Prieš kurį laiką Delfi redakciją pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame svarstoma, kodėl iki šiol nėra atšauktas Lietuvoje vyksiantis italų žvaigždės Pupo koncertas.

Skaitytojo laiške teigiama, kad atlikėjas balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje buvo pakviestas dalyvauti į Maskvoje vykusį festivalį.

„Rašau dėl prorusiško atlikėjo Pupo koncertinio turo Lietuvoje. Iki šiol bilietai pardavime bilietai.lt. Nuoroda į jo koncertus „Žalgirio“ arenoje ir Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Kodėl iki šiol jis nėra atšauktas, kuomet visa italų spauda mirga nuo pasibaisėjimo, kad jis ketino dabar dalyvauti Kremliaus festivalyje Maskvoje ir palaiko Rusiją? Italų spauda darė didžiulį spaudimą Pupo, bandydama apeliuoti į jo žmogiškumą, kad nevalia vykti teisėjauti konkursui į agresoriaus šalį.

Kremliaus festivalis vyko nuo balandžio 29 iki gegužės 2 d. Pasitikrinkite info jų instagrame. Ten jie skelbia postą balandžio 7 dieną, džiaugsmingai anonsuodami, kad italas Pupo atvyksta į Rusiją teisėjauti kremliniam konkursui. Kas reiškia, kad iki balandžio 7 d. Pupo ruošėsi ten būti ir manė, kad praslys, kol italų spauda to nesužinojo ir nepadarė savo darbo. Tai padarykite ir jūs savo darbą Lietuvoje!

Kodėl Lietuvoje leidžiamas jo koncertas ir žmonės neinformuojami, kas vyksta? Beje, jis ne pirmą kartą dalyvauja tame Kremliaus festivalyje ir būtų dabar dalyvavęs, jeigu nesulauktų spaudimo iš gimtosios šalies“, – rašoma skaitytojo atsiųstame laiške.

Skaitytojas taip pat pridėjo kelias ekrano nuotraukas iš italų spaudos, kur skelbiama, kad praėjusių metų kovo 30 d. italų žvaigždė sudainavo sovietinę dainą ir pasisakė, kad solidarizuojasi su rusais ir apgailestauja dėl Europos šalių vykdomos diskriminacijos rusų bei rusų atlikėjų atžvilgiu.

Pasižymėjo kontroversiškais komentarais ir elgesiu

Delfi patikrinus šią informaciją, buvo išsiaiškinta, kad Pupo iš tiesų turėjo dalyvauti Maskvoje vykusiame patriotiniame dainų festivalio „Kelias į Jaltą“ konkurse. Dainininkas buvo kviečiamas užimti komisijos nario kėdę.

Apie tai plačiau parašė ir italų spauda. Rainews.it skelbė, kad penktąjį kartą vykusiame festivalyje buvo atliekamos „sovietinės dainos įvairiomis pasaulio kalbomis su Rusijos scenos žvaigždėmis“, o italų dainininkas turėjo būti „ypatingu svečiu“.

Atlikėjo ketinimus pasirodyti konkurse buvo galima išvysti ir oficialioje dainų konkurso „Instagram“ paskyroje, į kurią buvo įkeltas vaizdo įrašas su pačiu Pupo.

Visgi patikrinus paskyrą dar kartą, pastebėta, kad įrašo nebeliko, jis buvo pašalintas.

Pupo

Spaudos tarnybai „Il Messaggero“ susisiekus su Pupo atstovais, jie pranešė, kad dainininkas „nedaro jokių pareiškimų apie savo dalyvavimą festivalyje ir apskritai apie karą Ukrainoje“.

Visgi tai nėra visiška tiesa, mat, kaip rašo italų naujienų portalas corriere.it, šiame konkurse dainininkas dalyvavo ne pirmą kartą, o ir atsakymas nedalyvauti buvo praneštas tik paskutinę minutę.

Beje, praėjusių metų sausį dainininkas pareiškė, kad dėl dalyvavimo Rusijos karo dainų festivalyje Kryme atsidūrė Kijevo valdžios sudarytame „nusikaltėlių“ sąraše. Taip pat jis ne kartą pabrėžė, kad dabartinis jo tikslas – „taikos iniciatyva“.

Tam gali prieštarauti ir praėjusių metų pavasarį paskelbtas vaizdo įrašas iš Arezzo Petrarcos teatro, ant kurio scenos dainininkas interpretavo rusišką dainą „Yra tik viena akimirka“.

Vaizdo įrašas baigėsi užrašu italų, rusų ir ukrainiečių kalbomis, kad „yra muzika ir žodžiai, galintys daryti stebuklus, suvienyti ir sujungti žmones“, ir Kijevo bei Maskvos nuotraukomis.

Organizatoriai apie Pupo: atsisakymas vykti į Rusiją parodo jo poziciją

Delfi pabandžius išsiaiškinti, kaip į italų atlikėjo veiksmus reaguoja koncertų Klaipėdos „Švyturio“ arenoje ir Kauno „Žalgirio“ arenoje rengėjai „Legacy Inn“, šie pareiškė apie italų elgesį nežinoję ir nesulaukę klausimų iš klausytojų.

Visgi jie mano, kad Pupo sprendimas pasitraukti iš konkurso ir nevykti į Rusiją rodo jo poziciją.

„Atsiprašome, kad vėluojame atsakyti, bet mums teko patiems patikrinti šią informaciją išsamiau. Jūsų pateikta info mums buvo visiškai nauja ir nesame sulaukę iš skaitytojų jokių klausimų dėl šios situacijos.

Mūsų patvirtintomis žiniomis, atlikėjas Pupo, ne per seniausiai paskelbė, kad išvis atsisakė vykti į Rusiją. Atsisakymas vykti į šią šalį jau parodo jo poziciją šiuo klausimu. Mes kaip organizatorius tvirtai ir teigiamai palaikome jo atsisakymą vykti į Rusiją.

Kategoriškai atsisakome ir niekad nekvietėme koncertuoti Rusijos atlikėjų.

Šis italų atlikėjas koncertuoja visoje Europoje be jokių apribojimų ir turės artimiausią koncertą už dviejų savaičių Latvijoje“, – rašoma organizatorių atsiųstame komentare.

Prašo valdžios įsikišimo ir pagalbos įvertinant atlikėjų atitikimą

Susisiekus su Kauno „Žalgirio“ arenos atstovu spaudai Almantu Kiveriu, šis patikino, kad prasidėjus karui Ukrainoje, arenoje sugriežtintos taisyklės ir uždaromos durys visiems, kurie viešai pasisako kontroversiškais komentarais.

„Žalgirio“ arenos pozicija Rusijos atlikėjų atžvilgiu yra aiški dar nuo 2014 m., kai nusprendėme jų į areną neįsileisti. Prasidėjus karui Ukrainoje, sugriežtinome taisykles ir duris uždarėme net ir Lietuvos atlikėjams, kurių kontraversiški pasisakymai nuskambėjo viešai“, – patikino „Žalgirio“ arenos atstovas spaudai.

Kaip nurodoma komentare, italų atlikėjo elgesys arenos atstovams buvo naujiena, tad bus siekiama plačiau išsiaiškinti visą situaciją. Taip pat prašoma ir valstybės pagalbos lengviau įvertinant atlikėjų atitikimą.

„Jūsų pateikta informacija dėl atlikėjo Pupo mums yra nauja ir į ją dar gilinsimės. Tačiau renginio organizatorius mus patikino, kad atlikėjas visai neseniai buvo paskelbęs, kad išvis atsisako vykti į Rusiją. Toks atsisakymas parodo jo poziciją šiuo klausimu.

Dėl renginių gausos ir „Žalgirio“ areną aplankančių atlikėjų įvairovės gali pasitaikyti įvairių atvejų. Visgi, už renginio turinį yra atsakingas renginio organizatorius. Tokiais atvejais norėtųsi ir valstybės pagalbos, kuri galėtų skelbti nepageidaujamų asmenų sąrašą, kuriuo vadovaujantis renginių organizatoriai ir koncertų erdvės galėtų lengviau įvertinti atlikėjų atitikimą mūsų vertybėms“, – Delfi komentavo „Žalgirio“ arenos atstovas spaudai A. Kiveris.

Delfi bandė susisiekti ir su Klaipėdos „Švyturio“ arenos atstovais, tačiau nesėkmingai, į skambučius nebuvo atsakyta.

Kultūros ministerija: atsakomybė už renginį ir galimas grėsmes tenka organizatoriams

Delfi susisiekė ir su Kultūros ministerijos atstove spaudai Viktorija Vitkauskaite, kuri teigė, kad atsakomybė turi tekti renginio organizatoriams.

Ji taip pat pridėjo, kad dėl atlikėjo pasirodymo jau įspėta Vidaus reikalų ministerija ir Užsienio reikalų ministerija.

„Atsakomybė už šį renginį ir galimas grėsmes tenka jo organizatoriams. Kultūros ministerija yra informuota apie šio atlikėjo pasirodymą Lietuvoje ir savo ruožtu apie tai informavo kitas institucijas – Vidaus reikalų ministeriją ir Užsienio reikalų ministeriją. Tarp institucijų išnagrinėjus šį klausimą bus priimti sprendimai“, – tikino Kultūros ministerijos atstovė spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją