Į laidą Toma atvyko po režisierės Lauros Kutkaitės naujo spektaklio „Sirenų tyla“ premjeros, kuri, kaip ji pati teigia, sekėsi puikiai.

„Bet recenzijos kaip visada blogos, nesu skaičiusi gerų recenzijų apie spektaklius. Man patinka, kad šiuo metu yra teatro renesansas, salės pilnos, puikus etapas, aukso amžius. Bet kritika truputį prarado savo tą tikrą ranką, tikrai žiūrovai neskaito tų recenzijų prieš eidami į spektaklį, galbūt dėl to užsienyje analizuoja kūrinius, o Lietuvoje kritikai tiesiog mus „suvarinėja“. Esu vadinta ir „sultinga višta“ straipsnyje, „didžiapape blondine“. To niekad nepamiršiu, bet tai kelia juoką, ir žmonės kažkodėl turi teisę, o mums lieka toliau dirbti mylimą darbą ir kurti labai labai gražius dalykus“, – sakė aktorė.

Kaip teigė, jau nebeskaudina neigiami vertinimai, tačiau įžeidė žodžiai, jog ji nelabai gali kalbėti „Me too“ tema, nes neseniai per „Auksinių kryžių“ teikimo ceremoniją viešai dėkojo kaltinimų seksualiniu išnaudojimu sulaukusiam režisieriui Oskarui Koršunovui.

„Mane tai įžeidė, nes šiaip tai aš buvau apdovanota už vaidmenį O. Koršunovo spektaklyje ir su juo nuėjau labai gražų ilgą kūrybinį kelią. Man buvo keista, kad tai neleidžia padėkoti jam tame kontekste įvykių, nutikusių pavasarį. Žinoma, aš savęs klausiau prieš atsiimdama statulėlę, koks mano pasirinkimas. Mano pasirinkimas yra dėkoti, nes esu jam labai dėkinga. Mes kūrėme su didžiule pagarba, sukūrėme labai gražių vaidmenų, spektaklių“, – pasakojo jau antrą „Auksinį kryžių“ už darbą scenoje gavusi T. Vaškevičiūtė.

Nuo pirmojo apdovanojimo, pasirodo, prasidėjo ir jųdviejų su Gyčiu Ivanausku draugystė. Tik neseniai aktorė jam prisipažino, jog pirmąjį pažinties vakarą ją taip supykino nuo G. Ivanausko kvepalų, kad po to ji vėmė.

Vėliau kalba pasisuko apie jaunus talentus ir apie teatrų užkulisiuose vykstančias intrigas, kai į komercinius projektus pasukę aktoriai sulaukia kolegų apkalbų bei kaltinimų, jog „bus nutrinti“ populiariosios kultūros atstovų ir galimai bus pradėti vertinti prasčiau scenoje.

„Tu labai gerą žodį pavartojai – „nutrinti“. Kai būdavau jaunesnė, būdavo sakoma „nudrožti aktoriai“. Tai aš dabar jaunesnėms kolegėms sakiau, kad jūs turite rinktis: arba būsit tokios, arba išvis nedirbsite šito darbo. Tokioje mažoje šalyje arba tu esi žinomas, arba realiai šito kūrybinio darbo beveik nedirbsi. Čia kiekvieno pasirinkimas. Man nereikia to daryti, aš nejaučiu motyvacijos kur nors rodytis, net teatro scenoje. Mane motyvuoja visai kiti tikslai. Tai mano būdas bendrauti su pasauliu ir gražiausia, ką galiu duoti žmonėms. Būti reikalingam žmonėms reikalauja daug pastangų, turi nenusibosti nei pats sau, nei kitiems. Man šie metai labai sėkmingi, turiu daug pasiūlymų, manau, tam įtakos turėjo mano vidinis išsilaisvinimas, atsivėrimas žmonėms, baimių atsikratymas“, – teigė aktorė.

Ji atvirai prakalbo ir apie juokingai mažus aktorių atlyginimus teatre, kur valanda jų darbo įvertinama vos 0,75 euro, o už 500 valandų sunkaus darbo repeticijose gaunama tik 380 eurų.

„Man tiesiog pikta, bet tai nereiškia, kad aš nebevaidinsiu. Menas suteikia visai kitų dalykų. O pinigų galiu uždirbti visai kitur, nes aš darbšti, protinga. Aš dvasinga hedonistė“, – šypsojosi laidos viešnia.

T. Vaškevičiūtė sakė, jog ji yra pasiekusi teatro uždarbio rekordą, kuomet vieną kartą gavo 1400 eurų. To, pasak jos, nebuvo įvykę net 50 metų.

Laidos žiūrovės paklausta apie draugystę su G. Ivanausku, T. Vaškevičiūtė sakė vadinanti jį savo šeima ir vienu geriausių draugų.

„Gytis yra vienas tų žmonių, be kurių pasaulis būtų nykesnis ir liūdnesnis. Tai yra unikalus žmogus, mano sielos draugas. Su juo lengva gyventi, dalintis savo gyvenimu. Jis priima tave tokį, koks tu esi, nepaisydamas nieko“, – bičiuliui komplimentų negailėjo Toma.

Jai klausimą uždavė ir kitas scenos kolega – aktorius, šokėjas Naglis Bierancas. Jis pakartojo pačios T. Vaškevičiūtės sugalvotą frazę: tai geriau su gėjais į sodybą nei su lochais į vedybą?

„Buvo labai įdomi istorija – į socialinius tinklus įkėliau vieną nuotrauką, darytą ne Luko Griciaus, o fotografės moters, po kuria parašiau, jog mano tėtei tai gražiausia mano nuotrauka. Ir vakare skaitau komentarus, kur rašoma, jog nuo kada mano tėtis gėjus (ten buvo kur kas riebesnis žodis) laiko talentingais žmonėmis? Ir kiek aš galiu su tais gėjais važinėti į sodybas? Mane tą akimirką taip supykdė, nors esu ramus žmogus, bet kartais tampu tigre. Aš vieną kartą ir visiems laikams pasakysiu – kad ir kokios orientacijos būtų mano draugai, jie yra vieni talentingiausių, geriausių, rūpestingiausių žmonių, vieni ištikimiausių mano palydovų. Daugiau nenoriu girdėti jokios homofobijos. Tada aš parašiau daug ką: ir kad noriu šeimos, ir kad myliu vyrus, bet tuomet nuskambėjo ir minėta frazė“, – pasakojo Toma.

Paklausta, ar tikrai, kaip kalbos sklando, aktorė yra biseksuali, T. Vaškevičiūtė sakė, jog šie gandai atsirado pokalbių platformoje „Discord“.

„Galiu nuliūdinti, bet šį gandą paneigsiu. Labai palaikau LGBT bendruomenę, man tiesiog atsibodo šios kalbos. O jei kas pasikeistų, aš pati informuosiu“, – sakė scenos žvaigždė.

Po klausimo apie tai, ar turėjo vienos nakties santykių su kokiu nors žinomu vyru, Toma prisiminė draugystę su aktoriumi Tadu Gryn.

„Esu turėjusi, bet po to labai ilgai su juo gyvenau“, – šypsojosi T. Vaškevičiūtė.

Žiūrovai vėliau laidoje taip pat teiravosi, kas nutiko, kad pora išsiskyrė net po septynerių metų draugystės.

„Mačiau, kad buvo daug klausimų apie Tadą, taip pat kaip sekasi dabar mums vaidinti drauge. Mes neviešinome savo skyrybų, todėl nemanau, kad ir dabar verta apie tai atvirauti. Šiaip juokinga, kad praėjus tiek metų mūsų vis dar to klausinėja. Mes išsiskyrę jau daugiau nei dveji metai. Nutiko daugybė dalykų ir iš mano pusės, ir iš Tado, bet mes turėjome gražius santykius, be galo gerbiu tą žmogų, tai yra be galo talentingas aktorius, su juo mes užaugome, išsivystėme kaip asmenybės. Mes mokėmės kartu, tik po to tapome pora. Esu labai dėkinga už tą etapą. Iš pradžių man buvo labai gėda apie tai kalbėti, turėjau ilgalaikius santykius prieš tai, man atrodė, kad reikia iš naujo mokytis vaikščioti. Man buvo taip gėda, kad nepavyko sukurti šeimos, bet dabar galvoju, jog tai buvo tiesiog gyvenimas. Džiaugiuosi, kad išmokau pamoką būti viena, būti ne su kažkuo, kas būtinai bus tavo vyras. Aš tuomet labai daug dirbau. Teatras ištraukia tave už pakarpos, kurdamas tu negali būti „drungnas“, turi būti atsidavęs tam procesui, ir tai mane ištraukė. Buvo klausimas, o gal aš išvis kurti nebegaliu be to žmogaus? Bet, pasirodo, galiu ir sukūriau labai daug gražių dalykų po to. Ir prašau, mieli žiūrovai, pagaliau palikti šiuos du žmones <...>, nes tai buvo labai seniai. O kaip vaidinti išsiskyrus? Tai labai talentingas aktorius, mano artimas žmogus, be galo mums smagu dirbti kūrybinį darbą. Neturiu laiko nuoskaudoms, Tadui jaučiu pagarbą, draugystę, jis man be galo artimas ir brangus žmogus, linkiu jam laimės“, – sakė T. Vaškevičiūtė, po skyrybų su T. Gryn vaidinusi seserį ir brolį seriale „Rimti reikalai“.

Laidoje „Nepatogūs klausimai“ aktorė taip pat pasakojo apie scenoje gaunamą adrenaliną, karantino išbandymus, apie netikėtą kelią į aktorystę, kolegą, kuriam prieš spektaklį įvyko abstinencijos priepuolis, svorio pokyčius, nuogumo bei sekso scenas prieš TV kameras. Visą interviu galite pamatyti straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)