Bičiulių Mario dažniausiai vadinamas muzikos genijus už Lietuvos ribų yra gerokai populiaresnis nei čia, Lietuvoje. Jis didžėjavo ne tik garsiausiuose pasaulio klubuose, bet ir festivaliuose, jo kūrinius groja bei liaupsina ryškiausios klubinės muzikos žvaigždės. Kad Mario Basanov to vertas įrodo ir faktas, jog „BBC Radio“ topuose jam pavyko užkilti net į antrąją vietą. Šio lietuvio išskėstomis rankomis laukiama daugybėje pasaulio šalių, jei ne koronaviruso pandemija, šiuo metu jis grotų Meksikoje ir iš ten skristų tiesiai į vakarėlius Indijoje.

Tačiau, kaip pats sako, reikia truputį palaukti ir gyvenimas po pandemijos grįš į įprastą ritmą, o tada Lietuvoje jis ir vėl taps retu svečiu. Kol kas jis visą savo laiką skiria naujos muzikos kūrybai bei savo kitai aistrai – kompiuteriniams žaidimams.

Į Rolando Mackevičiaus laidos „Nepatogūs klausimai“ filmavimą Marijus atvyko per savo gimtadienį, tačiau pokalbių temos nebuvo vien malonios – svečias sulaukė klausimų apie 2015 metais garsiai visame pasaulyje nuskambėjusį skandalą, kai po įrašo socialiniuose tinkluose buvo išvadintas homofobu. Tuomet per vieną naktį vos nesugriuvo tarptautinė Ten Walls karjera. Taip pat gerbėjai teiravosi apie mirštančią klubinę kultūrą Lietuvoje, darbą bei audringus santykius su grupės „Sel“ lyderiu Egidijumi Dragūnu, komplimentus iš ryškiausių pasaulio muzikos žvaigždžių, tautiečių santūrumą kalbant sekso temomis. Tiesa, dviem klausimais M. Adomaitis nėra linkęs kalbėti – apie uždirbamus pinigus ir asmeninį gyvenimą.

Pokalbio pradžioje paklaustas apie pseudonimus, pašnekovas juokiasi – yra daug tokių, kurie vis dar nesupranta, jog po Mario Basanov ir Ten Walls vardais slepiasi tas pats asmuo. Negana to, yra ir tokių, kurie, atėję į jo vakarėlius nustemba, kad Marijus – lietuvis.

„Dabar aš paniręs į kūrybą. Tu gali arba pergyventi žaisdamas kompiuterinius žaidimus, kad negali savęs realizuoti, arba gali užsiimti kitais dalykais. Tai aš dabar daug kuriu. Dabar yra trys kryptys. Kaip Mario Basanov dabar pristačiau kelias dainas su Donatu Montvydu-Donny Montell, su Ivan Dorn, kuris yra mano labai geras draugas, šiuo metu ruošiam naują albumą. Ten Walls kuria hitus diskotekoms, su nauju projektu Hindemit kuriu daugiau ambient, IDM muziką, kur daugiau klasikiniai pamąstymai, sintezatoriai. Nesu iš tų žmonių, kurie apsistoja ties vienu žanru ir visą gyvenimą kartojasi. Dažnai būna taip, kad sukuriu kažką ir tik tada galvoju, po kuriuo vardu išleisti kūrinį“, - pasakoja muzikos kūrėjas.

Jis teigia, kad šiuo metu, kai negali keliauti ir rengti pasirodymų, beveik apsigyveno savo įrašų studijoje.

„Metai laiko jau, kai po skyrybų gyvenu studijoj. Grįžtu namo trumpam, susitvarkau, vėl važiuoju į studiją ir ten būnu. Ten ir kompiuteriniai žaidimai yra. Ir miegu ten. Po to nulekiu namo, nusiprausiu, persirengiu ir vėl į studiją. Mane persekioja penktadieniai. Kiek draugų bepaklausčiau, kokia šiandien diena, vis būna penktadienis“, - juokiasi Mario Basanov.

Marijus Adomaitis su žmona

Paklaustas, kas nutiko su Lietuvos klubine kultūra, kodėl čia nebėra populiarių naktinių klubų, o diskžokėjai groja baruose, Marijus sakė, jog daugelis panašių vietų mūsų šalyje jam tiesiog per maži, neturi geros garso akustikos.

„Mes turime tikrai labai talentingų prodiuserių, esame labai ambicingų žmonių šalis, bet esam persismelkę konkurencija, pavydais. O juk Lietuva maža šalis. Ateina iš vieno klubo į kitą ir dalina skrajutes, kovoja tarpusavy. Tai yra kaimo lygis. Šiaip popkultūra yra atsigavusi, vyksta normalūs renginiai, o kažkada vykdavo „Kelias į žvaigždes“, būdavo labai blogai. O dabar – kitas lygis, atsiranda daug talentų“, - sakė laidos svečias.

Tokie atlikėjai dažniausai pragyvena iš pasirodymų, muzikos kūrimo kitiems atlikėjams, autorinių atlyginimų. O iš ko gyvena M. Adomaitis?

„Viskas, ką išvardinai. Nenoriu apie pinigus kalbėti, man nepatinka. Jei turi tokį hitą, kaip mano „Walking With Elephants“, gali lengvai išgyventi, apartamentus nusipirkti ir panašiai. Šiaip šokių muzika neturi daug peržiūrų internete, mano kūrinys buvo išimtis. Bet geriausiai gyvenasi iš koncertų. Susidarai programą, tai yra tavo albumas, ir išvažiuoji į turnė. Vėl grįžti, užsidarai, vėl seka tas pats. Bet viskas susideda, ir prodiusavimas, ir autoriniai atlyginimai. Dabar, kai karantinas, vėl pradėjau dirbti daugiau su kitais atlikėjais, su Egiu susibėgom, mes kaip broliai, nuo 2001 metų dirbom. Dabar buvo 7 metų pertrauką, paskutinis bendras darbas mūsų buvo „Sel“ albumas „Aš kaip žąsis“. Pavyzdžiui, nieks nežino, kad dainoje „Ten kur sapnai“ tas pagrindinis balsas yra mano. Aš nesu dainininkas, tai įrašiau, kad Montana visa tai daryta. Tai čia dar viena mano pravardė“, - atviravo vyras.

Dabartinius santykius su E. Dragūnu jis vadina renesansu, o apie tai, kiek kainuoja sukurti dainą, M. Adomaitis neįvardina. Sako kreiptis į jo vadybą, nes pats jis tokiais dalykais nesirūpina.

Žiūrovų paklaustas, ar turėjo konfliktų su E. Dragūnu, Marijus sako, kad buvo visko – ir vizitų pas mergas, ir muštynių prisigėrus. Nieks nelaimėjo, žmonės išskyrė, draugiška kova tokia buvo. Mes abu labai panašūs, labai choleriški. Būna, kad vienas ant kito „persimetam trimis žodžiais“, bet judam toliau, dirbam. Egis mano vestuvėse buvo, aš jį seniai pažįstu, jis vienas iš tų artimesnių žmonių“, - sako M. Adomaitis.

Į klausimą, ar augant tarp jo ir brolio, taip pat garsaus muzikos pasaulyje dainininko Lino Adomaičio, buvo kokia nors konkurencija, Marijus sakė: „Kokia dar gali būti konkurencija tarp brolių? Mes ne kokie prasčiokai, ne asocialai, kurie dėl kokio turto pjaunasi. Nieko panašaus. Mes vienas kitą papildom, tik Linas yra kitokios muzikos atstovas, jis klausėsi labai daug soul, black music, džiazo, todėl į tą pusę nuėjo, jis yra prodiuseris-vokalistas. O aš esu prodiuseris ir didžėjus. Todėl neturime dėl ko konkuruoti, mūsų veiklos skiriasi. Būdavo, vaikystėje pasitardavau su juo, kaip kokioj programoj ką spausti, o dabar jis ateina pas mane pasikonsultuoti. Mes dažnai bendraujam, Linas turi puikią sodybą, ten laiką leidžiam. Bet natūralu, kad jis turi savo šeimą, aš turiu savo gyvenimą, bet mes nuolat palaikom ryšį. Ir su tėvais kasdien bendraujam, kartais po penkiskart pasiskambinam, kartais kad tik patylėtume. Kalbame apie bet ką – apie mergas, apie gyvenimą, apie tai, ką naujo sukūriau. Nes laikas eina labai greit. Ir per karantiną – kiek smurto šeimose, kiek skyrybų, kokios nesąmonės vyksta“, - sako M. Adomaitis, kuris įžvelgia itin mažai šių dienų kasdienybės pliusų.

Ten Walls

Prakalbus apie Marijaus pasiekimus pasaulio muzikos scenose bei faktą, kad jis sugebėjo užkopti į antrąją „BBC Radio“ topų vietą, pašnekovas pasakojo net nespėjęs tuo deramai pasidžiaugti. Tuo metu buvo tiek renginių, koncertų ir gaunamų kvietimų keliauti po visą pasaulį, kad šio pasiekimo įvertinti nebuvo laiko. O po to visa tai vieną dieną sustojo.

2015-aisiais M. Adomaičio feisbuko paskyroje pasirodė įžeidus jo įrašas apie homoseksualus bei homoseksualumą, kuris, nors ir buvo pašalintas iš socialinių tinklų, nuskambėjo visame pasaulyje. Tuomet, net ir po ne vieno viešo atsiprašymo, buvo atšaukti suplanuoti stambūs projektai, festivalių organizatoriai bei įrašų kompanijos atsisakė jo paslaugų. Kadaise muzikos sąrašų viršūnėse figūravęs prodiuseris M. Adomaitis dėl neapgalvoto pasisakymo buvo atstumtas bei pasmerktas pasaulinės šokių muzikos bendruomenės.

Šį skandalą daugelis prisimena ir šiandien. Ne veltui neseniai M. Adomaitis paviešino dar vieną savo vaizdo įrašą anglų kalba, kuriame mintimis grįžta į 2015-uosius ir darkart tikina nesantis homofobas.

Kaip viskas vyko po skandalingojo įrašo feisbuke, teiravosi ir „Nepatogių klausimų“ žiūrovai.

„Jo, tuomet reikėjo viską permastyti. Aš iškart susisiekiau su Dalia Ibelhauptaite ir mes padarėme operą „Carmen“. Aš vėl nėriau į kūrybą, nepradėjau verkti ar gerti, aš jau 8 metai negeriu. Tai per bet kokį skandalą žmogus gali atkristi. O aš toliau žinojau, ką darau, toliau judėjau. Tada buvo laiko pailsėti ir vėl gastrolės prasidėjo. Viskas, kas buvo mano feisbuko paskyroje iki skandalo, buvo ištrinta, kas dabar įdėta – viskas, kas įvyko po skandalo“, - sako M. Adomaitis.

Paklaustas, kaip reagavo, kai garsūs kolegos ėmė naikinti Marijaus išleistas plokšteles ir viešais pasisakymais smerkė muzikos kūrėją, šis teigė net nekreipęs į tai dėmesio.

„Mano buvęs vadybininkas sunaikino visus mano įrašus. Jis manęs buvo paklausęs, ką daryti su likusiomis apie 400 Mario Basanov kompaktinių plokštelių. Bet tuo metu vadybos reikalus periminėjo mano žmona Diana ir buvo labai daug kitų svarbių klausimų. Ir kai po kiek laiko aš jo paklausiau, kur tie mano įrašai, jis pasakė, kad visi jie sunaikinti. Ir tada pagalvojau, kad koks tu esi iš tikrųjų šlykštynė, tu dirbi muzikos industrijoj ir naikini kažkieno kito įrašus... Kaip tu drįsti taip daryti? Tai kad kiti laužė plokšteles, man jokio skirtumo. Painioti politiką ir visu šiuos dalykus – nelogiška ir kvaila“, - sakė M. Adomaitis.

O kodėl laidos svečias vengia kalbėti apie asmeninį gyvenimą? Ir ar tai daro sąmoningai?

„O kam apie triūsikus kalbėt? Nemėgstu apie tai pasakot. Aš turiu savo gang’ą, labai neprisileidžiu svetimų žmonių. Tam man reikia laiko. Dėl ko įvyko mano išsiskyrimai su moterimis? O, čia Dievo keliai nežinomi...“, - sako pašnekovas.

Apie tai, kas yr vieninteliai du tikri Lietuvos reperiai, apie lietuvių konservatyvumą sekso klausimais, draugystes su didžiausiomis pasaulio klubinės muzikos žvaigždėmis bei jų pagyras ir tris svarbiausius dalykus M. Adomaičio gyvenime – laidoje „Nepatogūs klausimai“, kurios įrašą galite pamatyti straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)