Pakilta aukštyn

Šiųmetis festivalis nuo ankstesniųjų skyrėsi ypač talentingais jaunaisiais atlikėjais, drąsiais muzikos projektais ir efektingomis svečių iš Baltarusijos bei Švedijos programomis. Vertinimo komisijoje dirbusi vilnietė džiazo muzikologė Jūratė Kučinskaitė PB kalbėjo, kad per penkerius metus festivalis labai išsiplėtė, sujudino džiazuojančius, improvizuojančius vaikus ir jų pedagogus.

Studentų noras dalyvauti tokiame renginyje taip pat liudija, kad pakilta aukštyn. „Atlikėjai jau suinteresuoti. Susiklostė sveikos tradicijos, jas belieka puoselėti. Kiekybė yra, dabar reikia siekti kokybės“, - sakė muzikologė.

Ankstesniuose festivaliuose, J.Kučinskaitės teigimu, labiau matytas pedagogų darbas, šiųmečiame - vaikai. Atvyko nepaprastai ryškių asmenybių. „Pasitaikė, kad mokytojai scenoje užgožė vaikus. Atrodo, gavo progą pakoncertuoti, tuo ir naudojosi. Tai pamažu nyksta. Pedagogai leidžia vaikams atsiskleisti“, - kalbėjo pašnekovė.

Muzikologė išskyrė ir svečius iš Baltarusijos bei Švedijos. „Tai nebuvo formalus dalyvavimas, programos ryškios. Yra perspektyva tikroms varžyboms, sveikai tarptautinei konkurencijai. Jaunieji menininkai tai turi jausti norą eiti į priekį, neužmigti ant laurų“, - teigė J.Kučinskaitė.

Nuolatiniai festivalio dalyviai - moksleiviai iš Panevėžio, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Rokiškio. Šiemet nustebino naujokai, atvykę iš Radviliškio, Jonavos, Zarasų. „Geografija išsiplėtė, sujudo ir mažesnių miestų muzikos mokyklos. Matyt, informacija apie festivalį skleidžiama teisingai“, - pastebėjo J.Kučinskaitė.

Aplodismentai liejosi

Festivalio „Grand Prix“ - panevėžiečio menininko Algirdo Varžinsko autorinis darbas - atiteko Vilniaus B.Dvariono mokyklos auklėtinei Beatričei Baltrušaitytei. Dainavusi ir fortepijonu sau pritarusi mergina išties išsiskyrė muzikalumu.

Panevėžio muzikos mokyklos auklėtiniai taip pat neliko tuščiomis. Jauniausiųjų grupėje 3-iąją vietą iškovojo Neringa Sidaugaitė. B grupėje nugalėtoju tapo Gediminas Čerškus, 2-ąją vietą iškovojo Jonas Jurėnas. Šiuos laureatus konkursui parengė mokytoja S.Paskačimaitė. Dar viena 2-oji vieta teko Brigitai Aleliūnaitei (mokytoja Solveiga Varašinskaitė).

Su įdomiu projektu festivalyje pasirodė J.Balčikonio gimnazijos mušamųjų orkestras „Geras“, vadovaujamas Lino Labudžio, ir jaunimo folkloro grupė „Sierčikai“, vadovaujama Linos Vilienės. Svečiai iš Minsko sužavėjo ekspresija, o jaunasis solistas, grojęs ksilofonu, Vladimir Urbanovič - muzikalumu ir technika. Švedų Kristianstado grupė „Zapteens“, grojanti F.Zapos kūrinius, publiką privertė šėlti.

Laureatų koncertas truko penkias valandas. Festivalio sumanytojas ir vienas organizatorių Rimantas Bagdonas kalbėjo, kad iš anksto nieko numatyti nebuvo galima. Publika audringai reagavo į tai, kas vyko scenoje, liejosi aplodismentai, todėl atlikėjai kartojo savas kompozicijas.

R.Bagdonas taip pat džiaugėsi įvykusiu penktuoju „Jazz fontanu“. „Ypač džiugino brandūs jaunimo projektai, studentai atvyko su savomis kompozicijomis, pasirengę savarankiškai“, - sakė R.Bagdonas.