti. Po kurio laiko pradėjau mokytis iš šamanų, stebėjau, kaip jie suburia žmones, palaiko dėmesį, ritualinę dalį. Aš labai giliai įnėriau į visą tą dalyką. Išmokau groti ne tik vienas, bet ir su kitais muzikantais“, – patirtimi dalijosi žinomas vyras.

Laidos svečias prisiminė, kad laimingas jautėsi tuomet, kai Ibizoje su kitais žmonėmis kūrė muziką bene aštuonias valandas, o laikas visai neprailgo.

„Nes tai tarsi pokalbis, pradedi suprasti, kad esmė – ne įrašyti gabalą, ne prodiusuoti albumą, o būti muzikinėje stadijoje, kurioje jauti, kad atsiveria visos čakros, muzika tampa tik papildomu rezultatu. Labai gražu, bet nesakyčiau, kad tai dvasinis arba šamaninis reiškinys, tai tiesiog flow. Tu patiri flow su kitais, pradedi dainuoti, kitas žmogus tau atsako, improvizuoja. Tam tikru momentu, jei rašai dainą, ji tampa kaip dokumentinis jausmų įrašas“, – pasakojo J. Didžiulis.

Lavrinovičių skandalo neprovokavo

Žinomas vyras teigė, kad be muzikos domisi ir visuomenine veikla. Tokį pomėgį, anot J. Didžiulio, iš dalies lėmė jo pavardė ir senelio darbai.

„Aš pradėjau groti gitara, užlipau ant scenos, nes man trūko mano šeimos dėmesio. Kartais sudėtinga gyventi su Didžiulio pavarde, nes lyg ir jauti, kad turi kažką daryti. Mano senelis stipriai prisidėjo prie Kolumbijos korupcijos ir prie Kolumbijos taršos, dirbo naftos inžinerijos energetikos sektoriuje, kur buvo daug kyšininkavimo. Todėl bandžiau kažką pataisyti, kažką įrodyti.

Dabar manau, kad mano visuomeniškumas tam tikru momentu buvo pernelyg hiperaktyvus, todėl bandau rinktis, kas mane domina. Anksčiau jaučiau, kad reikia tarnauti. Skamba liūdnai, bet visi mano aktyvistai draugai jaučia, jog nėra nusipelnę vietos po saule, todėl per darbus bado išpirkti savo kaltę. Dažniausiai tai žmonės, kurie yra labai jautrūs, jie stengiasi viską padaryti už kitus, bet nesupranta, kad turi ir save prižiūrėti. Aš mokausi, bandau balansuoti“, – atvirai laidoje pasakojo J. Didžiulis.

Atlikėjas atvirai prisipažino, kad nuo vaikystės jaučia ir norą kovoti už kitus. Dar mokyklos laikais jis pasakojo norėdavęs pamokyti draugus, kurie mėgdavo pasityčioti iš kitų.

„Man tai labai gerai pavykdavo. Nežinau, kodėl taip buvo, bet jei kažkas negali už save pastovėti, aš padedu“, – sakė J. Didžiulis.

Paklaustas, kodėl taip karštai pasisakė apie krepšininkus Lavrinovičius, J. Didžiulis teigė dėl kilusio skandalo nė kiek nesijaudinantis, priešingai, tikisi, kad bent šiek tiek prisidėjo prie moterų teisių palaikymo, teigia, jog jos turi jaustis laisvos, realizuoti save.

„Daug moterų yra galios pozicijose tiek politikoje, tiek įmonėse, bet kiek yra smurto atvejų? Kiek yra merginų, kurios negali pranešti apie smurto atvejus? Mane feminizmas kartais vargina, bet tik moteris gali pasakyti, kada jos jaučia pusiausvyrą.

Aš esu turėjęs draugių, kurias išprievartavo, bet negalėjau niekam pranešti. Mačiau, kaip Ibizoje bičas mušė merginą, o mano draugų rate niekas nenorėjo pranešti policijai. Manau, kad visada reikia išklausyti moterį, bet kaip ją išklausyti, jei ji pajus gėdos jausmą? Amerikoje yra paplitusi vadinamoji sutikimo kultūra, tu turi klausti: „Ar galiu tave pabučiuoti, ar galiu rankytę paglamonėti?“ Tai žiauriai nuobodu, antierotiška, bet aukštuomenės reikalas“, – sakė J. Didžiulis.

Anot jo, tam tikros įmonės gali sau leisti reklamose vaizduoti brolius Lavrinovičius, bet „Telia“ ir „Bitė“, kaip teigė J. Didžiulis, turi labai aiškias vertybes, remia moteriškumą.

„Kokia yra bendramitologija – mes išprievartavome merginą, bet mums leido žaisti krepšinį, dabar galime būti visuomenės veikėjais. „Telia“ ypač remia moteris verslininkes, o turi atvejį, kai moteris jaučiasi nepatogiai“, – kalbėjo J. Didžiulis.

Jurgis Didžiulis

Atlikėjas įsitikinęs – seksualinę prievartą patyrusi moteris, reklamoje pamačiusi su panašiu įvykiu susijusius veidus, jaučiasi neramiai: „Žmonės jaučia, nes tai yra trauma. Mes jautėme, kad ši tema yra aktuali. Po to gavome daug moterų žinučių, kuriose jos dėkojo, sakė „ačiū“. Suprantu, kad gal tas „ačiū“ ateina iš traumos.“

Laidos svečias teigė, kad ir LNK bei TV3 televizijos turi suprasti, kokią įtaką daro visuomenei, kai rodomi Lavrinovičiai.

„Aš į šiuos reikalus nesikišiu, nežiūriu LNK ir TV3. Be to, jei LNK ir TV3 sakytų, kad remia moterų lygybę, jokiais būdais nedirba su žmonėmis, kurie turi nusikalstamą praeitį, tada būtų kitaip“, – sakė J. Didžiulis.

Paklaustas, ar nemano, kad krepšininkai po patirto skandalo apgailestauja ir dabar gali pasidalinti savo patirtimi su tikslu, jog kiti žmonės taip nesielgtų, J. Didžiulis teigė, kad tokia žinutė ir turėtų būti siunčiama, tačiau jis jos nepastebi.

„Turėtų būti sakoma, kad mes padarėme klaidą, mes pasidomėsime. Kartais žmonės supranta klaidas ir iš vienos barikadų pusės pereina į kitą taip sukurdami tiltą, bet šiuo atveju aš to nepajutau“, – sakė laidos svečias.

Žinomas vyras teigė, kad šis skandalas nebuvo provokuotas tyčia. Priešingai, anot jo, norėta išsakyti savo nuomonę ir bent šiek tiek prisidėti prie moterų saugumo.

„Mūsų šeimai šis atvejis nepadėjo populiarumo prasme, neatnešė jokios naudos. Pirmuoju atveju tai buvo socialinės atsakomybės klausimas, tapo rezonansiniu įvykiu. Manau, jei tu pasiaukosi, kad dukros galėtų jaustis ramiau, kad jos galėtų atvirai apie viską pranešti, tuomet mielai priimsiu šią kulką“, – pasakojo atlikėjas.

Šeima išsikraustė iš namų

Tiesa, tai nėra vienintelis skandalas, kurio metu buvo aptariamas J. Didžiulis. Laidoje vienas iš žiūrovų pastebėjo, kad nesutarimai kilo ir su buvusiu kaimynu, žurnalistu Edmundu Jakilaičiu dėl nelegalios terasos statymo.

„Manau, kad tokių atvejų labai dažnai nutinka tarp kaimynų, kurie gyvena senamiestyje. Nepadeda mūsų statutai, įstatymai leidžia daryti makles. Edmundas kartu su kaimynais piktnaudžiavo šiuo dalyku, pasinaudojo aplinkybe, kuri buvo labai neaiški. Jie turėjo ankstesnį konfliktą su mano objekto buvusia savininke. Tam tikru momentu jis mane bandė bauginti fiziškai, sakė: „Ką tu man kaip čigonas paaiškinsi“, netgi nustūmė. Buvo šokas, nes kai patenki į tokį konfliktą, nepatogu. Kurį laiką tai pasilaikiau savyje, nes tikėjausi, kad pasišnekėsime ir viskas susitvarkys“, – atvirai kalbėjo atlikėjas.

Vis dėlto gražiuoju viskas nesibaigė, ginčą teko spręsti teisme. J. Didžiulis pasakojo, kad byla vėliau buvo nutraukta, o jam pačiam dėl šios nemalonios situacijos teko su šeima išsikraustyti iš namų, kuriuose anksčiau gyveno.

„Tu gyveni su žmonėmis, kurie jauti, kad nori tau pakenkti ir meluoja į akis. Turi bendrą kiemą, o tau kažkas sako, kad turi teisę jame kažką pasistatyti, buvo susitarimai su ankstesniais savininkais, bet dabar jokių dokumentų nėra. Sakau: „Pone, jūs juk esate žurnalistas, kaip galite nežinoti.“

Per tokį verbalinį ir fizinį smurtą pradedi jaustis nepatogiai. Mes visi tai jautėme, galų gale išsikraustėme, nes gyvenime man nereikėjo nerimo, ypač kai mano vaikai pradėjo jį jausti“, – kalbėjo J. Didžiulis.

Iš šios konfliktinės situacijos žinomas vyras sakė išmokęs didelę pamoką – suprato, kad nereikia stengtis išgelbėti viso pasaulio, geriau atsigręžti į save ir savo poreikius.

„Man atrodo ir pats Tolstojus yra pasakęs, kad visi nori pakeisti pasaulį, bet niekas nenori keisti savęs. Man visa ta kova padėjo suvokti, kaip aš galiu keisti santykį su tais reiškiniais, o ne bandyti keisti pačius reiškinius“, – sakė J. Didžiulis.

Skyrybas su Erica lėmė skirtingi požiūriai

Pokalbio metu J. Didžiulis sulaukė klausimų ir apie šeimą bei tėvystę. Jo gerbėjai domėjosi, koks jis yra tėtis savo vaikams. Atlikėjas teigė, kad yra griežtas, tai anot jo, padėjo išauklėti vaikus, jie visada sveikinasi, paduoda ranką, žiūri į akis, yra labai korektiški. Tai žinomam vyrui suteikia didelį džiaugsmą.

„Pradžioje tu juos supažindini su tam tikromis taisyklėmis, paskui, kai jie auga, turi juos išmokyti kritiškai mąstyti. Pranas, Antanas ir mano dukra Gaia Maria yra didžiausi mano mokytojai, nes jie yra kaip veidrodis, kaip mano atspindys. Jie dabar mano bičiuliai, tai yra taip smagu. Pradedu su jais susipažinti, pasakau jiems, kad eičiau su jais į diskotekas, jei tik būtų vyresni, man tai suteikia šilumą. Aš juos pasiimu į Ibizą, jiems patinka keliauti su manimi“, – šypsodamasis pasakojo laidos svečias.

J. Didžiulis prisiminė, kad kartą savo vaikus Ibizoje nusivedė į diskoteką, kurioje lankosi įvairaus amžiaus žmonės, o jausmas, kad gali laiką leisti su savo vaikais, tuo metu jam suteikė didelį džiaugsmą.

„Jaučiu, kad esu padaręs tiek klaidų gyvenime, tiek daug nepasiekiau svajonių, neįgyvendinau projektų, bet su mano šeima yra viskas gerai“, – sakė atlikėjas.

Jis pridūrė, kad vis dar myli Ericą ir teigė ją mylėsiantis iki gyvenimo galo.

„Problema buvo ta, kad išsiskyrė mūsų vertybės. Laikui bėgant jaučiau, kad didėja atstumas. Sakyčiau, kad aš esu gerokai radikalesnis. Pavyzdžiui, manau, jei žmonijoje nematysime tam tikrų reikšmingų pokyčių per dešimt metų, ištiks savotiškas krachas. Matome, kad vyksta ketvirtas masinis rūšių išnykimas, dėl kurio mes patys esame kalti. Kalbu apie ekologiją, o klimato kaita yra tiesiog rezultatas. Mes nebegyvename su gamta, o prieš gamtą. Tokių įsitikinimų laikiausi ir namuose, o Erica klausė, kodėl esu toks rimtas. Savo namuose pradėjau jaustis kaip emigrantas.“

Kad su Erica turi sukti skirtingais keliais, J. Didžiulis teigė supratęs daugiau nei prieš trejus metus, tuomet apie savo pasiruošimą skyryboms jis pasakė ir Ericai.

