Režisieriaus rankose – pirmas jo detektyvas

Iki šiol E. Vėlyvio vardas kino industrijoje siejamas su juodomis komedijomis. Vaizdo, garso ir turinio kokybe bei pasakojimo drąsa išsiskiriantys šio režisieriaus filmai sulaukia pripažinimo ne tik Lietuvoje. Vienas sėkmingiausių jo darbų – 2014 metais pasirodžiusi veiksmo komedija „Redirected“, kurioje ryškų vaidmenį sukūrė Holivudo žvaigždė Vinnie Jonesas. Šis filmas sumušė nacionalinio kino pajamų rekordus ir buvo parduotas 59 užsienio šalims.

Visgi pastaruoju metu kino industrija išgyveno įtemptą etapą, jo pasekmes pajuto ir E. Vėlyvis. „Gal ši industrija ir atrodo užšalusi, bet iš tiesų ji savo viduje verda. Gamyba vyksta, bet filmai nukeliami, praktiškai net eilė yra susidariusi. Aš kiek žinau, labai daug premjerų turėtų pasirodyti jau rudens pradžioje. Filmuojame į kreditą. Vaizdžiai pasakysiu, kokia dabar yra situacija – vyksta dročinimas, o kada įvyks orgazmas niekas nežino“, – rėžė jis.

Režisierius Emilis Vėlyvis

Tiesa, net ir įtemptu metu E. Vėlyvis nesėdėjo sudėjęs rankų. Šiuo metu jis su komanda užsiima naujojo jo filmo montavimo darbais. Netrukus kino gerbėjai turėtų išvysti pirmąjį režisieriaus detektyvinį trilerį „Piktųjų karta“, kuriame vaidmenį kūrė ir pasaulinė žvaigždė Ingeborga Dapkūnaitė.

Kino filme žiūrovai taip pat išvys ir kitus pamėgtus aktorius: Ainį Storpirštį, Dalią Michelevičiūtę, Mindaugą Papinigį, Vaidotą Martinaitį, Gretą Petrovskytę, Valentiną Krulikovskį, Marių Repšį, Elzę Gudavičiūtę, Žilviną Tratą, Sakalą Uždavinį, Giedrę Mockeliūnaitę, Saulių Siparį ir kt.

„Piktųjų kartos“ filmavimo darbai prasidėjo Vilniuje, buvusiame Lukiškių kalėjime, kuris jau spėjo sudominti ir „Netflix“ serialo „Stranger Things“ kūrėjus. Tačiau lietuvių detektyvo filmavimo grupė kalėjime ilgai neužsibuvo: ją savi „keisti dalykai“ nuvedė į nedidelį miestelį, kuris iš pirmo žvilgsnio – puikus tautinės gerovės pavyzdys. Ten gražu ir tvarkinga, apstu darbščių patriotų. Yra ir vietos autoritetų. Šalies nepriklausomybės atkūrimo 30-metį jie galėtų švęsti pakilia nata. Tačiau trilerio kūrėjai pamato šių herojų atspindžius kreivuose nepriklausomybės istorijos veidrodžiuose. O tada jau, cituojant scenaristą, „bijok gyvųjų“.

Siužetas veda per šiurpias kančių stoteles, kokios sudomintų ir iliuminatų paslapčių įminimo apsėstuosius, ir tuos, kurie pasičepsėdami kemša mišrainę, stebėdami autopsiją „CSI kriminalistų“ laboratorijose.

Tai – penktasis Lietuvoje kurtas pilnametražis režisieriaus E. Vėlyvio filmas. Ankstesnieji – „Zero“, „Zero II“, „Redirected / Už Lietuvą“ ir „Zero III“ Lietuvoje sulaukė milžiniško žiūrovų dėmesio.

Tiems, kurie yra įpratę prie juodųjų režisieriaus komedijų, laidoje pašnekovas pasidalino gera žinia – „Zero“ filmų tęsinys tikrai bus.

Skandalas dėl performanso ir suktinių bažnyčioje

2018 metų rugpjūčio 15 dieną į Šalčininkų rajone, Turgelių miestelyje, esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalijo netikras suktines. Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Režisierius ir aktoriai buvo nuteisti dėl sąmoningo apeigų gausiai lenkų tautybės tikinčiųjų lankomoje Turgelių bažnyčioje sutrikdymo 2018 metais, per rugpjūčio mėnesį vykusią Žolinės šventę.

Emilis Vėlyvis, Ainis Storpirštis, Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis

Kitų metų gruodį V. Cololo mirė, tad jo atžvilgiu byla buvo nutraukta.

Kiti aktoriai ir režisierius buvo nuteisti dėl baudžiamojo nusižengimo – trukdymo atlikti religines apeigas. M. Papinigiui ir A. Storpirščiui buvo skirtos 1 tūkst. eurų baudos, o E. Vėlyviui – 1,5 tūkst. eurų.

Skandalas, pašiurpinęs šalies katalikus, atsimintas ir laidoje. „Kilo idėja, aš ją papasakojau ir, sakau, jeigu norite rezonanso, aš galiu padaryti. Mes patys nesitikėjome, kad jau ant tiek visas tikinčias sielas mes taip sujaudinsime. Aš galvoju, kad lietuviai yra apsimestiniai katalikai, viduje nėra tokie, jie yra praktikuojantys, bet... Bet, nežiūrint į tai, jie visi šoko ir bandė mus nukryžiuoti“, – pasakojo idėjos autorius.

„Kai manęs klausia, ar kartočiau tai, atsakau, kad taip, kartočiau ir dar žymiai taikliau ir dar stipriau padaryčiau“, – pridūrė režisierius.

Tai, kas lieka už kadro

Jokia paslaptis, kad kino industrijoje dažnai pasitaiko kalbų, kad vienas ar kitas aktorius karjeros siekė „per lovą“. Ar su tokiais pikantiškais pasiūlymais režisieriui yra tekę susidurti pačiam?

„Kad aktorius su manimi permiegotų? – pasiteiravo laidos svečias. – O jūs manote, kad taip yra tik kino pasaulyje? Manau, kad to yra visur. Jeigu atsakant rimtai, yra įvairių žmonių ir įvairių pretenzijų. <...> Aišku, kad noras padirbėti kine su rimtesne komanda, pamatyti žvaigždes, pamatyti, kaip dirba profesionalai yra. Ypač, kai paskelbi, jog filmuoji naują filmą. <...> Tų pasiūlymų per tiek metų buvo įvairių. Įprastai, kuo pasiūlymas yra keistesnis, tuo jis įdomesnis. Būna net ir investicinių pasiūlymų, sako, kad nori investuoti į mano filmą, bet mainais už tai nori, kad jo draugas ar draugė jame suvaidintų. Tokie pasiūlymai užkrauna grandinę.“

Emilio Vėlyvio filmo filmavimas

Bent vieną E. Vėlyvio filmą matęs žiūrovas, ko gero, atkreipė dėmesį į aktorių lūpose skambančius keiksmažodžius, erotinę liniją. Žiūrovai režisieriaus teiravosi, ar tokie sprendimai kine nėra pigūs triukai, neretu atveju atnešantys lengvą susidomėjimą.

„Gal tai ir lengviausias kelias“, – nesigindamas svarstė pašnekovas.

„Viskas priklauso nuo koncepcijos, idėjos, ko tu nori. <...> Kartais norisi visko, kartais norisi ir romantikos. Ar tai yra mano charakteryje, prigimtyje? Nežinau, ar man tai patinka, manau, kad tu toks esi ir viskas. Matyt, komfortiškai jautiesi, nes esi to dalis“, – pridūrė jis.

Laidos svečias pasakojo, kad dėl to jis lengvai gali pataisyti aktorius, kuomet jaučia netikrumą, kai šie netinkamai taria keiksmažodžius.

„Jauti falšą. Pavyzdžiui, mano paskutiniame filme vieną iš inteligentiškų aktorių, kuris turėjo keiktis kurį laiką, taisydavau. Taisydavau dėl griežtesnės kalbos, kadangi jo personažas ne taip kalba arba tai neskamba tikroviškai, o žiūrovas į tai tikrai reaguos. Galiausiai viskas pavyko“, – pasakojo kino profesionalas.

Emilis Vėlyvis

Kuriant filmus masinėms scenoms neretai ieškomi savanoriai, kurie vaidinti pasiryžta neatlygintinai arba už bilietus į kiną, kai filmas būna nufilmuotas. Visgi tokia praktika neretai sulaukia ir kritikos. Jos yra tekę ir E. Vėlyviui. Prieš kelerius metus toks skelbimas papiktino internautus, kurie tikino, kad paprastai masinėse scenose aktoriams siūloma vaidinti ne už dyką, o bent už simbolinį piniginį atlygį. Be to, nevengta įgelti, kad tokio darbo neva gali imtis tik visiškai savo laiko negerbiantis žmogus. Pats režisierius šioje vietoje problemos neįžvelgia.

