Šeštadienį lenkų kompozitorius dalyvaus koncerte Nacionalinėje filharmonijoje, kur diriguos savo ir Felixo Mendelssohno-Bartholdy kūrinius.

Pirmojoje vakaro dalyje LNSO atliks F.Mendelssohno "škotiškąją" Simfoniją Nr.3, a-moll, op.56, antrojoje K.Pendereckis diriguos savo Koncertą smuikui ir orkestrui Nr.2 "Metamorfozės", kuriame solo partiją grieš garsus Austrijos smuikininkas Julianas Rachlinas.

Šis 1995 metais parašytas populiarus kūrinys, kurį jau atliko apie 25 įvairių pasaulio kolektyvų, Lietuvoje bus grojamas pirmą kartą. Kaip dirigentas K.Pendereckis debiutavo 1973 metais su Londono simfoniniu orkestru ir nuo tada koncertuoja su žymiausiais pasaulio kolektyvais JAV ir Europoje.

"Instrumentiniai koncertai mano kūryboje užima ypatingą vietą, kadangi juos kuria vis mažiau kompozitorių", - trečiadienį spaudos konferencijoje teigė kompozitorius. Šį koncertą muzikas parašė Vokietijos radijo stoties "Mitteldeutscer Rundfunk" užsakymu ir dedikavo žymiajai smuikininkei Anne-Sophie Muter (Anai-Sofijai Muter), kuri jį pirmą kartą atliko Leipcige.

Po keleto metų bendradarbiavimo su LNSO K.Pendereckis teigė, jog tai labai lankstus kolektyvas, atliekantis įvairiapusišką programą ir turintis ypatingą atmosferą. Pasak orkestro meno vadovo Juozo Domarko, susitikimas ir darbas su aktyviai kuriančiu "gyvuoju klasiku" muzikantams visuomet yra sveikintinas ir laukiamas.

"Maestro muzika yra techniškai sudėtinga, emocionali, kompozitorius ypač gerai valdo jos nuotaiką ir erdvę", - teigė J.Domarkas.

Kitais metais savo 70-metį švęsiantis K.Pendereckis šiuo metu rašo ne vienerius metus kuriamos operos "Fedra" ariją, tęsia savo simfonijų ciklą. Neseniai po kelias savo kūrinių premjeras per metus išleidžiantis kompozitorius baigė kurti Koncertą fortepijonui ir orkestrui.

Šiais metais Pažaislio festivalio metu birželio 30 dieną bus atliktas garsus jo opusas "Septyni Jeruzalės vartai". Nacionalinės filharmonijos vadovai taip pat užsiminė ketinantys Vilniaus festivalyje atlikti kurią nors iš K.Pendereckio operų.

"Mes, pastarųjų trijų dešimtmečių kompozitoriai, turėjome vengti malonių sąskambių ir melodijų, nes būtume apskelbti išdavikais. Aš jaučiuosi laisvas, neįsipareigojęs nei klausytojams, nei kritikams. Kartais muzika turi sustoti, kad atsikvėpusi įgautų naujos gyvybės", - yra sakęs K.Pendereckis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją