„LT United“ nariai pasibaigus finalui neslėpė džiaugsmo – jiems pavyko nušluostyti nosį daugumai konkurso dalyvių, taip pat skeptiškai jų atžvilgiu nusiteikusiems tautiečiams, kurie netikėjo, kad šiai muzikantų rinktinei gali taip pasisekti. Daina, kaip mūsiškiai ir tikėjosi, iš tiesų tapo neoficialiu „Eurovizijos“ nugalėtojų himnu, „We Are the Winners“, – savo stiliumi suriaumojo suomių grupės „Lordi“ lyderis nugalėtojų spaudos konferencijos pradžioje.

„We Are the Winners“ prie išėjimo pasitinkantiems žurnalistams kartojo ir skandalingoji kroatė Severina. Mūsų dainą gerai žinojo ir graikai, finalo dieną sutartinai linkėję Lietuvos delegacijos nariams sėkmės.

Vakar dieną „We Are the Winners“ L.T. žurnalistei teko išgirsti ir Kopenhagos oro uoste.

Andriaus Mamontovo žmona Inga ir Viktoro Diawaros draugė Živilė finalinį koncertą žiūrėjo spaudos centro ekrane su žurnalistais, Sauliaus Urbonavičiaus-Samo draugė Kristina pasirodymus stebėjo salėje.

Neslėpė emocijų

„LT United“ nariai lietuvių žurnalistus po konkurso pasitiko neslėpdami užplūdusių emocijų. A.Mamontovas prisipažino širdyje tikėjęs, kad „blogai nebus“.

„Maloniausia, jog anglai ir airiai davė tiek daug balsų. Žinoma, ne be emigrantų pagalbos. Bet manau, kad ir tų šalių piliečiai mūsų humorą suprato. Tuo įsitikinau bendraudamas su anglų žurnalistais – jie mūsų „kampą“ tikrai pagavo“, – sakė populiarus atlikėjas.

„Man atrodo, kad tam tikrai mažumai mes įspyrėme tiesiai į kiaušiukus“, – replikavo Marijonas Mikutavičius. „Pagaliau sulūžo tos taisyklės“, – tęsė Saulius Urbonavičius-Samas. „Tų drabužių, vėliavų ir kitų nesąmonių taisyklės“, – pritarė A.Mamontovas. „Gaila, kad šiame konkurse neapdovanojamas geriausias šokėjas“, – atsiduso A.Lukošius. „Arba populiariausio motyvo autorius“, – juokėsi A.Mamontovas. „Arba garsiausias festivalio balsas“, – šmaikštavo ir Samas.

Didelė dalis užsienio žurnalistų pripažino, kad A.Lukošiaus šokis buvo vienas iš kertinių „LT United“ pasirodymo akmenų. Graikų televizija apie buvusį „Fojė“, o dabar A.Mamontovo grupės klavišininką netgi susuko atskirą reportažą, kurį parodė finalo dieną.

Koncertuos užsienyje

„Mes čia Atėnuose tiek vargome – net 8 kartus lipome į sceną, kad kas nors iš Lietuvos kitąmet patektų tiesiai į finalą“, – sakė V.Diawara. „Kad nevažiuotumėme į kitų metų „Euroviziją“, kas nors turės mums daug sumokėti“, – juokėsi M.Mikutavičius. „O jei mes važiuosime, suomiai turės leisti atsivešti šildančių gėrimų tiek, kiek norime“, – kalbėjo A.Lukošius.

Tačiau artimiausi planai – bendri viso šešetuko koncertai užsienio šalyse.

„Neslėpsiu, vienas iš tikslų buvo lietuviškos muzikos populiarinimas užsienyje. Manau, kad tikrai sulauksime kvietimų koncertuoti, ypač iš tų šalių, kurios mums skyrė daug balų. Programos turime pakankamai – juk visi turime savo dainų. Jas galime kartu repetuoti. Jeigu reikės, dar ir bendrų dainų sukursime. Smagu, kad daugelis mūsų moka groti ne vienu instrumentu, galėtumėme scenoje varijuoti, keistis vietomis. Manau, kad tai būtų pakankamai įdomu“, – kalbėjo atlikėjas.

Patiko graikei

Nusifotografavę bendrai nuotraukai su visais Lietuvos delegacijos nariais, muzikantai susėdo į delegacijos autobusiuką, kur irgi netilo kalbos apie konkursą.

„Ar žinote, kad graikų dainininkė (Anna Vissi – aut. past.) mane pavadino seksualiausiu konkurso vyru? Bet gal aš nuo santykių su ja susilaikysiu“, – juokavo Marijonas.

V.Diawara užsiėmė skaičių magija: „Taigi mes visi po pirmą vietą užėmėme, o kartu sudėjus ir išėjo šešta vieta.“

E.Belickas vis niūniavo Bosnijos ir Hercegovinos atlikėjų „Hari Mata Hari”, kurios melodinga daina „Layla” surinko 229 taškus. Jam, kaip ir daugumai „LT United“ narių, šis kūrinys padarė didžiausią įspūdį.

Laukė gerbėjai

Rinktinę subūręs A.Mamontovas įsitikinęs, kad jei konkurse nebūtų buvę suomių hardroko komandos, lietuviai būtų gavę dar daugiau taškų.

„Man „Lordi“ pergalė buvo netikėta, bet jie buvo jos verti. Žiauriai smagu, kad laimėjo ne kokia eilinė ABBA kopija, o šis roko cirkas. Jie nusipelnė laimėjimo – juk šitaip visą savaitę kankinosi su tais savo pabaisų kostiumais“, – sakė „LT United“ lyderis.

Prie viešbučio mūsiškius pasitiko keli Graikijoje gyvenantys lietuviai. Viena mergina vilkėjo marškinėlius su užrašu „LT United“, būrelis turėjo ir Lietuvos vėliavą.

Pabaigę krautis daiktus, muzikantai su kitais delegacijos nariais dar pasėdėjo savo viešbučio laiptinėje, 19-tame aukšte, kur paprastai susitikdavo kiekvieną vakarą ir gėrėdavosi naktine Atėnų panorama.

Sekmadienį penktą valandą ryto delegacija išskrido į Vilnių su persėdimu Prahoje.