Pasipiktino uždarų durų principu, svarsto kreiptis į teismą

„Šiais metais su grupe „Majamis“ nusprendžiau dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse su autorine daina „Music breaks the wall“. LRT sudaryta komisija nusprendė, kad daina neverta net tiesioginėse transliacijose pasigalinėti su kitomis dainomis. Kaip ir viskas aišku ir konkretu... bet... aš nesu pradedantis atlikėjas, kuriam užtenka pasakyti, kad susėdo 10-ies žmonių komisija prie „bonkos“ ir už uždarų durų nusprendė, jog tavo daina nepateks.

Jokiu būdu nenoriu diskredituoti komisijos, tačiau būtent taip ir atrodo, nes motyvų, kodėl daina nepateko, niekas ir nepateikė. Mano manymu, jeigu yra konkursas, komisija, tai turi būti aiškus ir objektyvus vertinimas, paremtas tam tikrais kriterijais, lentelėmis ir balais, kuriuos atlikėjas ir gauna kaip sprendimą. Juk negali spręsti apie dainą iš žmogaus veido, žinomumo, patinka ar nepatinka. Pirmiausia, keistas momentas tas, kad komisija vertino paraišką ir dainą. Ta prasme paraišką? Ką ten gali vertinti? Ypatingai dainų konkurse. Kiek kablelių nepadėta, su kokiu telefonu nuotrauka daryta, ar kokie kriterijai? Niekas taip ir nepasako. Be to, paraiškos vertinimas iš principo jau prasilenkia su sveiku protu, nes jas atlikėjai siunčia daug anksčiau, todėl atsakingi žmonės turėtų padėti jas teisingai užpildyti, kad nekiltų nesklandumų, tačiau niekas apie tokią pagalbą nekalba“, – Delfi sakė atlikėjas.

V. Krivickas su tokia situacija susiduria pirmą kartą, iki šiol jam atrankos durys nebuvo užvertos – dėl galimybės sužibėti didžiojoje „Eurovizijoje“ jis varžėsi ir anksčiau.

„Eurovizijos“ atrankose esu dalyvavęs ir anksčiau – 2017 metais. Tuomet dalyvavau su grupe „Golden monkeys“. Daina buvo lietuviška, kas tuo metu tikrai buvo išskirtina, nes kitos dainos buvo angliškos. Komisija neformaliai bijojo, kad „Eurovizijoje“ pasirodys lietuviška daina. Tik po kiek metų Monikos Liu kūrinys skambėjo didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje lietuviškai. Tuomet ir pamąstai, kokie dvigubi standartai yra taikomi skirtingiems atlikėjams.

Vilius Krivickas

Aš esu muzikantas, groju ir vestuvėse, bet mano manymu, tai neturėtų būti vertinama prasčiau už kitus. Apskritai, kai dalyvavau atrankose 2017 metais, labai jautėsi vienų ar kitų atlikėjų protegavimas, kurie atvyko su savo prodiuseriais, turinčiais vardus Lietuvoje. Atrodė, kad jiems viskas buvo ruošiama daug atsakingiau, daugiau laiko repeticijoms ant scenos, daugiau dėmesio. Kitaip tariant, matyt, prodiuseris atsiveža savo atlikėją, kurį stumia ir visa LRT komanda, o visi kiti atlikėjai yra tik fonas ir būdas parodyti, kad kažkas daroma, jog, štai, žmonės patys renka. Galimai atlikėjus renka iš tų, kurių reikia ir tuos, kuriuos reikia. Ir kas galėtų paneigti, kad stipresnės dainos yra net neprileidžiamos prie atrankų, jog nesudarytų konkurencijos jau iš anksto numatytiems laimėtojams? Panašu, kad tiek muzikoje, tiek kitose srityse Lietuvoje yra pažįstami ir pinigai. Visa kita neįdomu“, – svarstė V. Krivickas.

Atlikėjas pasakojo susisiekęs su nacionalinio transliuotojo „Eurovizijos“ atrankų darbuotoja, tačiau tikslaus paaiškinimo tikina taip ir nesulaukęs.

„Paskambinus nurodytu telefonu, „Eurovizijos“ konsultantė bendrais bruožais pakomentavo, kad komisiją sudaro 10 žmonių, kurie pagal jai nežinomus kriterijus sprendžia ir balsuoja. Tai ta prasme, aš noriu tuos kriterijus žinoti, kad būtų maksimalus šio konkurso skaidrumas ir matyti konkrečius balsus bei konkrečias lenteles, juolab, tai būtų po komisijos balsavimo, kuriam jokios įtakos nebūtų galima padaryti. Aišku, „Eurovizijos“ konsultantė mano skambučio nesitikėjo, visko paaiškinti kompetencijos ir informacijos neturėjo, todėl viską perduos komisijos pirmininkui. Pirmininkas, matyt, pasimetė ir dabar braižo komisijos vertinimo lenteles, nes jau padarytam vertinimui atsiųsti šiais laikais užtenka kelių minučių. Atsakymo laukiu jau ne pirmą dieną...

Vilius Krivickas

Negali būti uždarų durų, pažįstamų ir paslapčių, o tuo labiau tendencingo kažkieno protegavimo. Kodėl komisija nepateikia savo vertinimo atvirai, kad visi norintys galėtų matyti, pagal kokius kriterijus atrinko vieną ar kitą atlikėją. Juk tam ir yra komisija, kurie, jeigu sako taip arba ne, pateikia tam aiškius motyvus ir vertinimą, pagal tam tikrus kriterijus. Tuo tarpu jau paprasti žmonės sprendžia, ar patinka, ar ne. Juolab, tai – ne komercinis kanalas, bet nacionalinis LRT. Ir būtų viskas aišku.

Ar visos atrinktos konkurso dainos buvo geresnės už mano? Vertinsite jūs. Gal ir buvo, tačiau viskas turi turėti logiškus paaiškinimus, kurių aš ir noriu, nes įdedama per daug darbo, kad 10-ies žmonių grupė galėtų galimai subjektyviai nuspręsti tavo dainos likimą.

Tikrai nuoširdžiai laukiu visų atsakymų į man rūpimus klausimus. Gavęs juos spręsiu, ar skųsti komisijos sprendimą, o gal bus pagrindo pasiekti ir teismų slenksčius. Manau, tokios praktikos „Eurovizijos“ komisija dar nebus turėjusi, tačiau visa tai daroma tik dėl kokybiškesnio, teisingesnio ir skaidresnio konkurso“, – emocijų neslėpė atlikėjas.

Sureagavo ir LRT

Delfi dėl šios situacijos kreipėsi komentaro ir į LRT. Atstovė spaudai patikino, kad šiemet į atrankas pateko vos pusė iš visų norinčiųjų, o tai sprendžia specialiai sudaryta komisija, kurių balsavimo rezultatai, deja, nėra vieši.

„Eurovizijos“ konkurso nacionalinės atrankos „Pabandom iš naujo” kiekvienais metais sulaukia didelio atlikėjų susidomėjimo. Šiais metais LRT sulaukė daugiau nei 60 paraiškų, kurių pusė pateko į tolimesnį atrankos etapą. Pagal didžiosios „Eurovizijos“ nuostatus, kiekvienos šalies visuomeninis transliuotojas nusprendžią, ką deleguoja atstovauti šalį konkurse ir kokiu būdu priima šį sprendimą. Lietuvos visuomeninis transliuotojas, suprasdamas visuomenės susidomėjimą ir įsitraukimą į šį konkursą, rengia atrankas, kurių metu žiūrovai gali nuspręsti, kas konkurse atstovaus Lietuvą.

Dalyvių paraiškas tikrina ir dainas vertina kiekvienais metais sudaroma dainų konkurso „Pabandom iš naujo! Nacionalinės Eurovizijos atranka“ darbo grupė. Šiais metais darbo grupei vadovauja generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas, o ją sudaro: Audrius Giržadas – LRT televizijos departamento vyriausiasis prodiuseris; Vytautas Bikus – kompozitorius; Ramūnas Zilnys – LRT populiariosios muzikos vyriausiasis redaktorius; Darius Užkuraitis – LRT Opus redakcijos vyresnysis redaktorius; Lina Patskočimaitė – LRT Skaitmeninių aktyvų skyriaus Skaitmeninio turinio prodiuserė; Rūta Putnikienė – LRT Komunikacijos ir rinkodaros departamento vadovė; Miglė Savickaitė – LRT atstovė ryšiams su visuomene; Povilas Varvuolis – televizijos režisierius.

Kiekvienas darbo grupės narys priimant sprendimą turi įvertinti muzikinį kūrinį balais. Darbo grupės balsavimo rezultatai yra konfidenciali informacija. LRT skatina konkurse dalyvauti ne tik gerai žinomus, koncertų salėse minias žiūrovų pritraukiančius atlikėjus, bet ir dar tik muzikinį kelią pradedančius talentingus atlikėjus ir grupes. Todėl antrus metus iš eilės visiems atrankos dalyviams skiria finansinę paramą, kurią jie galės panaudoti fonogramos gamybai ir sceniniui įvaizdžiui kurti, bet ne kaip autorinį atlygį dainos autoriams”, – komentavo atstovė ryšiams su visuomene.

Daugiau apie projekto atrankas ir atrinktus atlikėjus

Pirmoji atrankinė laida bus transliuojama sausio 21 d. Nors 2022 metais didžiojoje „Eurovizijoje“ nugalėjo Ukrainos atstovai, dėl šalyje vykstančio karo konkursas vyks Jungtinėje Karalystėje, Liverpulyje.

„Šių metų „Eurovizijoje“ lietuviškai uždainavusi Monika Liu ir konkurse nugalėję ukrainiečiai „Kalush Orchestra“ parodė, jog daina, atliekama gimtąja kalba – ne kliūtis užkariauti visos Europos žiūrovų širdis. 2023 metų atrankoje išgirsime kūrinių, atliekamų ir lietuvių, ir anglų kalbomis, dainuos ir jau patyrę atlikėjai, ir nauji scenos veidai. Manau, kad šių metų dalyvių sąrašas daug žadantis: pavyks ir sukurti prasmingą pramogą žiemos vakarams, ir į didžiąją „Euroviziją“ išsiųsti Lietuvos atstovą, kuriuo vėl didžiuosimės“, – kiek anksčiau sakė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Iš viso „Pabandom iš naujo“ atrankose pasirodys 30 atlikėjų ir grupių, bus parodytos penkios laidos – dvi atrankinės laidos, du pusfinaliai ir finalas.

Laimėtoją bendrai išrinks televizijos žiūrovai ir komisija, kurios sudėtis kis kiekvienoje laidoje. Kol kas komisijos narių pavardžių nacionalinės atrankos rengėjai neatskleidžia. Kaip balsavo komisija, bus skelbiama laidos pabaigoje – taip siekiama, kad komisijos vertinimai nedarytų įtakos žiūrovų balsavimui.

„Eurovizijos“ nacionalinėje atrankoje „Pabandom iš naujo“ dalyvaujančių atlikėjų / grupių sąrašas:

  1. Agnė – „New Start“
  2. Aistė Pilvelytė – „We Are Not Running“
  3. Alen Chicco – „Do You“
  4. „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ – „Sėdi ir važiuoji“
  5. Baiba – „When the Lights Go Out“
  6. Beatrich – „Like a Movie“
  7. Donata – „Dreamer“
  8. Gabrielius Vagelis – „Šauksmas“
  9. Gebrasy – „Saw Your Ghost“
  10. „Il senso“ – „Sparnai“
  11. I. T. – „Žinau, tai tu“
  12. Joseph June – „Vacuum“
  13. Justa Rubežiūtė – „When I'll Find“
  14. Justė Kraujelytė – „ESC Need More Fun“
  15. „Justin 3“ feat. Dj AugustYno – „Not Giving Up“
  16. Lina Štalytė – „My Body“
  17. Luknė – „Paradise“
  18. Mario Junes – „Do What You Do“
  19. Matt Len – „Midnight Train“
  20. Melona – „Song Of Whispers“
  21. Monika Linkytė – „Stay“
  22. MoonBee – „Rumor“
  23. „Multiks“ – „London“
  24. NOY – „Destiny's Child“
  25. Paulina Paukštaitytė – „Let Me Think About Me“
  26. Petunija – „Love of my life“
  27. Rūta Mur – „So Low“
  28. Viktorija Faith – „If You Ever Miss Me“
  29. Voldemars Petersons – „Things“
  30. W.I – „You Can Not“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)