Ašaros ir nerimas Vidurio Europos traukinių stotyse, kai artimieji išvyksta dėl karo Ukrainoje, neaiški jų gyvenimo ateitis – visa tai stebime realiuoju laiku, rašoma pranešime spaudai. Svajonės skęsta priverstinio šeimų išsiskyrimo jausmuose. Vaiko ranka ant lietingo išvykstančio traukinio lango – juk tai gali būti paskutinis prisiminimas apie tragišką atsisveikinimą. Liūdesys ir nusivylimas apgaubia sugriuvusius miestus. Visi dalykai, kuriuos norėjai pasakyti, bet negalėjai arba niekada nepasakei – viskas sutelpa viename žodyje „kodėl?“. Sirenos kankina protą, bėgimas sekina, o daugeliui ir nebėra kur bėgti, nebėra, kada slėptis.

Britų kino režisierė Emily Jade Hagen sukūrė šiuolaikišką ir aštrų dviejų bėgančių žmonių įvaizdį – tai įvaizdis, su kuriuo jau esame pernelyg gerai pažįstami. Jaunoje poroje galime atpažinti save – visi mes bėgame, visi mes klausiame „kodėl?“. Kodėl tiek skausmo, baimės, nežinios, pavojaus?

Muzikiniu aspektu naujasis Alano Chošnau ir Marko Reederio kūrinys „Why?“ prasideda melancholišku balalaikų ir cimblių garsų antplūdžiu, siekiant sukurti Rytų Europos atmosferą, nukeliančią klausytoją į sovietinės praeities laikus, kuriuos Alanui ir pačiam teko išgyventi persikėlus į Lietuvą iš diktatoriaus Sadamo Huseino valdomo Irako.

Tai gilius asmeninius išgyvenimus sukėlęs pokytis Alano gyvenime, kurio priežastis - mylimos mamos netektis ir šeimos išsiskyrimas. Markas Reederis savo gyvenimu ir kūryba patyrė Šaltojo karo pabaigą Vokietijoje ir Berlyno sienos griūtį. Kartu jis išgyveno viltį ir tikėjimą laisvos Europos ateitimi, kuri ir vėl yra kvestionuojama.

Pirmas tarptautinis Alano Chošnau muzikinis klipas yra filmuotas apleistoje Charlottenhof fermoje Brandenburgo valstijoje, Vokietijoje. Filmavimą lydėjo neįprasti nuotykiai. Pirma, komandai teko gerokai paklaidžioti Berlyno geležinkelio stotyje, kol režisierė, aktoriai, muzikos atlikėjai ir kiti nariai susitiko, o atvykus į nuošalią fermą visus pasitiko įsiutęs bulius bei nuostabaus grožio žirgai. Klipo režisierės išrinkta Charlottenhof vila buvo dekoruota tulžies žalumo siena, gyvūnų ragais ir iškamšomis, čia tvyrojo itin savotiška atmosfera.

Vis tik įsimintiniausiu įvykiu tapo filmavimas temstančiame miške, kur režisierė, pėsčiomis rodžiusi kelią atlikėjams, pasiklydo be telefono ir šviesos šaltinio, o Alanas su Marku važiuodami saulėlydžio keliu netikėtai pakeitė kryptį ir taip pat pasiklydo naktyje.

Bandant sugrįžti atgal, klipe naudotas istorinis karinis automobilis „VW Iltis“ užblokavo pavaras ir sustojo vidury kelio. Visai filmavimo komandai teko patirti didelį stresą ir išsikviesti pagalbą iš Berlyno, kad surastų pasiklydusius muzikos kūrėjus ir režisierę.

Vidurnaktį visi saugiai pasiekė Berlyną, Vokietijos policija užfiksavo istorinio karinio automobilio gedimą kelyje, o užkulisiniuose muzikinio klipo įrašuose liko daug smagios medžiagos, kur stacionaria kino kamera užfiksuota visa Alano ir Marko kelionė kariniu automobiliu ir jų pokalbiai naktyje. Neabejotina, vieną dieną tai pavirs įsimintinais dokumentiniais kadrais.

Muzikinis klipas „Why?“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją