Liaudies deputatai siūlo uždrausti rusišką muziką per radiją ir televiziją iki karo pabaigos.

Remiantis įstatymo projektu, draudimas bus taikomas rusiškai muzikai, kai ją atlieka valstybės agresorės piliečiai ir gyventojai. Muzika nebus girdima:

  • per radiją ir televiziją;
  • pramogų įstaigose;
  • viešajame transporte;
  • švietimo įstaigose, kultūros ir poilsio įstaigose;
  • viešbučiuose ir restoranuose;
  • kino teatruose;
  • viešoje erdvėje.


Be to, siūloma padidinti ukrainietiškos muzikos eteryje ir muzikiniuose televizijos kanaluose kvotas iki 50 proc. Dabar šis laikas sudaro apie 35 proc.

Delfi primena, kad Lietuva taip pat nelieka abejinga agresorės muzikai šalyje. Balandžio 6 d. LATGA paskelbė, kad asociacija neribotam laikui sustabdo bendradarbiavimą su Rusijos ir Baltarusijos kolektyvinio autorių teisių administravimo bendrijomis.

Tarybos narys Stanislavas Stavickis-Stano Delfi TV laidoje „Jūs rimtai?“ kiek plačiau pakomentavo šį faktą ir dalijosi mintimis, ką dar galima padaryti dėl Ukrainos.

„Tai yra dideli pinigai. Aš esu LATGA tarybos narys. LATGA yra Lietuvos autorių teisių gynimo asociacija. Paprastai šnekant, jei, pavyzdžiui, Delfi groja kokią nors dainą – jos autorius už tai gauna pinigus, kadangi skamba jo muzika. Rusiška muzika, rusiška kultūra yra Lietuvoje. Skamba ir muzika, yra ir parodos, ir spektakliai. Mes su LATGA priėmėme labai griežtą nutarimą, kad jokiais būdais nebus finansuojama rusiška kultūra. Tai reiškia, kad LATGA neberinks pinigų, nebesiųs pinigų, kaip būdavo anksčiau, į Rusiją. <...> Nuo šiol pinigų negaus nė vienas rusų atlikėjas, režisierius ar kiti, jei Lietuvoje dėl kažkokių priežasčių vis tik bus naudojama jų kūryba. Aš labai tuo džiaugiuosi.

Grįžtant prie Europos temos, Lietuva yra pirmoji, kuri tai įsivedė. Pirmoji, kuri sustabdė sutartis su rusiškomis, panašiomis į LATGĄ, asociacijomis. Europoje niekas to nedaro, laukia kažko. <...> Tai yra šimtai tūkstančių, kurie dabar yra įšaldyti. Teisiškai sunku pasakyti, kaip jie bus paskirstyti, bet mūsų idėja yra ta, kad mes bandysime juos pervesti Ukrainos autoriams ar kovojantiems Ukrainoje“, – eteryje kalbėjo atlikėjas.

„LATGA negali uždrausti groti ar negroti [rusiškos muzikos]. LATGA gali neišdavinėti licencijų, neberinkti pinigų. Jei vis tik gros tokia muzika, ji gros nelegaliai, tokių kūrinių autoriai nebegaus pinigų“, – pridūrė pašnekovas.

Pasak Stano, tik maža dalis Rusijos atlikėjų ar muzikos kūrėjų aiškiai išsako savo poziciją dėl karo Ukrainoje.

„Na, ne taip turi būti. Turi aiškiai atsistoti ir pasakyti savo poziciją, kad Putinas yra žudikas, jog visa ši agresija yra nusikalstama ir kad tai yra pats tikriausias fažizmas. Tai turi šnekėti Rusijos atlikėjai. Mažoji dalis tai daro, o didžioji dalis dalijasi juodais kvadratais, „karui – ne“, „mes už taiką“ ir pan.“ – pastebėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją