Renginio „Lithuanian days“ tradicija tęsiasi jau dešimtis metų. Amerikos lietuviai iš visų kampelių kasmet susirenka pirmąjį spalio savaitgalį. Šventėje jie ne tik mėgaujasi lietuvišku maistu, tradicijomis ar vienas kito kompanija, bet ir muzika.

Šiemet muzikantų programoje buvo ne vienas žinomas veidas, tarp jų – ir dainininkė Neringa Šiaudikytė, kuri JAV gyvena jau kelerius metus. Atlikėja neslėpė, kad pasirodyti savo tautiečiams buvo labai smagu.

„Žinoma, kad įspūdžiai nerealūs. Ypač kai esi toli nuo šeimos, nuo Lietuvos – tai visai kitos emocijos. Kol gyvenau Lietuvoje ir skraidžiau į JAV, net nesupratau, ką reiškia ilgėtis kalbos, žmonių, kultūros, maisto. Tik per koronaviruso pandemiją supratau tai, ką visi išvažiavę nuolat kartodavo. Iki tol nesupratau tos meilės ir ilgesio tėvynei“, – neslėpė ji.

„Pasirodymas buvo puikus. Mano gitaristas – garsus muzikantas, grojęs su Tony Braxton, Rita Ora, „Back Street Boys“. Turėti šalia žmogų, kuris dirbęs su tokiomis žvaigždėmis buvo viena geriausių patirčių, nes grojant lietuviškus hitus viskas skambėjo taip, lyg jis grotų Michaelo Jaksono dainas. Koncertas praėjo puikiai. Tikrai buvo smagu koncertuoti su užsienio muzikantu, kai jis nė žodžio nesuprato apie ką yra dainuojama“, – juokdamasi pridūrė lietuvė.

Nepaisant kalbos barjero, susirinkusi publika šaukė atlikėjams su prašymu pakartoti paskutines dainas, kurios yra mėgiamos kone visų lietuvių. Toks palaikymas maloniai nustebino ir Neringą, ir jos scenos kolegą.

Renginio organizatoriai – festivalio vadovas Raimundas Šilkaitis ir renginių koordinatorė Laura Remeika – neslėpė, kad labiausiai šiuose renginiuose lankytojus tai, ko jie išsiilgsta.

„Tai – maistas. Lietuviško maisto ragavimas primena namus, kai kam vaikystę, to čia visi labai pasiilgsta. Taip pat lietuviški šokiai, muzika, kapela“, – vardijo jie.

Pašnekovai neslepia, kad ir jiems patiems yra labai svarbios lietuviškos tradicijos.

„Norime ne tik puoselėti tradicijas, bet taip pat priminti tiems, kurie atvyko dar vaikystėje gyventi į JAV, kad nepamirštų lietuviškumo ir tai perduotų savo vaikams. Mes nenorime, jog gyvenantys čia lietuviai pamirštų Lietuvą“, – tikino organizatoriai.

„Šis festivalis yra pagrindinis bendruomenės metų renginys. Bet stengiamės su lietuviais susieiti ir per kitas svarbias lietuviškas šventes, pavyzdžiui, Kūčias ar Jonines. Visos šventės palaiko ryšį su Lietuva, bendravimas su tautiečiais yra malonumas, draugystė. Ypač tiems, kurie atvyksta vieni, be šeimų, bendruomenė tampa šeima arba draugais, hobiu, veikla, užsiėmimu“, – pridūrė pašnekovai.

Pastarieji metai tokiems susibūrimams nebuvo itin lengvi, kadangi pasaulį sukaustė pandemija. Dėl šios priežasties praėjusiame festivalyje dalyvavo tik JAV gyvenantys atlikėjai.

„Tame tarpe – ir Neringa Šiaudikytė, kuri atliko valandos laiko programą mūsų šventėje. Džiaugiamės, kad Neringa sutiko dalyvauti mūsų šventėje ir padainuoti ne tik kelias dainas, bet ir atlikti ilgiausią programą. Prisimename, kad paskutinę dainą teko kartoti tris kartus“, – šyptelėjo šventės rengėjai.

Pasiteiravus, kokią didžiausią Lietuvos žvaigždę yra pavykę prisikviesti į lietuvių dienas, organizatoriai sutartinai sutiko, kad tai – Andrius Mamontovas.

„Tačiau visi atlikėjai, kurie atvyksta koncertuoti, mums yra žvaigždės. Visų programos įdomios. Svarbiausia yra girdėti lietuviškas dainas, lietuvių kalbą, tai žmones labiausiai džiugina“, – pasakojo festivalio sumanytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją