Dalyvaus 38 šalių atlikėjai

Gegužės 18 dieną Eurovizijos dainų konkurso pusfinalyje varžysis 24 šalys: Airija, Albanija, Andora, Armėnija, Baltarusija, Belgija, Bosnija ir Hercogovina, Bulgarija, Estija, Islandija, Kipras, Kroatija, Lenkija, Lietuva, Makedonija, Monakas, Nyderlandai, Portugalija, Rusija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Turkija, Ukraina.

Gegužės 20 dieną Didžiajame finale dalyvaus 14 šalių: praėjusio konkurso nugalėtoja Graikija, didžiosios Europos valstybės Ispanija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, geriausiai 2005-aisiais pasirodžiusios šalys Danija, Izraelis, Latvija, Malta, Moldova, Norvegija, Rumunija, Serbija ir Juodkalnija, Šveicarija. Ir, žinoma, Europos žiūrovų atrinkti geriausi pusfinalio dainininkai.

Kompozitoriaus Ralfo Zygelio idėja

Žinomo vokiečių kompozitoriaus Ralfo Marijos Zygelio (Ralph Maria Siegel) sūnus Ralfas Zygelis, vienas produktyviausių „Eurovizijos“ kompozitorių, šįkart sukūrė dainą „If we all give a little“ („Jeigu visi duotume po truputį“), kurią Atėnuose atliks Šveicarijos grupė „six4one“.

R. Zygelio (dažniausiai dainas jis kuria drauge su ne mažiau žinomu poetu Berndu Meinungeriu) kūrybos diapazonas gana platus: nuo kažkada Europos šalyse, Australijoje, Japonijoje paplitusių tarptautinių grupės „Dschinghis Khan“ šlagerių iki tokių „keistokų“ ir „Eurovizijos“ standartus laužančių dainų, kaip „Kloane Haserl“, kurią atliko austras Alfas Poieras.

Dainos „If we all give a little“ eilėmis, melodija ir geru grupės „six4one“ pasirodymu R. Zygelis tikisi užkariauti visų Europos žiūrovų širdis. O dainos idėja iš tikrųjų gali būti jaudinanti ir savalaikė: žmonės savo gyvenimą gali palengvinti ir praturtinti, jeigu vienas kitam išties pagalbos ranką ir vienas kitam dovanos gėrį.

Lietuvaičių ironija ir cinizmas

Kokia ta lietuviškoji terpė, kurioje augo 2006-ųjų atlikėjai ir žiūrovai?

Vienas populiariausių laikomas lietuviškos pramoginės muzikos atlikėjų Žilvinas Žvagulis, sulaukęs 40-mečio, tautai skelbė tokius savo ir savosios komandos „šedevrus“, kaip „Meilė su tavim buvo faina faina“ arba „Makaronų man nebekabink ir į dūšią man nešik“.

Linas ir Simona, save laikantys profesionaliais vokalistais, tiek šventiniame Katedros aikštės koncerte, tiek kita proga vis tapatinosi su prasčiausia ir banaliausia naujojo savo albumo daina „Albinas“, o „Euroviziją“, kurios pusfinalyje 2004-aisiais buvo tik 16-ieji ir nepateko į finalą, vadina bajeriu.

„InCulto“ lyderis Jurgis Didžiulis ėjo dar toliau: „Eurovizija“ nėra gerų muzikantų koncertas. Apskritai „Eurovizijos“ konkursas yra toks blogas, kad jį net galima pavadinti kultiniu, tad į jį reikia žiūrėti ironiškai ir net ciniškai.“ Sužinoti, kur tiesa ir kas kaip groja, toli eiti nereikėtų. „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finalo koncerte būtų pakakę surengti moldavų grupės „Zdob si Zdub“, „InCulto“ ir pilotinės komandos „LT United“ muzikinę sesiją.

„Eurovizija“ atsinaujina

Matyt, realesnis veiksmas būtų visų pirma mesti iššūkį ne „Eurovizijos“, o lietuviškosios popmuzikos stagnacijai, nes šūkis „popsas užkniso juodai“ taip ir liko tik šūkiu. Ne vieni metai matyti, kad Eurovizijos dainų konkursas (Balkanų šalių ir Ukrainos pavyzdžiais) iš stagnacijos gana sėkmingai brenda. Tačiau fonograminiai ir bulvariniai mūsų atlikėjai šių permainų nenori pastebėti – jos bado akis.

Yra du atsinaujinimo ir permainų keliai – tai individualių dainų kūrėjų talentas ir muzikinio folkloro (paveldo) panaudojimas. Aiškiai matyti, kad individualių dainų kūrėjų talentų arba neturime, arba jie neatskleisti. Tad derėtų pasinaudoti tautos muzikiniu paveldu. Deja, ir šis kelias sunkus. Kur gauti kompozitorių ir aranžuotojų, girdinčių moderno ir archetipų sąskambį?

Paklaustas, kokią muzika laisvalaikiu mėgsta pasiklausyti ir kas svarbiausia dainoje, kompozitorius R. Zygelis atsako: „Klausau klasikinę muziką, regtaimą, naujausius popmuzikos (pavyzdžiui, Madonos, Robbie Williamso) albumus. Gera daina – tai daina su geru tekstu ir paprasta, tačiau ryškia melodija.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją