Priklausomybė, kuri vos nesibaigė mirtimi

Verta pastebėti, kad laida nufilmuota dar prieš Rusijos karą Ukrainoje, todėl eteryje laidos vedėjas ir svečias apie šių dienų aktualijas nekalbėjo.

Interviu pradžioje Sasha Song neslėpė, kad jį yra apėmęs jaudulys. Nepaisant to, pokalbis greitai įsivažiavo ir žinomas vyras pripažino, jog dabar jaučiasi laimingas, nes kūryboje ėmė klausyti savo širdies ir jau kelerius metus gyvena sveikiau, be alkoholio.

„Aš anksčiau skyriau per daug laiko žmonėms ir tiems prioritetams, kurie man trukdė. Pavyzdžiui, alkoholiui. Tai buvo mano prioritetas“, – neslėpė pašnekovas.

Sasha Song / Foto: Laura Visinskaitė

Tiesa, jis neslėpė, kad per pastaruosius ketverius metus yra ragavęs lengvųjų alkoholinių gėrimų, tačiau, laimei, D. Šavrovas negrįžo prie bedugnės krašto, prie kurio jau yra buvęs.

„Dabar jau išvis negeriu. Jaučiuosi gerai. Auga vidinė stiprybė ir švarus protas“, – kalbėjo atlikėjas.

Vedėjui pasiteiravus, kodėl apskritai kilo noras kelti taurelę ir nepaliaujamai girtauti, dainininkas neslėpė žinantis savo problemą.

„Puikiai žinau. Tai buvo dėl to, kad pas mane nebebuvo intereso muzikai. Dėl to atsirado interesas kitiems dalykams, tame tarpe – ir alkoholiui. Didžiausia mano baimė buvo prarasti interesą muzikai. Tai buvo kažkas tokio, ko negalėjau įsivaizduoti“, – prisiminė Dima.

Nepaisant to, kad dabar situaciją atlikėjas yra suvaldęs, jis neskuba džiaugtis nugalėta kova. Pasak jo, turint priklausomybę, su ja gyventi turi visą likusį gyvenimą.

„Manau, kad aš visada su tuo kariausiu. Jeigu esi alkoholikas, tai ir liksi juo. Aš pripažinau sau tai. Aš turėjau tai padaryti. Atėjo laikas, kad pajutau, jog toks esu. Čia nėra nei laimėjimo, nei pralaimėjimo dalykas. Svarbiausia išlaikyti blaivybę.

Buvau pasiekęs dugną. Man buvo prasidėjusi kepenų cirozė. Ačiū Dievui, kad dar nebuvo ta stadija, kurioje būtų nebuvę įmanoma išsigydyti. Bet gydžiausi apie pusę metų. Buvo žiauru. Iki tolesnio alkoholio vartojimo mane išgelbėjo mirtis. Žinojimas, kad galiu mirti. Jau buvau tame procese. Aš buvau vaikščiojantis lavonas. Aš vos galėjau paeiti. Tai buvo žiauru. Ačiū Dievui, kad atsirado tam tikri žmonės, šeima, draugai, kurie man padėjo. Jie palaikė mane psichologiškai. Jie buvo šalia, jie mane nuveždavo, jei reikdavo, kadangi buvo laikas, kai man buvo problemos su kojomis. Buvo savaitė, kai negalėjau pavaikščioti ar net natos išdainuoti. Aš tiesiog savaitę gėriau užsidaręs viešbutyje. Gėriau ir miegojau. Tai buvo vienas iš dažnų atvejų, kai aš išsinuomodavau viešbutį ir gerdavau jame, kurdavau“, – atvirai apie sunkų savo gyvenimo epizodą, susijusį su priklausomybe, pasakojo dainininkas.

Po daugiadienių išgertuvių, kai pasibaigdavo pinigai, prieglobsčio dainininkas ieškodavo šeimos namuose. Artimiesiems ne kartą yra tekę Dimai kviesti greitąją pagalbą, kad ši atlikėją pastatytų ant kojų.

„Alkoholis tave žudo iš lėto ir jeigu jis jau tave turi, tai jis tave turės ir tu nuo jo nepabėgsi. Dairausi per petį, bet aš pasitikiu savimi. Ateina laikas, kai noriu, bet koncentruoju mintis kitur, raminu save, kad viskas gerai, jog man jo nereikia“, – dalijosi laidos svečias.

Eteryje pašnekovas prisiminė ir atvejį, kai, būdamas neblaivus, privačiame renginyje nualpo. Tuomet jis turėjo koncertuoti vestuvėse jauniesiems.

„Man buvo tokia gėda. Tiesa, man nebuvo gėda tol, kol man neparodė video. Aš dainuodavau ir pamiršdavau žodžius. Tai buvo baisu. Buvo baisu net žiūrėti į save“, – neslėpė jis.

Dima įsitikinęs, kad drauge su priklausomybe jį lydėjo ir depresija.

„Aš manau, kad ji buvo šalia. Tikrai buvo. Aš niekam to nelinkėčiau. Daugelis galvoja, kad depresija yra liūdesys. Ne, tai nėra tik liūdesys. Tau būna žopa“, – rėžė atlikėjas.

Sunkus etapas Londone ir tai, kodėl dingo iš eterio

Kurį laiką apie Sashą Song nebuvo girdėti nieko. Atlikėjas savo naujausią kūrinį pristatė tik po kelerių metų tylos. Jis neslepia, kad taip elgėsi neatsitiktinai – dainininkas norėjo atitrūkti nuo viešojo gyvenimo ir pats, ir duoti pailsėti nuo savęs kitiems.

„Manau, kiekvienam atlikėjui ir ne tik atlikėjui ateina toks laikas, kai reikia tos pauzės. Tai pasitvirtino. Nebuvo taip, kad sėdėjau sudėjęs rankas ir nieko neveikiau. Aš kūriau, koncertavau privačiuose renginiuose, turėjau iš ko gyventi. Būna, kad žmonės nepamąsto ir sako, jog esu dingęs, kad nieko neveikiu, niekur nekoncertuoju ir nekuriu“, – pasakojo jis.

Dabar atlikėjas tikina, kad koncertų turi užtektinai, tad pinigų pragyvenimui užtenka. Žvelgdamas į praeitį, į savo išgarsėjimo pradžią, kai jam buvo vos 12 metų, Dima sako, kad buvo labai drovus vaikas. Tuomet Sasha Song išgarsėjo su daina mamai, kuri ištirpdė daugelio lietuvių širdis. Galima sakyti, kad nuo tada ir prasidėjo jo karjera.

Sasha Song

„Aš niekada nesijaučiau žvaigžde. Nežinojau, ką jaučia atlikėjai, kurie save laiko žvaigždėmis. <...> Visada buvau drovus ir dabar, manau, tai išliko. Aš buvau labai geras ir drovus. Bet dabar turiu savo nuomonę ir galiu ją išsakyti, kai man kas nors nepatinka. O tada aš su viskuo sutikdavau, kai buvo, taip buvo gerai“, – prisiminė jis.

Netrukus jaunojo atlikėjo žvaigždžių valanda kuriam laikui baigėsi. Jis kartu su tėčiu išvyko į Londoną. Tuomet Dimai buvo 15 metų. Svetur jaunuolis ne tik baigė mokyklą, bet ir toliau siekė savo svajonės.

„Mano tėvas nusprendė verslo reikalais išvažiuoti į Londoną su savo šeima ir aš pamaniau, kad irgi norėčiau. Tuo metu man užsienis siejosi su Whitney Houston. Man ji visada buvo kažkas nerealaus. Jeigu ne ji, aš net nebūčiau tapęs dainininku. Ji mano įkvėpimas ir, mano galva, už ją nėra geresnės. Man Londonas atrodė neįtikėtas, juk ten dainuoja visi soul, džiazą ir t.t. Aš labai norėjau būti toje atmosferoje. Nuvykus ten niekas nepasikeitė. Ėjau į viršų, žinoma, ne viskas buvo taip, kaip norėjau, bet viskas baigėsi gerai“, – pasakojo laidos svečias.

„Man patiko tai, kad nors aš visiškai nekalbėjau angliškai, muzika mus labai suvienijo. Muzika man padėjo surasti draugų. Mačiau, kaip vyksta patyčios tarp baltaodžių, juodaodžių ir tų, kurie turi skirtingas religijas. Galvojau, kad man jau bus viskas. Bet, ne, viskas mokykloje buvo gerai. Po to aš įstojau į kolegiją, kur studijavau muziką ir technologijas, dalyvavau įvairiuose konkursuose, kuriuose man sekėsi“, – pridūrė jis.

Deja, šioje istorijoje yra ir ne tokių pakilių akimirkų. Nors į Londoną Dima atvyko drauge su tėčiu, netrukus jis svečioje šalyje liko vienas.

„Mes su tėvu dabar esame geruose santykiuose, tai aš ne itin noriu gilintis, kodėl taip atsitiko. Pati situacija buvo tokia, kad man teko pradėti gyventi vienam, nes tėvas išvažiavo. Teko ir vaikų namuose pagyventi ten. Man buvo 16 metų. Matyt, nebuvau toks vaikas, kurio jis būtų norėjęs. Galbūt. Turbūt. Bet, kaip yra, taip yra. Dabar mūsų santykiai pasikeitė, su tėvu esame geruose santykiuose. <...>

Tuomet sunkiausia buvo neprisigerti. Aš pats nepradėjau, bet visi, kurie buvo vaikų namuose, jie arba vartojo narkotikus, arba gėrė. Visi iki vieno. Man ne tai, kad buvo sunkiausia, bet nenorėjau būti tokioje atmosferoje, man nepatiko tai. Parodant, kad esi savarankiškas, jog moki gaminti, moki elgtis su pinigais, kurie yra išduodami, jie duodavo tau butą, galimybę gyventi atskirai. Aš įrodžiau per pusę metų, kad galiu toks būti ir man buvo duotas butas. Norėjau pasprukti iš vaikų namų dėl ten buvusių narkotikų“, – apie nelengvą savo paauglystę pasakojo dainininkas.

Nors po truputį Londone Dimai pavyko įsitvirtinti, jis ėmė ilgėtis Lietuvos. Buvo laikas, kai jis ilgai nematė savo artimųjų, draugų, o galimybės laisvai keliauti pirmyn-atgal tuomet nebuvo.

„Kai tik Lietuva įstojo į Europos Sąjungą, aš nusipirkau bilietą ir grįžau. Neplanavau čia ilgai pasilikti, nes nežinojau kalbos“, – prisimena atlikėjas.

Nepaisant to, grįžus namo jis sulaukė muzikinių pasiūlymų, kurių jis negalėjo atsisakyti.

Interviu metu buvo ir daug juoko, šviesos, pasakojimų apie šeimą, draugus, antrąją pusę ir galiausiai muziką – savo duoną ir aistrą, kuria gyvena dainininkas.

Apie visa tai ir dar daugiau – laidos „Nepatogūs klausimai“ įraše, esančiame šio straipsnio viršuje.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją