Į simboliškai pavadintą iniciatyvą „Radarom!“ susivienijo keturios paramą Ukrainai teikiančios organizacijos – „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ bei „Stiprūs kartu“.

Nuo sausio 30 d. iki vasario 24 d. aktyvistai siekė surinkti bent 5 mln. eurų, už kuriuos bus nupirkti oro erdvės stebėjimo radarai, padėsiantys stebėti Ukrainos dangų ir efektyviau apsisaugoti nuo okupantų raketų smūgių.

„Esmė yra šitų radarų, kad jie yra labai geri. Aišku, Ukraina ir turi tuos radarus, be jokios abejonės. Bet šie yra patys naujausi, moderniausi, kurie padės stebėti iš kur šaudo, į ką šaudo (...) – galima žymiai geriau apsaugoti, pavyzdžiui, infrastruktūros objektus“, – anksčiau teigė organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohmanas.

Už surinktas lėšas aktyvistai rengiasi pirkti radarus iš Izraelio gamintojų – vieno įrenginio komplekto kaina siekia 1 mln. eurų.

Pasak akcijos organizatorių, visos derybinės detalės yra sutartos, tereikėjo atitinkamo kiekio finansų.

„Trūksta tik pinigėlių, o visa kita jau padaryta“, – nurodė Edmundas Jakilaitis.

„Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas neabejojo, kad iniciatyva turės savo atgarsius ir kitose Europos valstybėse.

„Ši žinia tikrai nukeliaus už Lietuvos ribų, ji pasieks diplomatus. Mūsų diplomatai, aš neabejoju, pasistengs, kad pasiektų Vakarų pasaulio diplomatus. Ir tai yra tarsi dar šiokia tokia spaudimo priemonė Vakarų valstybėms – pasižiūrėkite, štai žmonės renka pinigus, perka radarus, reikia dar ir dar daugiau paramos valstybiniu lygmeniu“, – LRT radijui anksčiau teigė žurnalistas.

„Mes parodysime, kad tos kalbos, kad čia Lietuva galbūt pavargo padėti Ukrainai, yra visiškai nesąmonė“, – pabrėžė A. Tapinas.

Penktadienį iniciatyva „Radarom!“ vainikuota finaliniame koncerte. Renginį vedė LRT laidų vedėja Živilė Kropaitė-Basiulė, „Laisvės TV“ įkūrėjas, žurnalistas ir rašytojas Andrius Tapinas, LRT žurnalistai, laidų vedėjai Liuda Kudinova, Deividas Jursevičius.

Koncerto programoje buvo galima išgirsti ir matyti ne tik garsiausius Lietuvos atlikėjus, bet ir išskirtinius svečius. Svarbiausiomis akcijos akimirkomis žiūrovai turėjo paskutinę progą prisidėti prie ko gero didžiausios paramos akcijos Lietuvos istorijoje.

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)