Kritiką sako neapgalvotai

Atlikėjas Artas įsitikinęs, kad Lietuvoje egzistuoja nepagrįsta ir neargumentuota kritika. „Daugelis kritiką reiškia pagauti emocijų, o ne sveiku protu“, - mano atlikėjas.

Arto nuomone, ne vien muzikantus pasiekia neobjektyvi kritika. Kaunietis atlikėjas tikino, kad žmonių nuomonei daug įtakos turi reklama bei kitų pasisakymai. „Jeigu vienas kažką pasako negero, tai tuoj ir kiti taip pat šneka. Manau, daugelis neturi konkrečios savo nuomonės“.

Nors susidaro toks įspūdis, kad daugelis žmonių kitus kritikuoja, nes jiems pavydi sėkmės, tačiau Artas nemano, kad tai pagrindinė kritikos priežastis. „Nenorėčiau su tuo sutikti. Juk dažniausiai žmonės kritiką reiškia skubotai ir neapgalvotai“, - mintis dėstė muzikantas.

Laisvai internete savo nuomonę išsakyti galintys žmonės, Arto nuomone, jaučiasi daug drąsesni nei tie, kurie ją sako viešai. „Ten jie gali išlikti neatpažinti, todėl ir rašo, kas papuola. Tarkim, kalbėdamas apie save galiu pasakyti, kad pastebėjau, jog prieš tai kažkas kažką parašė, tai kitas parašo lygiai tą patį tik kitais žodžiais. Nors jokio supratimo apie tai neturi“, - taip interneto kritikus apibūdino dainininkas.

Skaudžiausia Artui būtų, jeigu išvis niekas jo nekritikuotų. Nieko apie save negirdėti dainininkui būtų blogiausia. „Tuomet nė nežinotum, kaip toliau elgtis. Dabar bent gali išgirsti kitų nuomonę apie save“, - šypsojosi atlikėjas. Anot dainininko, kritika ne tik pamoko, bet ir priverčia pagalvoti, kaip ateityje derėtų elgtis.

Svarbi artimųjų nuomonė

Merginų grupės „69 danguje“ narė Nelly kritiką visada vertina teigiamai, o ant neobjektyvių kritikų mergina sakė nepykstanti. Nelly svarbiausia pačių artimiausių žmonių: tėvų, draugų, kolegų pastabos.

„Svarbiausia, kad kritiką sakantis žmogus pats suprastų, ką sako“, - mano „69 danguje“ dainininkė. Aplinkinių nuomonė gali turėti įtakos, tačiau į tokią kritiką, Nelly manymu, nereikia labai kreipti dėmesio.

Visuomet tolerantiškai išklausanti kritiką „69 danguje“ narė teigė, kad už neteisingą kritiką užsipulti kritikuojančiojo jai neleidžia paprasčiausias mandagumas.

Grupės „69 danguje“ narė neneigė, kad kritikos galima sulaukti ir iš kolegų. „Negaliu tvirtinti, kad taip nebūna. Manau, pasitaiko visko. Tačiau būna, kad ir darbo kolegų kritika ne visada būna pagrįsta“.

Mergina pasidžiaugė, kad šiuo metu jų grupė yra lyg ant sparnų: veiklos ir koncertų, kurių per dieną būna net po 4-5, tikrai netrūksta. „69 danguje“ merginos žada ir toliau įtemptai dirbti ir siekti dar geresnių rezultatų.

Vertina saikingą kritiką

Žygis kritiką, kaip ir konkurenciją, priima teigimai, bet tuomet, kai ji yra saikinga. Pats labiau mėgsta, kuomet kritika pasakoma apie tai, ką jis daro blogai, o ne gerai. Tačiau, bet kokiu atveju, Žygio manymu, kritika yra svarbi. „Labai vertinu kompetentingų asmenų ir artimų žmonių bei draugų kritiką, nes paprastai ji būna pati teisingiausia“.

Muzikos srityje labiausiai vertinantis tikrų muzikos kritikų ir muzikologų kritiką Žygis sako, kad ir kitose srityse galima rasti gerų kritikos specialistų. „Visada galima rasti savo sričių specialistų, kurie gali suteikti naudingos informacijos arba kompetentingai sukritikuoti“.

Atlikėjas įsitikinęs, kad iš kritikos galima išgauti ir teigiamų dalykų. Ji - žmogų priverčia labiau stengtis ir tobulėti.

Visada tik įrašęs naują dainą, ją perklausyti duoda keliems žmonėms, kurių nuomonė Žygiui yra labai svarbi. Ir jeigu tie žmonės sukritikuoja argumentuotai, muzikantas visuomet stengiasi kūrinį patobulinti.

Jau seniai dėmesio nekreipiantis į interneto portaluose išreiškiamą nuomonę, Žygis labiau vertina tuos žmones, kurie savo mintis gali išreikšti žiūrėdami į akis. O geriausia, atlikėjo nuomone, yra „sveika“ kritika.

Visiems įtikti neįmanoma

Dainininkė Rūta Lukoševičiūtė įsitikinusi, kad kiekvienam žmogui įtikti negalima. „Vis tiek bus žmonių, kuriems tu nepatiksi, todėl aš nesiruošiu kiekvienam įrodinėti, kad aš moku dainuoti”, - mano mergina.

Rūtos nuomone, aplinkiniai labiau linkę vertinti ne darbą, o nesėkmes. „Kai tau kas nors nepavyksta, jie, pamatę bendrą nepavykusį vaizdą, - jį ir sukritikuoja, o į žmogaus darbą, į pastangas neatsižvelgia“.

Rūta tikino, kad kur bebūtum, ką bedarytum, kritikuojamas būsi visada. „Pacituosiu teisingus A.Mamontovo žodžius: „Kuo daugiau darysi, kuo tau labiau seksis, tuo daugiau sulauksi kritikos“.

Lietuviai kritikuoja aktyviai

„Biplan“ grupės lyderis Maksas Melmanas tvirtino, kad lietuviai kritikuoja ir kai sekasi, ir kai ne. Dainininkų kritikavimą Maksas palygino su sportininkų.

„Jeigu sportininkai laimi, vis tiek sulauks kritikos, jei pralošia - taip pat. Panašiai ir su muzikantais. Lietuvoje kritika vyksta labai aktyviai“, - teigė „biplanas“.

Turintis tvirtą savo nuomonę, Maksas jau per gerą dešimtmetį, kurį praleido scenoje, išmoko atskirti - tikrą ir netikrą kritiką. Todėl dainininkas sako, kad kritika jo įžeisti jau nebegali. „Tikrai visokių nesąmonių neimu į galvą. Per tiek metų jau išmokau ir apsipratau su ja“, - juokėsi M.Melmanas.

Internetinę kritiką Maksas vadina tiesiog kvailyste. „Komentuoja tokie žmonės, kurie apie vieną ar kitą sritį nieko nenutuokia. Tai tikros kvailystės“.

Tačiau kartais iš protingų žmonių, kurie savo nuomonę reiškia protingai - galima ir pasimokyti. „Tarkim, apie neseniai išleistą albumą buvo neblogų minčių. Iš tikrųjų susimąsčiau, kad gal reikėjo daryti kitaip, kaip kad rašė pastebėjimus protingi žmonės“, - svarstė „Biplnan“ lyderis.

Juokingiausia - internetinė kritika

Atlikėjai Mia didžiausią juoką sukelia žmonės, kurie iš neturėjimo ką veikti internete kritikuoja kitus. „Gal tai dar daro ir iš apmaudo, piktumo bei nusivylimo, kad kažkas nepavyko. Ar tiesiog, kad yra nepatenkinti gyvenimu“.

Internetas, Mijos nuomone, puikus būdas išlieti visas nuoskaudas ar blogą savo nuomonę.

Mia sako, kad kritika jai reikalinga. Jeigu jos nebūtų, atlikėjai būtų daug blogiau.

„Man ji reikalinga. Geriau, kai žinai, kad apie tave yra kalbama“, - tvirtino ji.

Dainininkė sutinka, kad yra žmonių, kurie kritikuoja iš pavydo, kai kitiems sekasi. „Jie taip pat yra talentingi, tačiau kažkas jiems nepasisekė, todėl iš pykčio nepagrįstai kritikuoja. Sako, kad va, jis blogai dainuoja, kad aš geriau padainuočiau. Taip, manau, elgiamasi iš apmaudo“.