– Esate ne pirmieji, kurie, reaguodami į Rusijos Ukrainoje sukeltą karą, keičia pavadinimą ar vizualinę tapatybę. Ką šiuo žingsniu norite pasakyti?

– Vytautas. Apie pavadinimo keitimą, ar bent jau atnaujinimą galvojome ir iki karo, tačiau įvykiai Ukrainoje viską sudėliojo kitaip. Nuo pat karo pradžios, Ukrainą ir jos žmones palaikome kaip tik galime. Nors ir absurdiška, bet „Z“ raidė beveik visame pasaulyje tapo nusikaltimų ir žiaurumo simboliu. Nepritariame tam ir nenorime būti su tuo siejami, todėl nutarėme atsisveikinti su mus lydėjusia „Z“ raide.

– Tuo pačiu pasirodo ir naujas vaizdo klipas, kurį nufilmavote kartu su ukrainiečių atlikėja Valerija. Papasakokite plačiau apie šį kūrybinį bendradarbiavimą. Ar tai – vienkartinis projektas, ar planuojate kartu dirbti toliau?

– Vytautas. Išreikšdami paramą Ukrainai, sukūrėme projektą su šiuo metu Lietuvoje gyvenančia ukrainiečių dainininke Valeriya Kucherenko. Įrašėme ukrainiečių dainą „Chornobrivci“, kuri, kaip sako Valeriya, geriausiai perteikia dabartinius jausmus ir nuotaikas. Kartu su daina pasirodysiančiame vaizdo klipe vedamos paralelės tarp mamos, dukros, močiutės, tėvynės, namų, o pagrindinius personažus įkūnija pati Valeriya ir jos dukrelė Emma.

– Valeriya. Muzika yra laisvė. Tai pagaliau supratau atsidūrusi čia, Lietuvoje. Muzika yra viena kalba, kurią visi jaučia ir supranta. „Subtìlus“ vaikinai iškart suprato, kaip ši daina turėtų skambėti, jai suteikdami savitą skambesį. Čia, Vilniuje, susibūrusi nepaprastai šauni kūrybingų žmonių bendruomenė, iš kurios jaučiu didžiulį palaikymą. Dainuoju koncertuose, mokau dainavimo ir auginu savo dukrelę.

– Žygimantas. Kuomet atėjo laikas keisti pavadinimą, visos mintys sukosi aplink Ukrainą ir jos žmones. Reikšdami savo palaikymą, nusprendėme, kad norime padėti muzikantams iš Ukrainos koncertuoti Lietuvoje. Taip susipažinome su Valeriya. Ši daina ir klipas yra apie ją ir tai, kaip ji jautėsi – mes tik lydime, palaikome ją. Planų dirbti toliau turime daug: kartu pasirodysime „Kultūros naktyje“, prie Baltojo tilto, Palangos „Vandenyje“, kitur. Valeriya labai nori koncertuoti, tad kvieskite mus ir mes atvažiuosime!

– „Subtìlus“ – unikalios sudėties grupė. Birbynė, akordeonas – instrumentai, kurie apaugę stereotipais. Jau kurį laiką keičiate jų įvaizdį, tačiau norite žengti dar toliau?

– Laurynas. Jau antrą dešimtmetį keičiame tuos stereotipus, o darbo turbūt yra dar trims. Bet, manau, situacija kur kas geresnė, negu tada, kai pradėjau savo muzikinį kelią. Žmonės jau žino, kad birbynė nėra tik liaudies muzikai skirtas instrumentas.

– Tautvydas. Akordeonas jau kurį laiką dideliais šuoliais tolsta nuo „liaudies dainų ir užstalės instrumento“ stereotipo. Visas būrys Lietuvos akordeonininkų puikiai dirba, keisdami šio instrumento įvaizdį. Akordeonu atliekama muzika, atrodo, neturi ribų – juo galima atlikti pop, džiazą, world, šiuolaikinę muziką. Mūsų grupė taip pat prisideda prie šio instrumento populiarinimo.

– Pastaruoju metu „Subtìlus“ išgyveno pokyčių – pasikeitė du nariai. Ką naujo tai davė jūsų muzikiniam stiliui? Ar jau užsimezgė bičiulystė?

– Vytautas. Su naujais nariais prasidėjo ieškojimų etapas. Pirmiausia, reikėjo pažinti vieniems kitus. Tai darėme atvirai, nesivaržydami ir drąsiai siūlydami naujas idėjas. Visas šis susipažinimo ir ieškojimų procesas labai aiškiai atsispindi besikeičiančiame „Subtìlus“ stiliuje. Tai yra nesibaigiantis pokytis, kuris mus pačius intriguoja ir vilioja kurti toliau. Na, o kalbant faktais – muzikoje atsiranda daugiau sintezatorių, elektroninių skambesių, gyvi instrumentai yra lydimi efektų. Siekiame, kad galutinis rezultatas sukeltų maksimalų pasitenkinimą klausytojui.

– Laurynas. Labai džiaugiuosi šia nauja pažintimi. Su jais labai paprasta ir gera bendrauti. Atėjus Tautvydui ir Žygiui, mūsų tikslas nebuvo tęsti ir kopijuoti viską, kas buvo – kuriame naują skambesį. Svarbiausia, kad greitai mūsų santykiai tapo artimi ir labai draugiški, o tai leidžia laisvai bendrauti, suprasti, kas kam patinka. Taigi, dabar kuriame naują savo veidą, įdomų ir patrauklų.

– Tautvydas. Nuo pat pirmųjų susitikimo minučių radome bendrą kalbą, ėmė lietis įvairios idėjos, už kurių pradėjome kabintis. Kadangi muzikinis skonis sutapo, greitai tapome ir bičiuliais. Tai leidžia be užuolankų rėžti konstruktyvią kritiką, o taip galime greičiau tobulėti. Muzikinis stilius turi aiškią kryptį, nors dar bręsta. Tikimės, kad jis greit išsigrynins ir bus patiektas klausytojams!

Atlikėjos Valeriyos Kucherenko ir grupės „Subtìlus“ naują kūrinį „Chornobrivci“ galite pamatyti čia:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją