Prieš pasirodant pagrindinėms koncerto žvaigždėms – grupei „Kalush Orchestra“, susirinkusi publika klausėsi didelę paramą Ukrainai išreiškusios atlikėjos Monikos Liu, scenoje pasirodė ir „8 Kambarys“ bei „Mad Money“.

Su hiphopo grupe „Kalush Orchestra“ artimiau „Eurovizijoje“ susipažinusi Lietuvos atstovė Monika Liu visa širdimi konkurso metu palaikė ukrainiečius.

„Turbūt net nereikia sakyti, kokį stiprų ryšį jaučiu su „Kalush Orchestra“. Mūsų draugystė – tarsi mažas Lietuvos ir Ukrainos santykių atspindys: aš, kaip ir dauguma mūsų, kasdien galvoju apie Ukrainos žmones, jų patiriamą siaubą ir pagalbą, kurios šiuo metu jiems taip reikia“, – kalbėjo Monika Liu.

Savo palaikymą išsakė ir kitos koncerte pasirodžiusios grupės.

„Labai palaikome Ukrainą ir jos žmones, todėl bandome prisidėti, kiek išgalime. Šis koncertas yra vienas iš būdų“, – sakė „8 kambarys“ nariai.

Į sceną užlipusią laukiamiausią šio vakaro grupę „Kalush Orchestra“ publika sutiko griausmingomis ovacijomis.

Koncerto metu skambėjo ne tik ukrainiečių „Eurovizijoje“ sėkmę atnešusi daina, bet ir kiti hitais tapę jų kūriniai.

„Kalush Orchestra“ gerbėjai koncerto metu puošėsi įvairiais, palaikymą grupei bei Ukrainai reiškiančiais atributais – lyderio Oleho Psiuko panama stiliaus rožinėmis kepurėmis bei Ukrainos vėliavomis.

Siekiant paremti Ukrainą, koncertą organizuojantis naujienų portalas „Delfi“ net pusė visos už bilietus surinktos sumos skirs fondui „Aš esu Ukraina“, kurį įkūrė Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Tai, kad „Kalush Orchestra“ šiuo metu itin svarbi Ukraina, rodo ir grupės narių pastangos prisidėti prie paramos savo gimtajai šaliai.

Pirmosiomis karo dienomis grupės lyderis Olehas Psiukas įkūrė savanorių organizaciją „Ty de? (liet. Kur tu?), skirtą padėti perkeltiems asmenims surasti prieglobstį, reikiamus medikamentus ir t.t. Tuo tarpu vienas iš grupės šokėjų, žinomas kaip MC KylymMen, Slavik Hnatenko net prisijungė prie teritorinės gynybos pajėgų, užleisdamas savo vietą „Eurovizijos“ rikiuotėje, kad pats liktų ir kovotų.

Iškart po „Eurovizijos“ finalo laimėtojai paskelbė, kad trofėjaus – pergalės statulėlės – jie nepasiliks ir parduos ją specialiame aukcione, o gautus pinigus skirs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms.

Ukrainos kriptovaliutų biržą valdanti bendrovė „WhiteBit“ statulėlę nupirko už beveik 840 tūkst. Eur.

Apie „Kalush Orchestra“

Kalush, vadovaujama 27 metų Oleho Psiuko, dar žinomo kaip The Psiuchyi Son, susikūrė 2019 m., kai nariai Ihoris Didenchukas ir MC CarpetMan (KylymMen) atsakė į Oleho „Facebook“ įrašą, kuriame vaikinas ieškojo grupės draugų. Trijulė sukūrė neįtikėtinai unikalų repo mišinį su liaudies motyvais ir ukrainietišku autentiškumu.

Patys atlikėjai tai vadina „folk ir groove“, o norėdami didesnio sąstato, transformavosi į „Kalush Orchestra“, prijungdami dar du multiinstrumentalistus Tymofii Muzychuk ir Vitaliy Duzhyk. Pirmasis grupės singlas „Shtomber Womber“ buvo išleistas 2021 m. gruodžio mėn.

Repas, hiphopas ir tradicinė ukrainietiška muzika tilpo vienoje grupės dainoje – „Stefania“, kuri šių metų „Eurovizijoje“ be konkurencijos tapo Europos žiūrovų mylimiausia daina.

„Kalush Orchestra“ – „Stefania“:

Ir nors nuo vasario 24 d., kuomet Rusija įsiveržė į Ukrainą, daina įgavo absoliučiai naują prasmę, ją parašęs grupės lyderis O. Psiukas atskleidžia visai kitokią „Stefania“ istoriją: „Tai daina apie mano mamą. Niekada neskyriau jai dainos ir visai nesu tikras, ar mūsų santykiai praeityje buvo ypač artimi, bet aš žinau, kad ji tikrai nusipelnė šios dainos. Tai – geriausias dalykas, kurį aš kada nors padariau dėl jos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją