Kova su pačiu savimi

„Išeinant į ringą pakelti rankas man prilygo kelnių nusimovimui ir pimpio parodymui, – atvirai dar laidos pradžioje prisipažino sportininkas. – Atrodo, kad tu taip apsinuogini... Rankos net neatlipdavo nuo kūno. Bet kažkaip jas pakeli ir nejučia pajunti, kaip tu atsiveri žmonėms.

Tai buvo neįsivaizduojamai sunku. Kiekvieną kartą po kiekvienos pergalės, kai būdavo keliama ranka, tuo pačiu metu mano galva žiūrėdavo į apačią. Tai buvo didžiulis stresas ir išgyvenimas. Aš niekada nebijojau priešininkų, kovos, nebijojau skausmo, bet ta atsakomybė prieš žmones, gerbėjus, kurie tave palaiko, atsakomybė prieš svajonę – didžiulė. Į tave žiūri, tavo vardą skanduoja tūkstančiai žmonių, todėl, atrodo, kad tu privalai tik laimėti ar bent jau parodyti geriausią vakaro šou.“

Su šia baime Sergejus kovojo ir iki šiol kovoja pats.

„Mūsų sporte psichologų nėra. Aš pats labai daug esu turėjęs psichologinių problemų, nepasitikėjimo savimi, baimių. Aš pats ieškojau atsakymų, važiavau į seminarus, skaičiau knygas, pirkau ir klausiau audioknygas, bandžiau praktikas tam, kad susitvarkyčiau su savimi. Man asmeniškai padėjo kokybiški klausimai sau pačiam. Mes visi bendraujame su savimi, bet ar kokybiškai – viskas priklauso nuo mūsų pačių. Užduoti klausimus reikia prieš kiekvieną savo veiksmą, ypatingai, kai esi užsidegęs. Ką aš pasieksiu padarydamas tai? Ar tai priartins mane prie mano tikslų, svajonių? Ar aš būsiu teisus?“ – pasakojo jis.

„Aš sau kažkada daviau pažadą, kad aš pakeisiu žmonių požiūrį į kovos menus. Sulaužysiu stereotipus ir iškelsiu Lietuvos kovos menus į kitą lygį, nes jaučiu, kad turiu daug potencialo. Stengiuosi iki šiol tą daryti“, – pridūrė pašnekovas.

Trys vaikai – ne riba?

Praėjusiais metais pasaulio kikbokso čempiono S. Maslobojevo ir jo žmonos Airinės šeima pagausėjo. Du sūnus auginantiems sutuoktiniams gimė dukra, kurią jiedu pavadino neįprastu Rajos vardu.

„2020.09.24 05:57 gimė mūsų dukrytė. Raja Maslobojeva – mažytė mergytė, kurios mes labai laukėme. Po dviejų sveikų, gražių, tvirtų bei išdykusių berniokų ši princesė yra tarsi Dievo dovana. Suprantu, kad tėvystės teks mokytis iš naujo. Kad griežtas ir tvirtas būdas turės pasikeisti namuose. Esu dėkingas gyvenimui už tobulai išsipildžiusią svajonę auginti du brolius ir savo mieląją princesę! Ačiū mano mieloji, Airyte, už šią gyvenimo dovaną bei išbandymą. Kartu mes galime viską! Kartu mes visko ir pasieksime! Ačiū Tau labai“, – tuomet džiaugėsi S. Maslobojevas.

Antrojo sūnelio Raon pora susilaukė 2019-ųjų rudenį, tad žinia apie vėl netrukus pagausėsiančią šeimą jiems buvo maloniai netikėta. Visgi pora dėkoja Dievui už neįkainojamą dovaną.

„Sveikinu savo mylimą žmoną Airinę, nes mūsų bendra svajonė su ja išsipildė. Nuo pat mūsų draugystės pradžios mes svajojome, kad turėsime du broliukus ir vyšnaitę ant torto – dukrelę. Dievas turi ausis, jam tereikia tinkamai pasakyti“, – laidoje kalbėjo kovotojas.

Eteryje Sergejaus pasiteirauta, ar jo ir Airinės šeimoje dar planuojama daugiau vaikų. Sportininkas neslepia, kad kartais šia tema jis pajuokauja.

„Aš kartais patraukiu per dantį žmoną, bet ji jau mane siunčia tolyn, – nusijuokė jis. – Sako, kad jau užteks. Užteks tikrai. Bent jau kol kas. Gal kai šituos išvesime į mokyklą, gal tada dar pakvailiosime. Gal bus ir ketvirtas. Nespjauname į tai. Bet kol kas... Nėra kam padėti su vaikais, mūsų tėvų Vilniuje nėra, mes turime patys ir dirbti, ir juos prižiūrėti, o dėmesio vaikams reikia labai daug. Sudėtinga.“

Nauja veikla „Youtube“ atima laiko

„Stengiuosi skirti vaikams savo dėmesio tiek, kiek įmanoma. Dabar per karantiną skyriau daug, bet dabar, pradėjus vystyti savo „Youtube“ kanalą, jiems laiko skiriu kiek mažiau. Man dėl to sąžinė graužia, bet tėtis turi sugalvoti, kaip pragyventi“, – neslepia daugiavaikis tėtis.

Savo vardo „Youtube“ kanalą S. Maslobojevas ėmė kurti per antrąją karantino bangą, kai suprato, kad kovoti kurį laiką negalės.

„Paneriu į ten, kai vaikai miega. Aišku, žmona jau šiek tiek irzli, kadangi esu nuo šeimos pabėgės į tą kompiuterį. Bet tai naujas iššūkis. Reikia suprasti, kad man reikia dabar investuoti laiko, o vėliau tas laikas man atneš kažkokią grąžą. Pradėjau naudotis kameromis ir kita technika. Aš visada toks tolimas buvau nuo viso šito. Tai – didelė investicija. <...>

Šiuo karantino metu aš ryžausi rizikingam žingsniui – pasiskolinau labai nemenką sumą pinigų ir investavau į naują techniką bei pradėjau kurti savo „Youtube“ kanalą. Ačiū Dievui, kad „Patreon“ rėmėjai šį reikalą palaiko, nes jų sąskaita visa tai ir vyksta“, – pasakojo laidos svečias.

Šiuo metu kovotojo kanalas turi 14 tūkst. prenumeratorių.

„Manau, kaip Lietuvos rinkai, kaip gana siaurai kovos menų rinkai, tai yra visai neblogas rezultatas. Plius, sutinku žmonių, kurie sako, kad į kovos menus niekada rimtai nežiūrėjo, bet pamatę mano apžvalgą jie susidomi ir pradeda į kovos menus žiūrėti visai kitomis akimis“, – džiaugėsi jis.

Pasirodo, kad iš aplinkinių paskatinimų kurti vaizdo įrašus bei apžvalgas šia tema Sergejus sulaukdavo jau prieš porą metų, bet tuo metu jam neatrodė, kad tai iš tiesų galėtų sudominti žmones.

Laidos vedėjui pasiteiravus, ar veikla internete gali reikšti, kad Kuvalda jau laidoja savo sportininko karjerą, Sergejus sureagavo audringai ir suskubo prieštarauti.

„Dėl kovų... Nedrįsk taip šnekėti. Aišku, kad grįšim. Grįšim. Grįšim į kovas. Negali būt kitokios kalbos. Man tik 33 metai. Man dabar pats pikas. Mano svorio kategorijoje iki 40-ies aš galiu laisvai judėti. Žinoma, prižiūrint savo sveikatą ir viską darant protingai, be forsavimo“, – kalbėjo kovotojas.

S. Maslobojevas užsiminė, kad bėgant metams jis vis dažniau pasvarsto apie dalyvavimą MMA kovose, nuo kurių savo karjerą jis ir pradėjo. Šias mintis pastaruoju metu sustiprina ir tai, kad būtent šios kovos vyksta ir karantino metu.

Smurtas ir sportas – nesuderinama

Sergejus lieja apmaudą, kad kiekvienąkart nuskambėjus smurtiniam skandalui, kuriame minimas kovotojo vardas, nemalonus šešėlis krenta ant visų šios profesijos narių.

„Situacijos būna įvairios. Kodėl aš nevartoju alkoholio daug metų? Ne todėl, kad aš turėjau problemų su juo, visiškai ne. <...> Dėl to, kad ten, kur yra alkoholis yra ir kiti žmonės, kurie tarsi yra įdomūs, išmintingi, bet vos tik išgeria – pavirsta į homus erectus, tampa gyvuliais, jų kalba visai kita, jų veiksmai grubūs, jie provokuojantys, ieško problemų, žmonės sužverėja. Ten kur yra alkoholis, ten draugų neieškok“, – tiki pašnekovas.

Kaip galimą idėją, sprendžiant šią problemą, Sergejus įvardijo galimybę, kad klubai, kurie po savo sparnu priima kovotojus, būtų suinteresuoti pasirašyti sutartis, kuriose būtų nurodoma, jog bendruomenės narys, panaudojęs fizinę jėgą už ringo ribų, turėtų už tai asmeniškai atsakyti, o klubas su juo nutrauktų sutartį – toks kovotojas nebebūtų laukiamas.

„Aš stengiuosi iškelti Lietuvos kovos menus į kitą lygį, bet kiekvieną kartą, išgirdus apie tokį nusižengimą, vėl didelis šešėlis užslenka ant visų kovos menų, ant manęs, dėl to man būna skaudu“, – neslepia jis.

„Jeigu mes kalbame apie tai, kad žmogus išgėręs naudojo savo duomenis – taip, jis yra kaltas. Esu už, kad jis būtų nubaustas. Bet jeigu žmogus gynėsi ir panaudojo tas žinias, aš esu už jį, jei jis iš tiesų gynė save, savo artimuosius. <...>

Jeigu mes kalbame apie Jurbarko ir Kauno istorijas, tai ten, taip, aš pripažįstu, kad tokie žmonės turėtų būti nubausti stipriai. Man pačiam buvo apmaudu, kai taip nebuvo, nes tas jų nenubaudimas dar didesnį šešėlį ant visų kovos menų užtraukia. Po kažkieno kito klaidų ir į tave pirštais bado“, – atviravo profesionalus sportininkas.

Į ringą kviečia Dominyką Niūniavą

Ar yra žmogus, kurį S. Maslobojevas norėtų pakviesti į ringą?

„Norėčiau į rinką pakviesti kelis tokius pseudo trenerius, pavyzdžiui, vieną iš Vilniaus, kuris save stato kažkokiu čempionu, kai plačiai žinoma, kad jis niekur nedalyvavęs, jis yra niekas, pasižiūri jo vaizdo įrašus feisbuke ir pamatai, kad ten beviltiška, nesąmonė. Bet jis yra tiek žmonėms pripasakojęs, kad jie tiki. Beje, jis ir pats savimi tiki. Tiki ir tomis nesąmonėmis, kurias šneka ir daro. Tu žiūri ir matai, kad jis luošina žmones“, – eteryje kalbėjo S. Maslobojevas.

Laidos vedėjui pasiteiravus, kas šis žmogus, galbūt jis sutiktų su juo kovai ringe, pašnekovas kurį laiką norėjo jo neįvardinti, tačiau galiausiai pasakė, kad tai – asmenis treneris Dominykas Niūniava. Pramogų versle Dominyko vardas buvo girdimas dėl santuokos ir skyrybų su Gruzijos milijonieriaus dukra, verslininke Sofio Gelašvili. Laidos svečias teigė, kad būtent su šiuo žmogumi jis norėtų susikauti ringe, mat realiame gyvenime jam teko girdėti nemalonių dalykų.

„Nesutiks. Nors gal ir pasakysiu. Žinai, kodėl? Nes ne iš vieno žmogaus girdėjau, kad jis buvęs pas mus klube ir sakė, kad „na, ką tas Maslobojevas, nieko tokio ypatingo“. Tai yra Dominykas Niūniava. Aš esu girdėjęs ne iš vieno žmogaus, kad tokie buvo jo žodžiai. <...> Jis berods visiems pasakoja, kad kažkokiose nelegaliose kovose kovoja, tai turėtų nebijoti. Turėtų būti pasiruošęs tikrai.

Dar atsiminiau vieną faktą, kad tik jo klientai per mėnesį užaugina 6 kg liesos raumeninės masės, nors šiaip fiziologiškai žmogus gali užsiauginti per metus ne daugiau nei 200 gramų. Tad neįsivaizduoju, kas čia per technika ar farma. Vien tokie pasisakymai adekvačiam žmogui turėtų sukelti dvejonių.

Šiaip aš esu ne iš pigiausių kovotojų, bet šitą kovą padaryčiau nemokamai“, – patikino mišrių kovos menų profesionalas.

Visą interviu su S. Maslobojevu žiūrėkite aukščiau straipsnyje esančiame vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)