Per Festivalio, kuris pasižymi estetinių krypčių, žanrų ir stilių įvairove, gyvavimo metus susiklostė ir tam tikros tradicijos: pristatomi vienas didelis užsienio kolektyvas ir senosios muzikos atlikėjai, lietuvių kompozitoriaus kūrinio, parašyto Festivalio užsakymu premjera, lietuvių atlikėjo rečitalis, ketvirtą sezoną gyvuojantis Vilniaus festivalio orkestras. Tradicijų laikomasi ir šiemet

Pasak Festivalio meno vadovo Gintauto Kėvišo, pagrindinis Vilniaus festvalio prioritetas – supažindinti Vilnių, miesto svečius su žymiausiais lietuvių ir užsienio muzikais ir kolektyvais, skleisti pasauliui žinią apie Lietuvos aukštą muzikinę kultūrą, jos meną, atlikėjus, autorius.

Kitas įdomus festivalio aspektas – kūrybos procesai Vilniaus festivalio metu. Šiemet jų bus įvairių: pirmą kartą drauge muzikuos Lietuvos menininkė pianistė Evelina Puzaitė ir amerikiečių styginių kvartetas „Fine Arts“. Šis skirtingų menininkų, jų tradicijų ir kultūrų susitikimas (tai – viena įdomiausių Vilniaus festivalio tradicijų.) šiemet sutampa ir su Lietuvos atlikėjo pristatymu.

Kita kūrybinė draugystė susies kompozitorių Šarūną Naką, kuris yra Festivalio užsakymu sukurto opuso (taip pat kasmetė tradicija) autorius, ketvirtus metus gyvuojantį Vilniaus festivalio orkestrą ir garsiąją Isabellę van Keulen, kuri yra pasaulyje pripažinta smuiko ir alto virtuozė, viena charizmatiškiausių savo kartos muzikių. Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, koncertuos su žymiu violončelistu iš Didžiosios Britanijos Julianu Lloydu Webberiu. Jis yra garsiojo kompozitoriaus, populiarių visame pasaulyje miuziklų autoriaus sero Andrew Lloydo Webberio brolis, kurio muzika skambės ir šiame koncerte.

Festivalis prasidės stambios formos kūriniu – Hectoro Berliozo dramine legenta „Fausto pasmerkimas“. Pagal Goethe‘s „Faustą“ sukurtą monumentalų veikalą diriguos žymusis Yanas Pascalis Tortelier (Janas Paskalis Torteljė), pažįstamas mūsų publikai iš 1998 m. Vilniaus festivalio, kada maestro Vilniuje dirigavo BBC filharmonijos orkestrui.

Tęsiamos ir užsienio kolektyvo bei senosios muzikos atlikėjų „rubrikos“. Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje išgirsime vieną žymiausių Europos kolektyvų – Bazelio kamerinį orkestrą (Šveicarija). Orkestras, diriguojamas Christophero Gogwoodo, ir garsi alto virtuozė Tabea Zimmermann atliks Mozarto kūrinių programą. Šioje scenoje koncertuos ir Milano LA SCALA orkestro styginių ansamblis ir fleitistas Massimo Merceli. Ispanijos baroko laikų muziką atliks senosios muzikos žinovas Jose Miguel Moreno ir jo ansamblis „Orphenica Lyra“.

Žymusis lenkų muzikas, kompozitorius ir dirigentas Krzysztofas Pendereckis yra didelis Vilniaus festivalio gerbėjas ir bičiulis. Šiemet jis diriguos Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui, Kauno valstybiniam chorui ir solistams. Skambės premjera Lietuvoje – Pendereckio Aštuntoji simfonija „Dainos apie netvarumą“.

Ankstesniu festivalius primins keturi Vilniaus festivalio užsakymu sukurti ir publikos pamėgti sceniniai kūriniai. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vėl gėrėsimės baletais „Dezdemona“ (kompozitorius Anatolijus Šenderovas) bei „Acid City“ (kompozitorius Mindaugas Urbaitis) ir operomis – D.Verdi „Kaukių balius“ ir vienu ryškiausių pastarojo meto sceniniu lietuviškuoju veikalu – Broniaus Kutavičiaus opera „Lokys“.

Festivalio pabaigoje – du šventiški koncertai, pristatantys du labai skirtingus, bet labai garsius, populiarius, pripažintus ir mėgiamus atlikėjus. Tai – XXI amžiaus Marlene Dietrich vadinama dainininkė Ute Lemper ir kultinis flamenko atlikėjas, gitaros virtuozas Paco de Lucia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją