Šiais metais Klaipėdą užlieja jaunimo dvasia, mat miestas tituluotas Europos jaunimo sostine, kurio renginių ciklo vienas didesnių projektų – naujai gimstantis festivalis „Gabya“, liepos 16-18 dienomis tapsiantis tiltu tarp praeities ir dabarties – senųjų tradicijų, paveldo ir etno bei pasaulio muzikos, šiuolaikinių menų ir modernių elektroninių sąskambių.

Kaip pranešime spaudai rašo organizatoriai, renginį sumanyta rengti unikalioje Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje, Smiltynėje. Festivalio turinį kuria kūrybinė komanda „Creators76“ kartu su Socialinių mokslų kolegija, koordinuojančia vieną iš Europos jaunimo sostinės platformų – „Šiaurė – Pietūs“.

Svečių gretose – Ukrainos grupė „Go_A“, sulaukusi didelio populiarumo Eurovizijoje

„Labai džiaugiamės, jog festivalio muzikinė programa bus tokia įvairialypė ir daugiakultūrė. Ukrainos atstovai „Go_A“ su dideliu džiaugsmu sutiko atvykti į Klaipėdą, kuri šiais metais tituluota Europos jaunimo sostine ir sudalyauti viename iš didžiausių jos projektų – festivalyje „Gabya“. Vienas iš grupės narių – Tarasas (Taras) Ševčenko neslepia didelių sentimetų ir susižavėjimo, jog po daugelio metų galės sugrįžti į Klaipėdą, kurioje gyveno kurį laiką būdamas vaikas,“ – pasakojo festivalio ir kūrybinės komandos „Creators76“ vadovas Marius Tumšys.

Grupė labai laukia ir ruošiasi šiam pasirodymui, nes dar 2012 savo muzikinį kelią pradėjęs kolektyvas, visiškai atitinka „Gabya“ festivalio idėją, konceptualumą ir nori, kad jų kuriamos folk-elektro istorijos scenoje būtų išgirstos ir Lietuvos pajūryje, nuostabioje Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje – Smiltynėje.

Grupės nariai – profesionalūs muzikantai, folkloristai, multi-instrumentalistai. Dabartinę „Go_A“ grupę sudaro vokalistė Kateryna Pavlenko ir muzikantai Tarasas Ševčenko, Ihoras Didenchukas ir Ivanas Hryhoriakas.

Grupės vokalistė Katerina Pavlenko studijavo folklorą didžiąją dalį savo gyvenimo ir yra įvaldžiusi autentišką folkloro vokalo techniką, vadinamą „baltuoju balsu“. Katerinos charizma ir nuostabus balsas sužavėjo visus Eurovizijos pasirodymo metu, o „Gabya“ festivalio dalyviai ir žiūrovai galės išgirsti grupės muzikinį pasirodymą jau liepos 16 d., penktadienį, atvykę į Smiltynę, kur tris dienas vyks „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ platformos „Šiaurė – Pietūs“ projektas - senųjų tradicijų ir meno festivalis „Gabya“.

Festivalio kūrybos vadovas M. Tumšys dalinasi ir kviečia visus: tiek jaunimą, tiek šeimas su vaikais, tiek ir mūsų svečius iš kitų Lietuvos miestų bei šalių praleisti vidurvasario savaitgalį įstabioje Lietuvos pajūrio vietoje, naujai atrasti Smiltynę, nes tai yra unikali gamtinė erdvė tarp Neringos ir Klaipėdos, kurioje miestiečiai mėgsta pasislėpti nuo uostamiesčio šurmulio, pastovėti po linguojančiomis pušimis, pasivaikščioti šio kvapnaus miško takeliais, keliauti į žygius pajūriu, mišku ar kopomis. Ši išskirtinė vieta, sinergijos tarp miesto ir gamtos pavyzdys, itin dera prie etnokultūros prieskonių ir modernių bruožų turėsiančio festivalio.

„Smiltynė – unikali teritorija, tarsi visai šalia miesto centro, kartu saugoma UNESCO, įsiliejanti į Kuršių nerijos nacionalinį parką. Nuostabi gamtos ir miesto sintezė. Daug metų svarstoma, koks vaidmuo turėtų tekti Smiltynei tiek rekreacine, tiek kultūros kryptimi. Vykdydami festivalį ir glaudžiai bendradarbiaudami su nacionaliniu parku, Jūrų muziejumi, tikimės, kad prisidėsime prie Smiltynės veido formavimo. Tai bus sąmoningas renginys, skirtas tobulėti, pažinti tiek savo, tiek kitų šalių kultūras, kurių, bus nuo Islandijos iki Ukrianos. Bendruomenės atskleis muzikines tradicijas, nuo šiuolaikinių elektroninių akordų iki etnoelementų, išgaunamų senoviniais instrumentais. Labai džiaugiamės, kad Lietuvai svarbios šalys ir mūsų kaimynai dalyvaus festivalyje ir kurs jo emociją, istoriją ir bendrystę nuo pirmųjų renginio metų. Festivalio programoje išgirsime tokius atlikėjus, kaip Saulius Petreikis ir World Orchestra, „Kamanių šilelis“, Paulius Kilbauskas, „Fume“, „Go_A“ (Ukraina), „Arstidir“ (Islandija), „Riffarrica“ (Estija), džiaugiamės, kad neramumai Baltarusijoje, panašu, nesukliudys ir grupei „Pawa“ (Baltarusija) atvykti į Klaipėdą ir susitikti su savo žiūrovais festivalyje. Taip pat išvysime kaimynus latvius - grupę „ZeMe“ (Latvija) ir daug nuostabių mūsų kolektyvų, autorių, kūrėjų - „Šeiko Šokio teatras“, Liucė, Irena Upė, Rokas Kašėta, Sutartinių ratas ir intuityvus dainavimas su Justina, Ingaja, Daumantas Lukošiūnas, „Esatis“, Ramėja, Miško terapija su Mila Monk ir daugelis kt. Šis festivalis pristatys ir Lietuvos jaunus atlikėjus bei vizualinius menus, jo kūrėjus. Norisi, kad ir festivalio žiūrovai įsilietų į šios vietovės, meno bei muzikos, gamtos pažinimą, tad renginio dienomis be muzikinių ir teatro pasirodymų kvies ir įvairios kūrybinės dirbtuvės, seminarai, susitikimai, parodos, pokalbiai...“ - pasakojo M. Tumšys.

„Gabya“ festivalis kvies atsigręžti į tradicijas, savo kultūrines šaknis, savyje talpins ir modernumą. Muzika, vizualieji menai, darnus ir tvarus kūrybinis šiuolaikinio meno procesas, vyksiantis „čia ir dabar“ – Kuršių nerijos gamtos apsuptyje. Šiuolaikinės technologijos, meninių veiklų ir pasirodymų, techniniai sprendimai, kūrybiškai ir subtiliai įsiliejantys į, rodos, tokią jautrią gamtos erdvę, sujungs senųjų tradicijų, mūsų ir pasaulio kultūrų atspindžius nūdienoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)