„Žmonėms reikia skirtingų dalykų, visi santykiai yra simetriški. Mes tikimės dvipusiškumo, bet ir vyrai, ir moterys yra skirtingi. Erica turėjo tam tikrų lūkesčių, aš turėjau kitų lūkesčių, tiesiog pajutau, kad tam tikru momentu ji labai aiškiai eina savo keliu, o aš – kitu.

Pajutau, kad turiu jos palaukti. Labai smagu, kad kartu buvome per karantiną šeimoje, su vaikais, bet po jo atėjo metas. Buvo sunku. Susitaikiau su ta mintimi, bet jaučiau, kad tam tikra prasme dirbu viršvalandžius. Ji galbūt galvojo, kad iki gyvos galvos mums šis variantas tiks, tai man buvo liūdniausia“, – apie skyrybas su Erica pasakojo J. Didžiulis.

Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis

Žinomas vyras įsitikinęs, kad kiekvienas žmogus gimsta tam, kad keistųsi, išmoktų, patirtų naujų dalykų, tačiau tai, anot atlikėjo, gali vykti tik tada, kai esi gerame santykyje pats su savimi, supranti, kad darai tai, ką nori.

„Tiek Froidas, tiek Jungas kalbėjo apie šešėlius. Šešėlis yra tavo asmenybės dalis, kurios tu nematai, ji nenori būti matoma ir ji nebūtinai yra bloga. Mes galime evoliucionuoti, kai į tuos aspektus pradedame žiūrėti kritiškai. Aš kiekvieną savaitę savęs klausiu, ar tikrai dariau tai, ką noriu ir tai, ko man reikia. Aš jaučiu, kad tai yra tam tikra kova, kurią kovoju, pažiūriu į save veidrodyje ir sakau taip, einame toliau, bet galbūt bus diena, kai ateis metas kažką keisti“, – savo potyriais dalijosi laidos svečias.

Anot J. Didžiulio, įsitikinimas, kad santuoka truks amžinai, – atgyvenusi, jis teigia, jog žmonės gyvena amžiuje, kada gali naudotis išmaniosiomis technologijomis, greitai pasiekti informaciją, todėl kartais nutinka, kad keičiasi ne tik žmogus, bet ir jo santykis su kitais. Natūralu, kad dėl šių priežasčių žmonės skiriasi.

„Kiek gigabaitų informacijos dabar suvartojame per dieną? Mes keičiamės, turime santykį su žmonėmis aplink mus, kuris taip pat keičiasi. Smagu, jei gali lygiagrečiai judėti su antra puse, bet jei jausi, kad nori aštuonias valandas medituoti, o kitas žmogus nori tūsintis iki ryto, bus jaučiama įtampa.

Manau, kad kartais turime pagalvoti apie gražias skyrybas ir visuomenė turi susitaikyti su tuo. Pabuvome kartu, įklimpome į šitą reikalą taške A, bet taške B mes išlįsime ir abu būsime geresni žmonės, nebus jokių nuoskaudų. Šio dalyko visuomenė dar nepripažįsta. Jaučiu, kad per daug žmonių blogai šneka apie savo buvusiuosius ir buvusiąsias, kyla pykčių, bet juk reikia palaikyti gražius santykius“, – įsitikinęs J. Didžiulis.

Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis

Jis sakė ir dabar jaučiantis Ericai dėkingumą, tačiau supranta, kad turi dėmesį skirti savo norams: „Žmogaus asmeninė evoliucija yra pagrindinis dalykas. Žinoma, jei turi vaikų, šeimą, į tai turi atsižvelgti, bet jei tos atsakomybės tave daro nelaimingą, tu negali tarnauti. Tai yra vyro didžiausia našta, nepaisant to, kad pavargo nuo darbo, nenori dirbti, jis yra savo šeimos ramstis. Tačiau yra kita monetos pusė, – jei mes negalime savęs prižiūrėti, neturime draugų, su kuriais galime nuoširdžiai atvirauti, būti pažeidžiami, mes negalime atlikti tokios funkcijos.“

Visą pokalbį su Jurgiu Didžiuliu galite žiūrėti laidoje „Nepatogūs klausimai“, kurios vaizdo įrašą rasite straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)