Kompozicija sukurta pagal lietuvių liaudies dainą, kurią Mārtiņš Miļevskis aranžavo pritaikydamas „Auļi“ skambesiui: dūdmaišiams ir būgnų ritmams.

Kaip rašoma pranešime spaudai, ši humoristinė liaudies daina pasakoja apie svetingą namų šeimininkę (Laurita Peleniūtė), kuri pasitinka keistokus ir niūrius svečius (jų vaidmenį atlieka „Auli“ grupės nariai). Šeimininkė stengiasi lepinti ir pamaloninti svečius, siūlo jiems įvairias veiklas, tačiau šiems niekas nepatinka. Daina baigiasi netikėtu šeimininkės pasiūlymu įkyriems, viskuo nepatenkintiems sveteliams.

Ar tai paprasta užstalės, svečių sutiktuvių daina, ar pokštas su juodojo humoro prieskoniu, ar gilesnę prasmę ir mitologinį pamušalą turintis kūrinys, klipo kūrėjai palieka nuspręsti klausytojams ir žiūrovams.
Šią dainą, atliekamą latvių grupės „Auli“ ir lietuvių folkloro dainininkės Lauritos Peleniūtės, bus galima išgirsti rugpjūčio 21 dieną festivalyje „Mėnuo Juodaragis“, kuris vyks Grybų dvare Švenčionių rajone.

Klipas buvo filmuojamas Latvijoje, atnaujintame, naujųjų šeimininkų išpuoselėtame Oleru muiža dvare, kuris jau laukia lankytojų. Kai kurios scenos filmuotos šeimininkų namuose.

„Žinant, kad daugelyje scenų naudojome dūmus, galite įsivaizduoti, kaip atrodė jų namai,“ – juokiasi atlikėjai ir patikina, kad santykių su dvaro šeimininkais tai nesugadino.

„Auli“ grupės vadovas ir klipo vaizdo režisierius Kaspars Bārbals pasakoja: „Vaizdo įrašą pradėjome filmuoti praėjusį rudenį prieš antrąją pandemijos bangą. Pavyko nufilmuoti „Auļi“, deja, Lauritos filmavimą teko atidėti iki šios vasaros. Džiaugiamės, kad pavyko baigti filmavimą ir kad galėsime kartu su Laurita atlikti šią dainą festivalyje „Mėnuo Juodaragis“!

Bendram klipui gimti reikėjo laiko. Kaip sako Laurita Peleniūtė, „dainą įrašėme, o vaizdo klipas papuolė į karantino spąstus. Turėjome pralaukti visą antrą karantiną. Juokaujame, kad klipą kaip kūdikį reikėjo „išnešioti“ devynis mėnesius“.

Lauritos draugystė su latvių muzikos grupe „Auli“ tęsiasi jau seniai. Muzikantai susitikdavo festivaliuose, sunkiosios muzikos ratuose, tačiau labiausiai suartino bendra meilė folklorui.

„Esu gimusi šalia Latvijos sienos, suprantu latvių kalbą, dievinu jų folklorą, ten jaučiuosi kaip namie,“ – sako Laurita.

Laurita Peleniūtė – lietuviško folko dainininkė, puoselėjanti lietuviškas tradicijas, kultūrą ir liaudies muziką. Ji sugeba naujai ir patraukliai pristatyti tradicinę kultūrą, atskleisti protėvių paveldo kodą, suteikti naują prasmę senosioms dainoms ir pristatyti ją šiuolaikiniams žmonėms savo unikalaus talento ir balso dėka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)