Tarptautinę šlovę pelnę „De Phazz“ šiemet švenčia savo muzikinės veiklos 25-metį. Ta proga rugsėjį pasirodys grupės jubiliejui skirtas albumas „Jelly Banquet“. Vardan jo prie grupės prisijungė būrys kviestinių žvaigždžių: Vanille le Clerc (Prancūzija), Lily Dahab (Argentina), Davidas Thomas (Didžioji Britanija), Eliana Burki (Čekija), istorinė vokiečių grupė „Kraan” bei daugybė kitų atlikėjų, tarp kurių – ir Giedrė!

Šios draugystės ištakos siekia dar grupės „Pieno lazeriai“ laikus. 2004-aisiais jie koncertavo festivalyje „Saulės smūgis“, ten išskirtinį, talentingą jaunimą pastebėjo renginyje dalyvavę „De-Phazz“ nariai. Pitas Baumgartneris pasiūlė padirbėti su jo įrašų kompanija „Phazz-A-Delic“, rašoma spaudos pranešime.

„Pamenu, kai visa grupė atvyko pas mane į Vokietiją. Aš buvau ką tik persikraustęs į naujus namus, dar nespėjęs pilnai įsirengti darbo erdvės. Tiesą sakant, ji atrodė siaubingai – nė kiek nepriminė profesionalios garso įrašų studijos. Bet „Pieno lazeriai“ sukorė tokį ilgą kelią automobiliu ir aš pamaniau: jei kažkas tiek aukojasi dėl muzikos, turėtų būti pasiruošęs darbui“, – prisiminimais dalijasi Pitas, kurio kompanija Vokietijoje vėliau išleido du „Pieno lazerių“ albumus – „Voyage“ ir „Kitchen“.

„Puikiai pamenu tuos įrašus, – šypsosi Giedrė. – Šiais laikais studijos – itin sterilios. Dirba visai kita karta ir visai kitais principais, kartais vien tik „auto-tune“ įrašuose girdi. O Pito studijoje gimsta tas gyvas, „de-phaziškas“ garsas, ritmas, kažkokia šiluma sklinda. Jis dirba tiesiog vardan muzikos, nesistengdamas, kad kūriniai būtų tinkami radijui. Tačiau jie kaip tik tokiais ir tampa, nes malonu klausytis.“

Giedrė su grupe „Empti“ 2008-aisiais apšildė vokiečių koncertą Vilniuje. Tačiau vėliau muzikantai komunikavo mažiau, nepaisant to, kad „De-Phazz“ neretai koncertuodavo Lietuvoje, prieš pat pandemiją čia netgi įrašė unikalų gyvo garso koncertą „Live in Vilnius“.

Ir štai 2021-aisiais Giedrė išgirdo, kad „De-Phazz“ Lietuvoje pakviesti atidaryti „Sostinės dienas“. „Parašiau Pitui. Tenorėjau susitikti kavos ar vyno“, – pasakoja dainininkė.

Tačiau 63-ejų P. Baumgartneris jau kurį laiką nebegastroliuoja su grupe, juokais pasiteisindamas, kad yra „studijos žiurkė”, ir tąkart Vilniuje jo nebuvo.

Visgi Giedrės žinutė tapo maloniu siurprizu, jiedu pradėjo šnekėtis apie darbus. „Kartkartėmis stebėdavau Giedrės veiklą „Youtube” ar „Facebook’e”, bet sunku sekti naujienų srautą, kai nesupranti nė žodžio”, – sako Pitas.

Atlikėja jam papasakojo apie savo albumą „Dykumos ir gatvės”, vokiečių muzikos pasaulio legenda panoro paklausyti. Iš pluoštelio jam išsiųstų kūrinių P. Baumgartneriui ypač įstrigo daina „Kartoji man”. Jis pasišovė padaryti remiksą. Kaip tik šis kūrinys, atliekamas lietuviškai, dabar įtrauktas į „De Phazz“ jubiliejinį albumą.

„Kai daina – gera, tai ji ir yra gera, pasimiršta bet kokie kalbos barjerai. Muzika yra vienintelis ir lengviausias komunikavimo būdas. Ir taip – aš mėgaujuosi šia egzotiška provokacija – išleisti pop dainą nepažįstama (bent mūsų ausims) kalba. Manau, „De-Phazz“ klausytojams irgi patinka tokie dalykai, – kalba Pitas. – Be to, šitas Giedrės dainos variantas puikiai atspindi mano tipinę darbo specifiką: aš nekuriu muzikos, aš ją kapoju ir dėlioju koliažą. Kolekcionuoju muzikos skeveldras ir paskui jas klijuoju. Manau, kad smagiausia – kombinacija: suklijuoti garsus, kurie įprastai netinka vienas prie kito. Buvau laimingas, kad semplai, kuriuos parinkau Giedrės dainai, lengvai sulipo. Juk tik pradėjęs niekada nežinau, kuria linkme daina nuves... O ši pasirodė kaip perliukas.

Mane visuomet žavi Giedrės dainavimo būdas. Vėlgi – turėkite omeny tai, kad aš visiškai nesuprantu kūrinių tekstų, todėl esu daug labiau sukoncentravęs dėmesį į jos balso skambesį, kaip ji modeliuoja žodžius, kokia artistiška jos ritmika.”

„Mano ausiai šis remiksas – labai labai „de-phaziškas“, jie labai fainu kampu pažvelgė į mano dainą. Pitas niekada nesiremia klišėmis, – svarbiau tai, kas gražu pačiam kūrėjui. Ir, žinoma, man labai patinka, kad grupės „De-Phazz“ albume skambės lietuviška daina“, – šypsosi Giedrė.

„Neabejoju, kad 2023 metais bus gausu „De-Phazz” jubiliejinio albumo pristatymo koncertų, o Vilnius visuomet yra mūsų sąraše. Be abejo, turėsime pamėginti ir Giedrę prisikviesti ant scenos“, – kalba „De-Phazz“ įkūrėjas P. Baumgartneris.

Išgirskite jo studijoje gimusį Giedrės dainos „Kartoji man“ remiksą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją