Vasario 16-osios šventę Kaune rengiantieji tikisi, kad šiemet pavyks ne tik pagerbti istoriją, bet ir išradingai pasilinksminti.

Pagrindiniai renginiai vykdavo sostinėje

Valstybės švenčių organizavimo komisijoje įsiklausyta į ne pirmi metai kauniečių intelektualų išsakomą poziciją: daiktiniai tarpukario valstybingumo simboliai koncentruojasi Kaune, o prie jų švenčia tik vietinė bendruomenė. Todėl šiemet į oficialią Vasario 16-osios programą įrašyta ne tik Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija, bet ir gėlių padėjimas prie Prezidentų paminklų Istorinės prezidentūros sodelyje bei iškilmingas Vytauto Didžiojo karo muziejaus perdavimas Krašto apsaugos ministerijos žinion.

Kauno savivaldybės Kultūros ir švietimo departamento direktoriaus Virginijaus Mažeikos žodžiais, pernai, rengiantis Vasario 16-ajai, Valstybės švenčių organizavimo komisijoje prasidėjusi diskusija ėmė duoti vaisių. Po truputėlį ima keistis požiūris į valstybinių švenčių minėjimo tradicijas. Lig šiol, pagal trafaretinį scenarijų, pagrindiniai renginiai vykdavo sostinėje.

Svarbu pasiūlyti nenuobodų scenarijų

V.Mažeika, Valstybės švenčių organizavimo komisijos narys, sakė, kad Kultūros ministerijai pavesta peržiūrėti pasenusią valstybinių švenčių minėjimo koncepciją ir susieti ją su istorine tradicija. Jo nuomone, Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją, šventės akcentu galėtų tapti renginiai Trakuose ar Kernavėje, Spaudos atgavimo dieną vertėtų sieti su Klaipėdos kraštu, o Vasario 16-ąją - su tarpukariu sukurtais valstybingumo simboliais Kaune: Prisikėlimo bažnyčia, Laisvės paminklu, Amžinąja ugnimi, Knygnešių sienele.

V.Mažeika neslėpė, kad reiškiant pretenzijas į Vasario 16-osios šventės dalį, labai svarbu pasiūlyti nenuobodų šventinį scenarijų. Švęsti ne tik rimtai, susikaupus, bet ir linksmai ypač pageidauja jaunoji kauniečių karta. “Per keletą pastarųjų metų Vasario 16-osios šventėje Kaune daug kas pasikeitė, atsirado jaunimo pasiūlytos tradicijos. Rengiama bendra studentų ir policijos akcija: įvažiuojantiesiems į Kauną dalijami šventės atributai. Vyksta tradicinė skautų eisena su žibintais, teatralizuota bendra jaunimo eisena per miestą”, - priminė V.Mažeika.

Melodijų tiltas ves į tarpukarį

Šiemet Vasario 16-ąją Vienybės aikštėje rengiamas vakaro koncertas “Mes - su Tavim”, tikimasi, pradės Kaune naują tradiciją: Valstybės atkūrimo dieną rengti pramoginės muzikos koncertą, už kurio lygį niekam nebūtų gėda. Siekiama, kad šiame koncerte kartu švęstų įvairaus amžiaus miestiečiai. Kad būtų smagu iš oficialių Vasario 16-osios renginių čia atėjusiam garbaus amžiaus pensininkui, nebūtų nuobodu jaunimo eisenos iš Istorinės prezidentūros į Karo muziejaus sodelį dalyviams, būtų saugu šeimoms su vaikais.

Gavus 30 tūkstančių litų injekciją iš bendro Valstybės atkūrimo dienos šventės biudžeto, padaugėjo šio koncerto dalyvių, atsirado galimybė jį kokybiškiau įgarsinti, apšviesti, koncerto vaizdus ir istorinius kadrus rodyti specialiame vaizdo ekrane.

Koncerte “Mes - su Tavim” dalyvaus Eduardas Kaniava ir Deivis, Jurga Šeduikytė, Linas ir Simona, grupė “Biplan”, neofolkloro kolektyvas “Atalyja”, Egidijus Sipavičius, Ovidijus Vyšniauskas. Aktoriaus Kęstučio Jakšto vedamame koncerte žadama nutiesti melodijų tiltą tarp tarpukario ir dabarties.