Šiemet net šešias dienas – nuo balandžio 26 iki gegužės 1 – Kauno VDU salėje, Nepriklausomybės aikštėje, naujajame Combo klube ir Vilniaus kongresų rūmuose vyko festivalis „Kaunas Jazz 2006“.

Iš visos koncertų gausos pavyko pamatyti tik du – virtuoziško vargonininko Joey DeFrancesco trio ir būgnininko Dave Weckl grupės pasirodymus.

Joey DeFrancesco kilo iš labai muzikalios šeimos, jo tėvas Papa John DeFrancesco taip pat buvo žinomas vargonininkas, o senelis Joe DeFrancesco – multiinstrumentininkas. Pradėjęs groti vos ketverių metų, dešimtmetis Joey DeFrancesco jau grojo vargonais klubuose. Septyniolikos metų jį pastebėjo Miles Davis ir pakvietė į savo grupę.

Vėliau Joey DeFrancesco bendradarbiavo su garsiuoju gitaristu Johnu McLaughlinu, įrašė nemažai solinių albumų bei kelis albumus drauge su kone pačiu žymiausiu pasaulio džiazo vargonininku Jimmy Smithu. Kaune Joey DeFrancesco pasirodė būdinga soul jazz stiliui trio sudėtimi – su būgnininku ir gitaristu.

Didžiąją programos dalį sudarė tradicinio džiazo kūriniai, o bisui sugrojo ritmenbliuzą. Joey DeFrancesco visu šimtu procentu patvirtino savo puikią reputaciją ir įrodė esąs vertas geriausio pasaulio džiazo vargonininko titulo. Nepriekaištinga Joey DeFrancesco grojimo technika, fantastiškas svingas, smagi nuotaika bei nuostabus Hammond B3 vargonų ir Leslie kolonėlių garsas suteikė publikai daug malonumo. Šiokį tokį nerimą salėje sukėlė stamboko muzikanto bandymas atlikti svaiginantį akrobatinį triuką – grojant užlipti ant kėdės. Daugelis jau įsivaizdavo, kaip jis tuoj dribs žemėn su visais vargonais ir kolonėlėm, tačiau pusiausvyra buvo išlaikyta ir per žiūrovų eiles nuvilnijo palengvėjimo atodūsis.

Per šiuos metus Lietuvos džiazo mėgėjai turėjo progą išgirsti net tris džiazo vargonininkus. Joey DeFrancesco yra neabejotinai labiausiai techniškas ir tradicinis iš jų. Daugelis su simpatija prisimena ekspresyvius, net kiek drastiškus jaunuosius danus „Ibrahim Electric“, kurie maždaug prieš mėnesį grojo su Liudu Mockūnu Birštono džiazo festivalyje.

Man iš Lietuvą aplankiusių džiazo vargonininkų didžiausią įspūdį kol kas paliko Johno Medeskio iš grupės „Medeski Martin Wood“ – įspūdingos technikos ir nežabotos fantazijos derinys.

Balandžio 29, šeštadienį, į Kauną suvažiavo praktiškai visi Lietuvos džiazo būgnininkai ir didelis būrys kitų instrumentininkų, nes dieniniame koncerte grojo vienas labiausiai pasaulyje vertinamų džiazo būgnų meistrų Dave Weckl. Pažįstamas muzikantas pajuokavo, kad „visi susirinko į pamokėlę“.

„Pamokėlė“ truko maždaug dvi valandas ir tikrai pavyko. „Dave Weckl Band“ grojo įprastą, daug kartų girdėtą fusion jazz, kuris prastesnių muzikantų atlikime skambėtų, ko gero, nuobodokai.

Neabejoju, kad Wecklas gali groti bet kokio žanro ir stiliaus muziką, bet renkasi tokias kompozicijas, kurios leidžia pademonstruoti jo fantastišką techniką. Per koncertą pakanka klausyti vien būgnų, nors ir kiti grupės muzikantai, o ypač bosistas Tom Kenedy, yra puikūs, nepaprastai techniški profesionalai.

Pats Dave Weckl – tiesiog neįtikėtinai preciziškas, muzikalus, veržlus ir mąstantis muzikantas. Praktiškai tobulas. Kaip koks neklystantis Olimpo dievas, išdidžiai sėdintis savo prašmatnių būgnų soste. Nuo tokio tobulumo net darosi šiek tiek nejauku.

Vargšai paprasti muzikantai turėjo labai skaudžiai suvokti savo žemišką ribotumą ir susitaikyti su mintimi, kad jiems nelemta pasiekti šios ritminės tobulybės.

Išėjus iš VDU salės teko kuo skubiau sprukti nuo šiurkščiai po „Dave Weckl Band“ perfekcionizmo skambančių nuo festivalio lauko scenos sklindančių garsų. Būtų sunku ką nors dar klausyti po tokio koncerto, tačiau mano pusinis akreditavimas kaip tik pasibaigė, todėl po nedidelės ekskursijos po Kauno senamiestį ramiai patraukiau namų link.

Reportažus iš kitų „Kaunas Jazz 2006“ koncertų galėsite paskaityti žurnaluose „Stilius“, „Ji“ ir, jei žinote esperanto kalbą, Lietuvos esperantininkų leidinyje „Litova stelo“.

Tuo tarpu prasidėjusi pirmoji gegužės savaitė žada daug roko renginių. Savaitgalį senamiesčio gatvės tradiciškai pajuoduos nuo gotų, atvyksiančių į festivalį „Kunigunda Lunaria“, antplūdžio.

Jaunos roko grupės ketvirtadienį „Tamstos“ klube varžysis konkurso „EuroRock Vilnius 2006“ finale, o gegužės 5, penktadienį, gros drauge su kiek vyresniais kolegomis Europos dienai skirtame nemokamame koncerte Savivaldybės aikštėje.

Prie Kernavės vyks Gamtininkų dienų roko festivalis, o Trakų slėnyje – motociklininkų sezono atidarymas.