„Ne, tai nėra nepagarba. Veikiau priešingai. Juk niekas jų neverčia to daryti. Mes kviečiame tuos žmones, kurie yra entuziastai, kurie mėgsta dalyvauti, juolab, jie patys man ir rašo, kad nori dalyvauti. <...> Tokių žmonių yra tikrai nemažai ir jų visada prisirenka“, – laidoje atviravo pašnekovas.

Kalbai pasisukus apie pinigus, režisierius neslėpė, kad didžiausią uždarbį jis yra gavęs ne Lietuvoje. E. Vėlyviui yra tekę dirbti Rusijoje prie serialo, kurio biudžetas buvo apie 270 tūkst. JAV dolerių už seriją.

„Aš nenoriu konkretizuoti sumos, nes jei dabar pasakysiu, po to, reikalui esant, negalėsiu pakelti. Bet užsienyje yra ženkliai daugiau, nes ten yra rinka, galinti leisti mokėti daugiau. Ir aktoriai, ir režisieriai ten gauna daug daugiau. Jei pas mus milijonas yra didelis biudžetas, užsienyje tai laikoma mažu“, – aiškino jis.

Nutylėtas asmeninis gyvenimas

Laidos žiūrovai, uždavę klausimus E. Vėlyviui, pastebėjo, kad garsus režisierius beveik visiškai nekalba apie savo asmeninį gyvenimą. Kodėl jis pasirinko tokį kelią?

„Iš dalies ne aš pats tą pasirinkau. Tiesiog taip sutarėme šeimoje. Patys šeimos nariai sakė, kad taip jiems bus saugiau ir ramiau, sako, kadangi tu toks išsišokėlis, tu ir priimk visus tuos smūgius. Mes to nenorim, jie sako. O aš labai gerbiu šį jų pasirinkimą, viskas yra gerai“, – pasakojo pašnekovas.

Režisierius neslepia, kad namuose jis yra kitoks nei viešumoje.

„Man atrodo, kad visi žmonės namuose yra kitokie. Darbe, čia esu užsidėjęs kaukę, tai – normalus dalykas. Nežinau, ar norėčiau matyti save tokį, koks būnu namie. Namuose mes kartais sau leidžiame daugiau nei norėtume parodyti kitiems“, – svarstė žinomas vyras.

Eteryje E. Vėlyvio pasiteirauta, ar jis norėtų turėti vaikų.

„Žmona tikrai planuoja“, – šyptelėjo jis.

Emilis Vėlyvis ir Olga Klickaja

Konkrečiau pasiteiravus, ar jis svajoja apie savo atžalas, režisierius išliko atviras.

„Ne, – atsakė laidos svečias. – Aš nežinau, man atrodo, kad pas mane yra išlikusi paauglystės psichologinė problema, su kuria aš kaip ir susigyvenau. Turiu omenyje tai, kad aš esu užauginęs savo seserį. Tarp mūsų metų yra 14 metų skirtumas. Kai gimė ji, man ją teko praktiškai užauginti. Aš žinau, kas tai yra ir, matyt, tas prarastas paauglystės laikas man dabar kompensuojasi. Yra tas... Man gal tai kiek užsitęsę, gal taip susiklostė, kad aš apie juos niekada nesvajoju.“

Daugelis E. Vėlyvio gyvenimą sekančių žmonių žino, kad dėl alkoholio režisierius yra ne kartą turėjęs reikalų su policija. Ar žinomas vyras buvo priklausomas nuo velnio lašų?

„Aš ir esu priklausomas. <...> Kažkada su draugu gėrėme ir jis taip sako: „Bet mes juk alkoholikai...“, o aš jam atsakiau: „Tau čia dar klausimas?“ – nusijuokė režisierius.

Kiek surimtėjęs savo atsakymą E. Vėlyvis papildė: „Jeigu į savaitę ar dvi savaites kartą išgeri, man atrodo, kad esi alkoholikas, bent jau pagal dabartines normas, kiek žmogus turėtų to vartoti.“

Dar daugiau atvirų režisieriaus pasisakymų – straipsnio viršuje esančiame laidos „Nepatogūs klausimai“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)