„Kūrybos ekonomikos sektorius yra itin jautrus visiems negatyviems išoriniams reiškiniams – infliacijai, geopolitiniams įvykiams, energetinių išteklių kainoms. Taip pat postpandeminiu laikotarpiu renginių sektorius dar nėra pilnai atsigavęs nuo ilgų uždarymų. Savo ruoštu sociologiniai tyrimai rodo, jog pirmiausia žmonės linkę riboti savo išlaidas renginiams. Dėl šių priežasčių kritiškai sunkiu laiku sektoriaus gyvybingumą būtina palaikyti bent jau nebloginant veiklos aplinkos ir nedidinant mokestinio krūvio,“ – pranešime spaudai dalinasi mintimis renginių industrijos asociacijos valdybos pirmininkas Valdas Petreikis.

Ypatingai sudėtingu laikotarpiu mūsų regione į emocinę sveikatą atkreipti dėmesį kviečia renginių industrijos asociacijos valdybos narys Gediminas Jaunius: „Šiuo sudėtingu ir ekonomiškai trapiu metu, kviestume Vyriausybę susilaikyti nuo verslo aplinkos bloginimo. Jau taikoma PVM lengvata renginiams davė teigiamą postūmį. Gresianti ekonominė stagnacija nesudaro prielaidų didinti mokestinę naštą dar ir dėl kūrybinių industrijų sektoriaus patirtų nuostolių karantinų metu. Esu giliai įsitikinęs, kad kompiuterio ekrane gerai atrodantis sprendimas panaikinti PVM lengvatą, tik prisidės prie sektoriaus nuosmukio ir reikšmingai mažins vartojimą. Verta prisiminti, kad renginių industrija yra ne tik ekonomikos dalis, bet ir reikšminga socialinio fono formuotoja – gero ūpo šiuo metu reikės mums visiems.“

Kolegoms antrina ir didžiausių koncertų organizatorius Lietuvoje, renginių industrijos asociacijos valdybos narys Vaidas Zdancevičius: „Mūsų sektorius buvo vienas labiausiai nukentėjusių dėl pandemijos. PVM lengvata buvo suteikta kaip parama mums, bet dėl ribojimų mes negalėjome vykdyti veiklos, todėl didelę laiko dalį, kai galiojo lengvata, mes ja nesinaudojome.

Per 2 metus sudeginome daug kapitalo (akcininkų, skolininkų). Dar dabar organizuojame koncertus, kurie buvo paskelbti iki 2020 kovo.

Sektorius dar nėra atsigavęs ir lengvatos panaikinimas būtų per greitas. Mūsų sektorius dar „neišsilaižė žaizdų“, o prognozuojami sunkumai nuteikia pesimistiškai.

O sektoriaus specifika ne paprasta – vartotojas, atėjus ekonominiam sunkmečiui, pirmoje vietoje pradeda taupyti pramogų/kultūros sąskaita.

Renginių industrijos sektorius viliasi, kad Vyriausybė išgirs argumentus ir nesmukdys ir taip sudėtingai įsibegėjančios veiklos, kuri svarbi visuomenės emocinei sveikatai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją