Šis festivalis, jei ne nenumatyti svarbūs planai, paprastai kasmet atsiduria mano lankomų renginių sąraše. Daugiausia šarmo jam suteikia tas ore tvyrantis oldschool‘o jausmas ir labai draugiška, nuoširdi publika. Atsidūrus šiame renginyje savaitgaliui galima nusimesti kaukes, kasdien prisiimamus vaidmenis, patosą, daryti kvailystes – viskas tampa paprasta, dialogai ir muzika liejasi laisvai. Dėl šios priežasties kas kartą grįžtu į „Sintezę“. Nors Lietuvoje turime (ar bent iki pandemijos turėjome) gana gausų elektroninės muzikos festivalių pasirinkimą, kartais gali praleisti pro pirštus tam tikrus dalykus, kurie pasirodys ne itin profesionalūs, ne iki galo išgvildenti vien tam, kad galėtum nulipti nuo pjedestalo ir atsipalaiduoti, tačiau apie viską nuo pradžių.

Vieta

Net ir reguliarūs „Sintezės“ dalyviai šiemet neliko nepamaloninti siurprizais, kurių didžiausias buvo pasikeitusi renginio vieta. Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydama, kad vieta turi ypatingą reikšmę tokio tipo renginiuose, o jos pasikeitimas visada truputį trikdo. Kasmet grįždamas į tą pačią teritoriją savaitgalio linksmybėms susieji ją su visais sutiktais žmonėmis, patirtais nuotykiais ir ji tampa ypatinga, kaip ta vienintelė lapė Mažajam princui.

Pasirinkta nauja festivalio lokacija šiemet buvo erdvesnė nei ankstesnioji – išaugo atstumai tarp skirtingų scenų, atsirado daugiau erdvės palapinių miesteliui. Nors naujoji erdvė buvo kiek klaidesnė, nei ankstesnioji, kurioje nepaklystum net užrištomis akimis, šis pušų ir beržų prieglobstis man patiko, ypač svilinant sunkiai ištveriamam vasaros karščiui.

Ko gero smagiausiu erdvės akcentu tapo tarp medžių nusidriekę tinklai, ant kurių tikrai praleista gerų akimirkų su senais ir naujais draugais – jie bent iš dalies pakeitė ankstesnėje lokacijoje buvusį tiltelį, kuris, tikiu, dar ilgai atsimins visas ant jo užmegztas pažintis ir patikėtas paslaptis.

Muzika

Šiemet festivalis buvo kaip niekad gausus skirtingų žanrų – tokią nuomonę galėjai susidaryti pažvelgęs į renginio plakatus. Penktadienį elektroninės muzikos gerbėjai galėjo pasirinkti iš „Psy“, „DnB“, „Techno“ ir „Bass / Concept“ scenų. Sklando legendos, kad kažkur pastogėje buvo įsikūrusi ir „House / Minimal“ scena, kurios radybas smarkiai apsunkino faktas, kad festivalis prasidėjo be jokio apčiuopiamo grojaraščio. Kaip pavyko sužinoti informacijos punkte, tokius nesklandumus lėmė susivėlinęs maketuotojas ir šį akibrokštą galėčiau įvardyti kaip didžiausią festivalio dėmę. Muzikos renginyje aiškus ir laiku pasirodantis grojaraštis turėtų būti kaip „Tėve mūsų“ tikintiesiems.

Artėjant vidurnakčiui penktadienį buvo paskelbti ilgai laukti nakties muzikiniai maršrutai – lengviau atsikvėpiau. Pirmąją festivalio naktį paskyriau „Psy“ ir „DnB“ scenų lankymui, nors tikėjausi daugiausia laiko praleisti „Techno“ erdvėje – būtent šį žanrą visada seku akyliausiai. Deja, „Techno“ scenoje, be retų momentų, taip ir nepavyko išgirsti techno muzikos – joje daugiau dėmesio skirta electro žanrui, kuris, kaip buvo matyti, rado gana gausų gerbėjų būrį.

Vis tik, reikia pripažinti, buvo smagu pasiklausyti kitų, paprastai rečiau aplankomų, žanrų. „Sintezei“ tikrai pavyko sukurti kokybišką „Psy“ erdvę, kuri penktadienio naktį buvo bene pilniausia žmonių, o „DnB“ scena pamalonino skoningais ir išlaikytais garsais. Atskiri komplimentai „Anthis“ ir „Melanchol“ bei „Lucky Clover“.

Šeštadienis, kaip ir tikėtasi, buvo smarkesnis. „Psy“ scena virto į „Hi-Tech“, „Techno“ – į „Acid“ (labai keistas virstas, nes acid joje praktiškai nebuvo girdėti, tačiau pagaliau padavė kokybiško techno), „DnB“ – į „Hard“. Prieš prasidedant nakčiai festivaliautojai sulaukė ir lietaus – tikslaus, smarkaus, trumpo, lygiai tiek, kad būtų galima atsigaivinti, bet ne sušlapti.

Tik išvydusi grojaraštį supratau, kad daugiausia laiko praleisiu po mediniu „Acid“ scenos stogu su retais pabėgimais link „Hard“. Absoliuti festivalio kulminacija ištiko nakčiai nė neįpusėjus, kai už pulto stojo „Seven Tension“, anksčiau žinotas kaip „Android“. Asmeniškai man šis pasirodymas tapo vienu stipriausių renginio set‘ų ir dar ne vienas naktyje sutiktas bičiulis dalinosi panašiais įspūdžiais.

Stiprų toną uždavė ir elektroninės muzikos senbuvė „Anber“, pasirodžiusi „Hard“ scenoje, nors šioje erdvėje labiausiai patiko paryčiais plokšteles sukęs „Dr. X-ray“. Panašu, kad daug kam sulaukti šeštadienio ryto tapo iššūkiu ir tai yra visiškai suprantama, tačiau laukti tikrai buvo verta – set‘as gilus, įsimenantis, ne tik šokdinantis, bet ir intelektualus.

Žinoma, tai – tik mano nakties maršrutai, o tokių per visą festivalį buvo suregzta šimtai. Visi jie – susikertantys, prasilenkiantys, persidengiantys ir ne mažiau įdomūs. Smagu, kad festivalio rengėjams pavyko sukurti erdvę, kurioje prieglobstį rado skirtingų žanrų gerbėjai, o monotonija traukėsi šalin.

Nors grojaraštyje dėl ypatingų aplinkybių, su kuriomis susiduria daugelis festivalių organizatorių, užsienio svečių buvo vos vienas kitas, manau, kad išlaikytas santykis tarp naujų lietuviškos elektroninės muzikos scenos vardų ir senų vilkų vertas pagarbos.

Patogumai

Komfortas – svarbi kiekvieno open air‘o dalis. Festivalis neapsiėjo be kai kurių nesklandumų – ilgos automobilių eilės prie vartų ir trūkstamo inventoriaus higienos reikmėms (kai kurie renginio svečiai pasigedo daugiau biotualetų ar plautuvių rankoms nusiplauti) – kas, reikia tikėtis, bus sutvarkyta kitąmet. Kai kuriuos nesklandumus, kaip vėliau užsiminė renginio organizatoriai, lėmė išskirtinis dėmesys dalyvių saugumui, siekiant užtikrinti COVID-19 prevenciją ir didesni žmonių srautai, nei buvo tikėtasi.

„Norėtume padėkoti visiems renginio dalyviams, svečiams ir atsiprašyti dėl galimai netikslaus pasiruošimo didesniems nei tikėjomės lankytojų srautams. Tuo pačiu atsiribojame nuo „strigusios eilės“ atsakomybės, kuri susidarė penktadienio vakare dėl nuoseklaus ir sąžiningo COVID-19 prevencijos įstatymo vykdymo, kas prailgino tipinį administracijos laiką asmeniui prie vartų keleriopai. Jei būtume turėję autonomiją renginio vartų politikai, būtume aplenkę galimybių pasą ar pan. filtrus, nevedę svečių sąrašo, netestavę svečių.

Kas liečia renginį – tikimės, kad ilgamečiai svečiai pajuto teigiamus pokyčius, o naujieji „sinteziečiai“ savo įspūdžiais dalinsis iki sekančių metų festivalio. Ačiū, sveikatos, muzikos ir meilės visiems!“, – laiške rašė renginio organizatoriai.

Daugiau festivalio akimirkų – nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)