Honorarams išmokėti sostinės valdininkai negavo nė cento, bet juos išmokėjo iš miesto biudžeto ir rėmėjų pinigų. 2005 m. minėta komisija paskirstė iš viso 400 tūkst. Lt.

Pateikė sąmatą

Lietuvoje minint itin svarbias datas neapsieinama be šventinio koncerto, į kurį kviečiami žymiausi scenos atlikėjai. Taip buvo ir Vasario 16-ąją sostinės Katedros aikštėje. Koncerte pasirodė Violeta Riaubiškytė, Česlovas Gabalis, Rosita Čivilytė, grupė SKAMP, choras “Jauna muzika” ir dar keli atlikėjai.

Dauguma jų pagal fonogramą sudainavo po vieną dvi dainas, o honorarus gavo lyg už pusantros valandos koncertą. Šis faktas paaiškėjo “Kauno dienai” gavus šventinius renginius organizavusios UAB “Effectus” sąmatą, pateiktą Valstybinių švenčių organizavimo komisijai ir Kultūros ministerijai.

Nustebino nepagrįstai dideli honorarai, kurių užsiprašė atlikėjai. Vasario 1 d. posėdyje nepasitenkinimą buvo išreiškęs VŠOK vadovaujantis kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas.

“Nustebino sąmatoje pateiktos sumos honorarams ir scenos reikmėms (įrengimas, nuoma)”, - “Kauno dienai” teigė V.Prudnikovas. Dar pernai ministras atkreipė komisijos dėmesį, kad kai kuriose sąmatose atsispindi “padidinti” honorarai.

Teigia surengę solidų koncertą

Vilniui valstybė skyrė 40 tūkst. Lt, todėl koncerto dalyvių sąrašas buvo gerokai pakoreguotas. “Komisija mums pasakė, kad žmonėms nereikia popso, todėl surengėme solidų koncertą”, - “Kauno dienai” teigė “Effectus” direktorė Giedrė Žemaitienė. Tačiau kainos, kurias užsišaukia įžymybės, pribloškė. Pavyzdžiui, Vytautui Kernagiui už vieną dainą iš pradžių norėta skirti 4705 Lt honorarą, Andriui Mamontovui - 3529 Lt.

Choras “Jauna muzika” tiek pat vertas, kiek ir Marijonas Mikutavičius - 4705 Lt, o didžiausią honorarą būtų tekę sumokėti grupei “Mango” (5882 Lt). Šie duomenys yra iš pirmosios koncerto sąmatos, tačiau ir vėlesnėje sąmatoje honorarai nesiskiria. Iš valstybės ir miesto biudžeto vien honorarams ketinta skirti per 60 tūkst. Lt. Galutiniame variante honorarams paskirta per 20 tūkst. Lt. Tačiau ir atlikėjų koncerte pasirodė mažiau.

Organizavo “Rubicon group” įsteigta bendrovė

Peržiūrėjus sąmatą gali kilti įtarimas, kad valstybės pinigai per šventes tiesiog “plaunami”. Mat jau minėtame koncerte kažkodėl tik 941 Lt yra vertinamas operos dainininkas Virgilijus Noreika. Vieną tūkstantį litų pasidalijo Rosita Čivilytė, Česlovas Gabalis ir Inga Filipovič. Net Lietuvos estrados princas Rytis Cicinas pirminėje sąmatoje įvertintas tik 2352 Lt.

Mažiau nei kitiems sumokėta Povilui Meškėlai (941 Lt). Tuo tarpu Geltonai buvo numatyti 2000 Lt. Dar įdomiau yra tai, kad neseniai geriausios Lietuvos vokalistės ir geriausio 2005 m. albumo nominacijų laimėtojai Jurgai Šeduikytei būtų atseikėta tik 1176 Lt.

Kaip logiškai paaiškinti faktą, kad vaikų grupei “Tele bim bam” Vilniaus miesto savivaldybė buvo pasiryžusi atseikėti net 5294 Lt. Už šią pinigų sumą galima pusantros valandos koncertui pasamdyti žinomą vokalistą ar grupę. Vasario 16-osios renginį kartu su Vilniaus miesto savivaldybe “Effectus” organizavo pirmą kartą. Ši 2003 m. įsteigta bendrovė priklauso “Rubicon group” įmonių grupei.

Renginys nebuvo pelningas

“Effectus” direktorė G.Žemaitienė tikino, kad Vasario 16 d. renginio organizavimas atnešė tik 3 tūkst. Lt pelno. “Savivaldybė skyrė 100 tūkst. litų, ministerija - 40 tūkst. Lt, o dar 56 tūkst. gavome iš rėmėjų. Bendra sąmata siekė 196 tūkst. Lt, o panaudojome 3 tūkstančiais mažiau”, - teigė G.Žemaitienė. Paklausta, kodėl taip stipriai skiriasi atlikėjų ir grupių honorarų dydžiai, G.Žemaitienė teigė, kad tokia yra jų rinkos kaina.

“Esu tik lituanistas, todėl apie skaičius nieko negaliu pasakyti”, - dar vakar bandė gintis komisijoje Vilniaus savivaldybės pozicijas gynęs Vytas Toleikis, “Kauno dienos” paklaustas, kodėl taip uoliai komisijai bandė įrodinėti honorarų pagrįstumą. “Tokios yra Vilniaus rinkos kainos”, - dar vėliau sakė jis. Su atlikėjais yra sudaromos autorinės sutartys, o po pasirodymo koncerte jie ir gauna honorarus. G.Žemaitienės nuomone, Lietuvoje nėra atskiros Vilniaus rinkos, o atlikėjų kainos yra vienodos, nesvarbu, kad ir kur jie koncertuotų, - Vilniuje ar Kaune.

Rūpinimasis pinigais trukdo kūrybai

“Biplan” lyderis Maksas Melmanas teigė, kad niekas iš atlikėjų viešai nepasakys, kiek jis yra vertas rinkoje. “Apie tai kalbama tarpusavyje, bet niekas savo kainos viešai neskelbia, bet, supraskite, nemokamų dalykų šiais laikais nėra”.

J.Šeduikytė teigė, kad gyvai grojantys ir dainuojantys atlikėjai rizikuoja gauti dešimt kartų mažesnį honorarą. “Tokiu atveju dirba šeši žmonės, o ne vienas”, - sakė ji. Tačiau J.Šeduikytė sakė nenorinti kalbėti apie honorarus, nes tai trukdo kūrybai. “Tačiau honoraro dydis priklauso ir nuo renginio, - teigė J.Šeduikytė. - Juk būna ir labdaros koncertai, per kuriuos koncertuojama be honoraro”. Ji sakė nežinanti, ar 1000 Lt už trumpą pasirodymą koncerte yra daug.

Kovo 11 d. grupės “InCulto”, SKAMP ir “Saulės kliošas” ketina koncertuoti pusantros valandos koncerte Kaune. “Kauno dienos” žiniomis, šioms grupėms už keliolika dainų numatyti 3-4 tūkst. Lt dydžio honorarai, bet ne už vieną, kaip buvo numatyta skirti Vilniuje.

Kokia V.Riaubiškytės kaina?

"Skamp", A.Mamontovo ir J.Šeduikytės vadybininkas Vaidas Stackevičius teigia, kad honoraro dydis priklauso nuo derybų, atlikėjo populiarumo ir kitų detalių. “Kartais galima gauti tokią sumą, kurios atlikėjas nėra vertas”, - teigė jis, bet nepasakė, kiek kainuotų, pavyzdžiui, solinis A.Mamontovo koncertas. “Mes žinome koncerto išlaidas, todėl stengiamės, kad jis nebūtų nuostolingas, - sakė V.Stackevičius. - Bet jei užsakovo pasiūlymas atitinka mūsų lūkesčius, tai tada mes sutinkame koncertuoti”.

Bendruose koncertuose kai kurie muzikantai taiko nuolaidas. “Juose tiesiog smagu dalyvauti, todėl stengiamės, kad bent pasidengtų išlaidos”, - sakė V.Stackevičius.

Violeta Riaubiškytė paklausta, nuo ko priklauso jos honoraras, atsakė: “Tai priklauso nuo to, ar esu su šokėjomis, ar be jų”. Dainininkė nepasakė, koks yra jos honoraro dydis ir nenorėjo, kad tai būtų publikuojama. Rengdamasi trumpam pasirodymui scenoje ji užtrunka maždaug porą valandų, todėl ne itin noriai dalyvauja bendruose koncertuose. “Jų organizatoriai nesugeba sumokėti tiek, kiek atlikėjai yra verti”, - teigė V.Riaubiškytė.

Iš pokalbių su vadybininkais ir muzikantais susidarė įspūdis, kad jie renginius skirsto į turinčius finansinį suinteresuotumą ir neturinčius jokio tikslo užsidirbti. “Fonograminius” koncertus surengti yra maždaug du kartus pigiau nei gyvo garso renginius. Būtent toks koncertas vyko Katedros aikštėje.