Delfi užfiksavo pirmuosius „Kalush Orchestra“ gerbėjus, kurie rinkosi prieš savo mylimos grupės koncertą į Žalgirio areną.

Žmonės puošėsi įvairiais, palaikymą grupei bei Ukrainai reiškiančiais atributais – „Kalush Orchestra“ lyderio Oleho Psiuko panamos stiliaus rožine kepure bei Ukrainos vėliava.

Užkulisiuose jau buvo galima pastebėti ir kitus, koncerto metu pasirodysiančius atlikėjus, kurie ruošėsi savo pasirodymams. Delfi įamžino grupės „8 Kambarys” narius bei Moniką Liu.

Su šia hiphopo grupe artimiau susipažinusi Lietuvos atstovė „Eurovizijoje“ Monika Liu visa širdimi konkurso metu palaikė ukrainiečius, kurių daina „Stefanija“, atlikta derinant etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais bei naudojant skirtingus liaudies instrumentus, skirta lyderio mamai Stefanijai, karo Ukrainoje akivaizdoje įgavo visai kitą prasmę ir „Eurovizijos“ scenoje.

„Turbūt net nereikia sakyti, kokį stiprų ryšį jaučiu su „Kalush Orchestra“. Mūsų draugystė – tarsi mažas Lietuvos ir Ukrainos santykių atspindys: aš, kaip ir dauguma mūsų, kasdien galvoju apie Ukrainos žmones, jų patiriamą siaubą ir pagalbą, kurios šiuo metu jiems taip reikia“, – atvira Monika Liu.

Dainininkė sako, kad lietuviai jau ne kartą įrodė, kiek daug gali mūsų vienybė. Dainininkė sako žinanti, kad žmonės, kurie šiuo metu kovoja už laisvę, mato ir jaučia bet kokią paramą: „Leiskime jiems suprasti, kad jie ne vieni ir kad Ukrainos žmonės tebegyvena mūsų mintyse ir širdyse“.

„Labai palaikome Ukrainą ir jos žmones, todėl bandome prisidėti, kiek išgalime. Šis koncertas yra vienas iš būdų“, – sako koncerte pasirodysiančios grupės „8 kambarys“ nariai, – Labai nekantraujame, kada galėsime susitikti ir paspausti ranką „Kalush Orchestra“ grupės nariams ir susipažinti su jais iš arčiau. Jų energija ir atsidavimas ant scenos mums labai primena mūsų pasirodymus, tad smagu bus stebėti visą jų pasirodymą. O dabar dar kartelį norime visus paraginti nusipirkti bilietą, kas dar nespėjote to padaryti ir solidarizuotis!“.

Vienos ryškiausių hiphopo grupių Lietuvoje „Mad Money“ lyderis Gediminas Melnikas sako, kad nei vienos abejonės dalyvauti šiame koncerte jiems nekilo: „Dalyvaujame, nes, mūsų manymu, nei vienas žmogus negali būti abejingas tam, kas vyksta Ukrainoje kiekvieną dieną. Žmonės privalo išlikti vieningi ir palaikyti vieni kitus“.

Grupės lyderio manymu, pagalba per muziką yra svarbi kaip ir bet kuri kita, nes esama situacija nepalieka abejingų ir kiekvienas prisideda tuo, kuo gali.

„Nors iki šiol neteko girdėti ukrainiečių kūrybos, bet palaikau visus kuriančius muziką, kuri turi svorį. Nesu linkęs skirstyti muzikos pagal valstybes, labiau skirstau į „tikrą muziką“ ir tą, kuri, mano manymu, „nėra tikra“. Nieko tikresnio už ukrainiečių muzikos nešamą viltį žmonių širdyse negali būti“, – įsitikinęs G. Melnikas.

Apie „Kalush Orchestra“

Kalush, vadovaujama 27 metų Oleho Psiuko, dar žinomo kaip The Psiuchyi Son, susikūrė 2019 m., kai nariai Ihoris Didenchukas ir MC CarpetMan (KylymMen) atsakė į Oleho „Facebook“ įrašą, kuriame vaikinas ieškojo grupės draugų. Trijulė sukūrė neįtikėtinai unikalų repo mišinį su liaudies motyvais ir ukrainietišku autentiškumu.

Patys atlikėjai tai vadina „folk ir groove“, o norėdami didesnio sąstato, transformavosi į „Kalush Orchestra“, prijungdami dar du multiinstrumentalistus Tymofii Muzychuk ir Vitaliy Duzhyk. Pirmasis grupės singlas „Shtomber Womber“ buvo išleistas 2021 m. gruodžio mėn.

Repas, hiphopas ir tradicinė ukrainietiška muzika tilpo vienoje grupės dainoje – „Stefania“, kuri šių metų „Eurovizijoje“ be konkurencijos tapo Europos žiūrovų mylimiausia daina.

Ir nors nuo vasario 24 d., kuomet Rusija įsiveržė į Ukrainą, daina įgavo absoliučiai naują prasmę, ją parašęs grupės lyderis O. Psiukas atskleidžia visai kitokią „Stefania“ istoriją: „Tai daina apie mano mamą. Niekada neskyriau jai dainos ir visai nesu tikras, ar mūsų santykiai praeityje buvo ypač artimi, bet aš žinau, kad ji tikrai nusipelnė šios dainos. Tai – geriausias dalykas, kurį aš kada nors padariau dėl jos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją