Neseniai A. Valinskas drąsiai prakalbo apie žinomus atlikėjus ir jų nuomones dėl karo Ukrainoje. Parašęs laišką jis viešai deklaravo, kad tokių žmonių koncertai turi būti uždrausti ir savo įsitikinimų keisti neketina. Laidoje „Nepatogūs klausimai“ jis sakė susitaikęs su tuo, kad nebus žmonių, kurie visi absoliučiai jo įsitikinimus gerbs bei palaikys.

„Ir tai normalu, nes visuomenė nevienalytė. 35-eri metai su viršumi televizijoje – aš turiu tokią storą odą, kad tie, kurie bando įkąsti, jiems net dantų neužtenka, – juokėsi žinomas vyras. – Aš nekreipiu dėmesio į kalbas, tik kartais pasižiūriu tas visas nesąmones nuotaikai pakelti.“

Priėmė kartu gyventi ukrainiečius

Panašu, kad vietoje komentatorių tyrinėjimo ir viešų diskusijų A. Valinskas mieliau daro gerus darbus. Tiesa, nors apie juos sako nemėgstantis girtis, neseniai žiniasklaidoje pasirodė straipsniai, kuriuose vyras pasakojo priėmęs dvi ukrainiečių šeimas. Laidos vedėjo Rolando Mackevičiaus paklaustas, kaip jaučiasi šiuo metu televizijos laidų vedėjo namuose apsigyvenusios moterys ir vaikai, pašnekovas teigia, kad šie žmonės vis dar gyvena su dideliu šoku bei pasimetimu.

„Jų vyrai, tėvai paliko juos prie sienos ir grįžo atgal kovoti su ginklu rankoje. Pas mus jau gyvenanti viena šeima, kovo 7 dieną planavo atvažiuoti traukiniu, tačiau prasidėjo bombardavimai, aidėjo sirenos, todėl šeima sėdo į mašiną ir atvyko penkiomis dienomis anksčiau.

Viena šeima gyvena pas mus bute senamiestyje, ten apsistojusi mama ir du jos vaikai, o pas mus namuose – pusantrų ir penkiolikos metų vaikai su mama. Esame matę per gamtos laidas, kaip atrodo beždžionė mama, į kurią įsikibę jos vaikai. Tai instinktas. Mažylis žino, jeigu ją paleis, jis praras savo gyvybę. Panašiai ir šie vaikai. Jie kelias naktis negalėjo paleisti mamos, miegoti dėl girdėtų sirenų, todėl pirmas dienas mes neklausėme, kaip jūs, tik suteikėme butą, maistą. Jiems reikėjo atprasti nuo to siaubo, kurį patyrė. Dabar šeimos pradeda grįžti į žmogišką būtį“, – pasakojo A. Valinska

Arūnas Valinskas

Žinomas vyras prisiminė, kaip užėjęs pas šeimą į kambarį paklausti, ar jiems ko nors netrūksta, pamatė įjungtą televizorių su žiniomis iš Ukrainos. Tuomet patarė mamai perjungti kanalą, kuriame vietoje nerimą ir toliau keliančių naujienų matytų pozityvius dalykus, mokytųsi, pavyzdžiui, anglų kalbos.

„Jie karą atsivežė savo mintyse, širdyse, kam jį dar įsileisti čia. Džiugu, kad šeima manęs paklausė. Man patiko stebėti tuos žmones, juos vienija tai, ką jie prarado. Jie kaltina save, kad negalėjo išvažiuoti visi, kad jie čia, o vyras, tėtis, kovoja. Jei mums taip atsitiktų, pabelskime į medį, nežinia, kaip elgtumėmės“, – kalbėjo A. Valinskas.

Televizijos laidų vedėjas pasakojo, kad šeimos, kurios pas jį apsistojo, turi skirtingus požiūrius. Viena mano, kad netrukus viskas pasibaigs ir visi galės grįžti į Ukrainą, kita jau priėmė sprendimą likti Lietuvoje.

„Iš tikrųjų, džiaugiuosi, kad lietuviai priima kartu gyventi šeimas, nes ukrainiečiai vyrai atsikratė paties didžiausio galvos skausmo, kaip apsaugoti vaikus ir žmonas. Jiems liko vienintelis rūpestis – kovoti su okupantais, ginti Ukrainą, ginti mus. Dabar mes savo karą kariaujame ten, tad padėkime jiems, kaip galime“, – sakė A. Valinskas.

Anot pašnekovo, ukrainiečiai pas A. Valinską gyvens tiek, kiek reikės. Tiesa, jis, kaip ir visi, pabrėžia norintis, kad tai kuo greičiau pasibaigtų.

„Bet žmogus planuoja, o žudikai toliau sprogdina miestus. Nežiūrint į karo makabriškumą, galima įžvelgti teigiamą viso šio proceso pusę. Kaip lydinys lydosi, gimsta ukrainiečių tauta. Lydosi, kaip pilietinė visuomenė – tvirtai, ir ji tikrai niekada neatleis“, – pastebėjo televizijos laidų vedėjas.

Stoja į kovą su manančiais, kad karas – suvaidintas

Kad ir kaip būtų gaila, anot A. Valinsko, karas suteikė galimybę pažinti ne tik savo herojus, bet ir piktadarius. Tiesa, jis teigė besidžiaugiantis, kad herojų Lietuvoje yra didžioji dalis. Žinomas vyras sako, kad tokie žmonės mąsto blaiviai, bet atsiranda ir tikinančių, kad karas suvaidintas.

„Kaip turi būti atmuštos smegenys, kad tu taip galvotumei, o taip galvodamas dar ir pasakytumei. Tokių nuomonių apsikeitimas teisina žudikus, kurie gali pasibelsti ir į mūsų namus.

Noriu maksimaliai padėti ukrainiečiams, įkalbėti žmones, kad kiti lietuviai padėtų. Aš noriu kovoti su visais idiotais, kurie išlenda su pareiškimais apie Rusiją sakydami, kad tai žodžio laisvė, o demokratija suteikia laisvę.

Šitiems dvasios ubagams noriu pasakyti: „Kaip jūs įsivaizduojate turintys teisę neigti?“ Neigimas yra karo pateisinimas ir skatinimas, todėl aš turiu teisę kalbėti apie tai, ką jūs galvojate. Turiu teisę atkreipti visuomenės dėmesį, kad ji pamatytų savo idiotus ir, kad visuomenė pati nuspręstų, eiti į jų koncertus ar ne. Minske, Maskvoje yra didelės aikštės, galės ten groti kartu su Gyčiu Paškevičiumi“, – drąsiai apie E. Dragūno ir G. Paškevičiaus ankstesnius pareiškimus apie karą Ukrainoje nuomonę dėstė A. Valinskas.

Arūnas Valinskas

Anot garsaus televizijos laidų vedėjo, užvirė kraujas matant, kaip žmonės dėsto savo mintis, todėl nusprendė parašyti jau minėtą laišką.

„Gyčio Paškevičiaus sūnus sakė tik atkreipęs dėmesį, jog pasaulyje daug melo. Jis prisistatė dvasios mokytoju. Galiu pasakyti, kad jis paprasčiausias dvasios ubagas, kaip ir tėvas, kuris tokį užaugino. Jis pasakė tiesiai šviesiai, kad tie vaizdai iš karo yra su kartoniniais automatais, tai vaidyba. Kokiame pasaulyje turi gyventi, kad taip kalbėtų.

Taip pat Sel‘as – jo žodis išlėkė žvirbliu, sugrįžo jaučiu. Bet Gytis Paškevičius, patriotinės dainos autorius, jis atsisėda po sūnaus postu ir ne taip, kaip Sel‘as, pasako bet ką, bet sąmoningai pritaria sūnui, kad pasaulyje daug melo“, – toliau piktinosi A. Valinskas.

Rašydamas laišką su prašymu atšaukti atlikėjų koncertus, A. Valinskas sakė prieš tai paskambinęs pačiam G. Paškevičiui, vėliau jo žmonai Rugilei, tačiau telefonu kalbėti, panašu, jie nepanoro ir neatsiliepė.

„Tada parašiau kreipimąsi. Manau, kad vaikai neatsako už savo tėvus, bet tėvai atsako už vaikus. Jie turi atsiprašyti. Nereikia jo (Gyčio Paškevičiaus – aut. past.) nei smerkti, nei teisinti, jis turi atsiprašyti už tai, kas pasakyta.

Man gaila ir grupės „Rebelheart“. Mes jau gavome iš visų savivaldybių atsakymus, kad šie veikėjai nebebus kviečiami į jokias šventes“, – pasakojo pašnekovas.

A.Valinskas sakė kalbėjęs ir su Egidijaus Dragūno buvusiu vadybininku Martynu Tyla, šis teigė susisiekęs su atlikėju, po jo skambučio Sel‘as savo komentarą apie karą Ukrainoje ištrynė, pasisakė paaukojęs 50 tūkst. eurų šalies fondui.

„Tai yra dar baisiau. Tu meluoji savo kailį gelbėdamas. Tu savo fondais apvaginėji vaikus, ne veltui mokesčių inspekcija ir susidomėjusi jo tais fondais. Tai yra žema ir aš tai sakau nieko nebijodamas“, – emocijų neslėpdamas kalbėjo A. Valinskas.

Paklaustas, kodėl taip stipriai supyko ant atlikėjų, su kuriais neturi nieko bendra, A. Valinskas teigė, kad tokie jų pareiškimai prilygsta ėjimui žudyti nekaltų civilių.

„Aš pasižiūrėčiau, jei grįžęs iš savo tos Ispanijos jis (E. Dragūnas – aut. past.) rastų sugriautą savo tą stiklinį namą, dėl kurio vyksta teismo procesai. Jam kas, būtų apsivalymas nuo namo, kuris neteisėtai pastatytas?

Negaliu žmonėms uždrausti pirkti bilietus į jų koncertus, bet pamačius juos reklamuojant, aš toje pačioje televizijoje už savo pinigus užsakysiu reklamą su vaizdais ir Mariupolio, su nuotrauka to koncertinio veikėjo, kuriam tai atrodė kaip apsivalymas.

Mano patarimas, jei jums naktį nesimiega, nekiškite nagų prie klaviatūros, nerašinėkite. Paskui ryte pažiūrėję puolate trinti. Būkite slapti idiotai. Juk gyvenate ne Šiaurės Korėjoje, ne Rusijoje, kur informacija iškreipiama, gyvenate atviroje Lietuvoje, Europos Sąjungoje, kur prieinami visi šaltiniai“, – apie viešai pasisakiusius atlikėjus kalbėjo televizijos laidų vedėjas.

Teko dalyvauti beprasmiškuose konfliktuose

A.Valinskas anksčiau savo nuomonę viešai išsakė ir apie buvusį europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį, tiesa, tą kartą laidos svečias buvo sukritikuotas, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neapykantos kurstymo. „Nepatogiuose klausimuose“ paklaustas, kaip baigėsi byla, televizijos laidų vedėjas atvirai dėstė savo nuomonę teigdamas, kad politikai neretai įsivelia į tam tikrus žodžių mūšius ir tai neturėtų nieko stebinti.

„Po mano pasisakymų buvo atlikta lingvistinė analizė. Kalbininkas Antanas Smetona teigė, kad tokiame mano posakyje nieko nebuvo išskyrus paprastą kalbinę formą. Aš išreiškiau savo požiūrį į jį (V. Tomaševskį – aut. past.), kaip politiką“, – sakė A. Valinskas.

Arūnas Valinskas

Panašu, kad žmonių akiratyje televizijos laidų vedėjo žodžiai ir veiksmai atsiduria dažnai. Atrodo, nieko keista, kai esi nuolat matomas televizijoje. Paklausus, kas nutiko po vieno renginio, vykusio Kaune, kai A. Valinskas vos nekibo į atlapus jaunam vaikinui, žinomas vyras nieko neslėpdamas papasakojo susistumdymo priežastį.

„Po „Kauno sporto halėje“ vykusio renginio, kartu su Justinu Jankevičiumi nuėjome į dūzges, buvo apie 3 val. nakties. Aš sėdėdamas prie staliuko pamačiau, kad kampe yra keturių žmonių kompanija – viena mergina ir trys vaikinai, tačiau nieko neužsisakinėja. Pastebėjau, kad jie stebi visą aplinką, tarsi skenuoja akimis. Pamaniau, kad ta ketveriukė yra įtartina, todėl nuėjau į jų pusę tikėdamasis paklausti, ką jie ten veikia.

Mane pamatę jie atsistojo ir pradėjo bėgti link durų. Vieną jų sulaikėme, paklausėme, kas jie tokie. Vaikinas kalbėjo rusišku akcentu, pasakė, kad kiti greitai išėjo, nes atvažiavo taksi. Paprašiau jo pateikti dokumentus, iškvietėme policiją.

Prieš tai vaikinas dar bandė stumdytis, todėl aš jį pastūmiau, kad atsisėstų ir lauktų. Policijai jis pasakė, kad rašys pareiškimą, tačiau to nepadarė. Taip ir neišsiaiškinome, ką jie ten veikė“, – šypsodamasis prisiminė laidos svečias.

Dar viena žmones sudominusi situacija, apie kurią A. Valinskas prisipažino niekur dar nekalbėjęs, susijusi su Daktarų grupuote. Su Henriku Daktaru žinomas vyras pasakojo neturėjęs nieko bendra, prasilenkęs tik viename renginyje, vis dėlto incidento nepavyko išvengti su mafijai priklausiusiu Rimantu Ganusausku.

„Po filmavimo „Taip. Ne“ laidos, vyko vakarėlis, jame susistumdėme, nes jo žmona mane pakvietė šokti. Tuomet su kitais kolegomis iš karto dingome iš tos vietos. Rimantas turbūt suprato, kad jis prisidirbo. Atvažiavo į viešbutį Fara„Rondo“, kuriame buvome apsistoję tą vakarą, sako šeimininkas (Rimantas Ganusauskas – aut. past.) nori su tavimi pasikalbėti. Mes susitikome su juo kabake, rankose jis sukiojo taurę, pasakė „nu, šita, karočia, atsiprašau“. Ko gero buvo atsiprašyta, nes suprato, kad gali į eterį nebepatekti“, – juokėsi A. Valinskas.

Apie milijonus

Šiandien A. Valinskas kviečiamas mielai sutinka dažnai pravesti įvairius renginius ir sako, kad kartais, kai patinka idėja, neima honorarų. Paklaustas, ką pasirinktų, mieliau dirbti tai, ką nori ar gauti milijono eurų sąskaitą banke ir neužsiimti mėgstama veikla, žinomas vyras sako, kad nėra nieko geriau už mylimą darbą.

„Prieš mirtį kiekvienas žmogus supranta, kad į karstą milijono neįsidės ir, jei jis dirbo darbą, kuriame jautėsi kaip milijonierius, gyvenime sutiko moterį, kuri tapo žmona ir ją myli, nereikia milijono. Jis yra širdyje“, – sakė A. Valinskas.

Arūnas Valinskas

Tiesa, žinomas vyras paatviravo, sakydamas, kad vis dėlto žino, koks jausmas turėti apvalią sumą banko sąskaitoje.

„Pamenu, su Žilvinu (Žvaguliu – aut. past.) investavome pusę milijono į kavinę Venesueloje ant vandenyno kranto. Vežėme ten šaldytuvus, lauko kolonėles, bet sūrus Atlanto vėjas lėmė tai, kad viskas surūdijo. Vėliau ten keitėsi valdžia, baro nepavyko išlaikyti. Dėl to visiškai nepergyvenu, juk save grauždamas tu nieko nepakeisi. Dabar su šypsena pagalvoju, kad turėjome savo barą ant vandenyno kranto, – juokiasi. – O kam nerimauti ir gadinti gyvenimą.“

Pasisako prieš homofobiją

Laidoje „Nepatogūs klausimai“ A. Valinskas sulaukė ir klausimo apie homofobiją, žinomo vyro buvo teiraujamasi, kurią pusę jis palaiko.

„Nesu homofobas, kategoriškai prieš. Politikoje yra pasakymas: „Aš nesutinku su jumis, bet padarysiu viską, kad galėtumėte išsakyti savo nuomonę“. Noriu pasakyti, kad aš negyvenu taip, kaip jūs, bet aš neleisiu kitiems žeminti jūsų, nes jūs mylite. Galiu paneigti kategoriškai, aš nesu homofobas ir padarysiu viską, kad jie (LGBT – aut. past.) galėtų gyventi kaip mes ir laisvai mylėti“, – šypsojosi laidos svečias.

Pokalbio pabaigoje A. Valinskas davė patarimą, kuriuo siūlė vadovautis visiems žmonėms, norintiems laimingai gyventi.

„Žiūrėkite į gyvenimą kaip į vienintelį jums padovanotą ir kažkada pasibaigsiantį dalyką. Neverkite, kad jis baigsis, o džiaukitės, kad jis yra. Verksmu nieko nepakeisi, tik sugadinsi tau dar tą likusį šioje šviesoje laiką. Aš esu azartiškas, tuo noriu užkrėsti ir kitus. Žmogus, kuris gyvena pilna koja, jaučiasi gyvu, karštakošišku, nes šaltakošiais mes galėsime pabūti kai numirsime“, – sakė A. Valinskas.

Visą laidą „Nepatogūs klausimai“ su Arūnu Valinsku galite žiūrėti vaizdo įraše, esančiame straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)