Skaitmeninėje galerijoje „Jack White Art&Design“ nugulė daugiau nei du dešimtmečius puoselėta kūryba, kuri gerokai peržengia muzikos ribas. Mažai kas žino, kad Jackas White‘as iki šiol savo rankomis restauruoja baldus, kuria industrinius plėtros ir interjero dizaino projektus, lipdo skulptūras, generuoja vinilų koncepcijas, fotografuoja, režisuoja, gamina muzikinius instrumentus. Dauguma galerijoje pristatomų darbų yra paviešinti pirmą kartą.

Viskas prasidėjo nuo Jacko White‘o parduotuvės Detroite

Šiuolaikinio roko genijumi vadinamas Jackas White‘as gimė 1975 m. Nešvilyje – Amerikos mieste garsėjančiame kantri muzika. Jame jis gyvena ir šiandien. Užaugęs tarp „Mid-Century Modern“ stiliaus įtakų dizaine ir įkvėptas to meto menininkų, Jackas White‘as pačiame savo jaunystės žydėjime, 1996 m., Detroite atidarė baldų apmušalų parduotuvę pavadinimu „Third Man Upholstery“.

Be to, kad dienomis būsima žvaigždė restauravo baldus, laisvu nuo darbo laiku toje pačioje parduotuvėje jis lipdė skulptūras ir kūrė muziką. 1998 m. talentingasis jaunuolis nusprendė uždaryti „Third Man Upholstery“, tačiau ant parduotuvės lubų paliko žinutę: „Čia buvo Jackas White‘as ir dalis jo niekada nepaliks šios vietos“.

2001 m. vienas įtakingiausių šių dienų rokerių atidarė savo muzikos kompaniją „Third Man Records“ – nuo tada jo kolekcijoje atsidūrė netgi 12 prestižinių „Grammy“ statulėlių ir begalė kitų apdovanojimų bei įvertinimų. Muzikos žurnalas „Rolling Stone“ apie jį rašo: „Net jeigu esate įsitikinę, kad rokas mirė (nors tai – netiesa), niekas šiame amžiuje neįdėjo daugiau pastangų gaivindamas jo lavoną nei Jackas White‘as.“ Muzika yra užvaldžiusi šį kūrėją, tačiau jo talentas veržiasi ir kitose srityse.

Tarp jo darbų – karantino metu restauruoti baldai

„Stebėti, kaip dirba Jackas White‘as – tai liudyti, kaip veikia menininko protas, kai jis tiria ir sprendžia problemas“, – pasakoja muzikanto partneris „Third Man Records“ įmonėje Benas Blackwellas. „Dalyvavimas procesuose, kai jis generuoja idėjas interjero dizaino projektams, gali ir labai įkvėpti, ir suerzinti. Nėra jokios priežasties, kodėl pastate turi būti akustinės plytelės ar geltonos žvilgančios grindys. Tačiau ne tame esmė. Esmė yra sukurti kažką gražaus“, – priduria jis.

„Jack White Art&Design“ galerijoje galima pamatyti ir sužinoti daugiau apie šios gyvos roko legendos interjero projektus. Taip pat – apie baldus, kuriuos jis iki šios dienos mielai savo rankomis restauruoja. Netgi karantino metu muzikantas sėdėjo dirbtuvėse, nes vienam klientui iš Italijos buvo pažadėjęs atnaujinti ir savaip interpretuoti 4 senas, bet vertingas kėdes.

Naujai atidarytoje galerijoje gerbėjai ras ir muzikinių instrumentų, kuriuos Jackas White‘as sukūrė pats arba irgi restauravo. „Jack White Art&Design“ yra aprašyti ir industriniai šio muzikanto projektai. Pagal jo idėjas yra pastatyta ne viena muzikos studija, taip pat muzikos prekių parduotuvė ant ratų. Savo lėšomis ir idėjomis jis padėjo atstatyti ir beisbolo aikštyną Detroite, kuriame pats augo.

Meninės J. White‘o fotografijos vertos atskiros ekspozicijos kokiame nors žinomame modernaus meno centre, tačiau nuo šiol yra laisvai pasiekiamos „Jack White Art&Design“ internetinėje galerijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)