Kai sužinojau, kad koncertas bus akustinis, apsidžiaugiau. Vokalas yra pagrindinis Vaido, kaip muzikanto, išskirtinumas. Penkiolika metų žinomas atlikėjas per ilgą karjerą sukūrė ne vieną vaidmenį miuzikluose, turi įsimintiną dalyvavimą didžiajame „Eurovizijos“ dainų konkurse, M.A.M.A. apdovanojimuose buvo pripažintas geriausiu 2015 metų atlikėju, jam priklauso ir septintas daugiausiai peržiūrų tarp Lietuvos atlikėjų YouTube platformoje turintis videoklipas „Dviese“.

Koncerto dieną oras buvo lyg užsakytas – ryškiai švietė saulė, dangus skaisčiai melsvos spalvos. Scenoje stovėjo dvi kėdės, šalia - du mikrofono stovai ir po vieną gitarą greta jų. Spėjau, jog viena vokalistui, o kita gitaristui, bet neatmečiau galimybes išvysti ir netikėtą svečią. Kairėje pusėje stovėjo klavišiniai su mikrofonu, o scenos šonuose dar po vieną gitarą.

Kol pamažu terasa pildėsi klausytojais, fone skambėjo negarsi šiuolaikinė muzika, ritmingos R&B ar ramios dream pop dainos. Į koncertą Vaido palaikyti atvyko ir scenos partnerės Monique, Justė Starinskaitė bei Monika Linkytė, taip pat atlikėja Rūta Loop.

„Labas vakaras“ – tik užlipęs ant scenos pasisveikino V. Baumila ir pasirodymą pradėjo nuo gerai žinomos dainos „Ant mašinos stogo“.

„Labai džiaugiamės galėdami ir vėl po pusantrų metų repetuot ir koncertuot“ – su publika mintimis dalijosi Vaidas.

Taip pat jis nepraleido progos pasijuokti iš savęs užsimindamas, kad 200 žmonių, kurie čia susirinko, yra labai daug ne tik po karantino, bet tokio skaičiaus nesitikėtų ir šiaip savo eiliniame koncerte.

Vaidas pranešė, kad klausytojų laukia ypatingas vakaras su naujomis dainomis, sukurtomis karantino metu, o susirinkusių gerbėjų reakcijos turės nemažai įtakos sprendžiant tolimesnį kūrinių likimą.

Ritminga gitaros pradžia pasitiko vieną pirmųjų Vaido dainų „Kai ši muzika skamba“. Salsos ritmu energingai grojant ir atliekant kūrinį, Vaidas scenoje sušoko ir keletą salsos žingsnelių. Užbaigęs dainą pridūrė, kad pasijuto kaip meksikietiškame seriale, o jo ūsai labai tinka prie dainos nuotaikos.

Dainuodamas „Tai buvai tu“ Vaidas netikėtai paprašė sustabdyti muziką ir ėmė pasakoti istoriją apie matytą šios dainos pasirodymą „Lietuvos balsas“ projekte, kurį dalyviui sunkiai sekėsi išpildyti ir kad ties dainos žodžiais „padėkit“ labai jautėsi, kaip jam iš tiesų reikia pagalbos. Vėliau pridūrė, jog, visgi, nežino, ką norėjo tuo pasakyti, galbūt, kad sunki daina. Tą akimirką jis pasimetė ir pagalbos prireikė jau pačiam, nes nebežinojo, nuo kurios vietos toliau groti dainą ir tęsiantis nejaukiai pauzei prisipažino, kad jau skęsta. Todėl paprašė salės pagalbos, žmonės paplojo ir atlikėjai susitarę, nuo kurios vietos, tęsė dainą.

„O dabar truputis regio. Kažkas internete rašė kad tokia versija labiausiai priimtina“ – pristatė dainą „Per vėlu“, kuri suskambo kitaip nei įprasta. Atsistojęs nuo kėdės, V. Baumila ritmingai judėjo scenoje, vėliau interpretuodamas perėjo į ne vieną versiją turintį užsienio hitą „Ready Or Not“, kuris tiko pagal tonaciją.

Koncerte suskambėjo, kaip pats Vaidas pristatė, šlageriu tapusi daina „Tiktai Tu“, eurovizinė daina „This Time“ bei „Dviese“. Abu kūrinius dainininkas atliko akustiškai, vienas ir be Monikų, kurias abi galėjai matyti visai netoli scenos. „This Time“ dainos metu pritariantysis dainavo pro šalį. Eurovizinio bučinio vietoje muzika sustojo ir Vaidas pasakė, kad dabar nori pamatyti karštą bučinį. Stojus tylai ir kylant įtampai, niekas nesisiūlė. Tada, radęs pažįstamą žmogų publikoje, Vaidotas pats tarė: „Aušra, pabučiuok Arną“. Netrukus žmonės pradėjo skanduoti „Aušra, Aušra, Aušra“, tačiau bučinio nebuvo, todėl atlikėjui neliko nieko kito, kaip tik tęsti dainą.

Sudainuota buvo ir naujausia daina, išleista dar prieš savaitę - „Laikas keistis“, kurią kartu su Vaidu kūrė ir Rolandas Venckys – Innomine. Atlikėjas džiaugėsi per karantiną išryškėjusia atlikėjų vienybe ir galimybe rašyti dainas bendradarbiaujant. Dainuodamas Vaidas staiga užmiršo žodžius ir pats tuoj pat tai pripažino. Publika palaikydama pradėjo ploti, grojant tik muzikai sekė vokalinė pauzė. Praleidęs tą nelemtą stulpelį, V. Baumila sugrįžo į priedainį. Jauduliui neslūgstant, strigo ir falceto pareikalavusios kūrinio dalys.

Koncerto metu Vaidas iš viso pristatė šešias naujas, per karantiną gimusias dainas. Vieną jų, ramią ir lėto tempo, apie katastrofą ir visko pabaigą, parašė kūrybinėje stovykloje prie jūros. Kita, pavadinimu „Apžavai“, pradėta energingai grojant pianinu bei ritmą palaikant gitara, atrodė kiek neįprasta bendroje diskografijoje, žodžiai buvo dainuojami kapotu ir laužytu stiliumi. Dar vieną naują kūrinį „Tavo veidas“ dainininkas pristatė kaip bene gražiausią iš parašytų kūrinių.

Lyrinę dainą atlikėjas sudainavo į rankas pasiėmęs gitarą ir grodamas kartu su scenos kolegomis.

Atėjus staigmenų metui, į sceną Vaidas pasikvietė scenos partnerę, iš savanoriavimo Nepale neseniai grįžusią Moniką Linkytę. Kaimynais esantys atlikėjai Naujamiestyje parašė dainą, kuriai pavadinimo vis dar nėra sutarę. Kūrinį jiedu pirmą kartą atliko viešai. Plojimais pasitikta Monika scenoje jautėsi puikiai, nors svajingai atliktas naujas kūrinys dar reikalauja keleto repeticijų. Po vieną dainuojantys atlikėjai skambėjo švariai, tačiau dainuojant kartu girdėjosi tonalumo neišlaikymas.

Vakaro atradimu ir „karaliene“ tapo visiškai nauja ir negirdėta daina „Kunigunda“. Noras ją patikrinti prieš publiką pasiteisino su kaupu. Energinga, laisva, be galo ritminga, nostalgiška, panaši į prieš tai skambėjusią „Apžavai“ ir judėti verčianti daina apie gundančią miško raganą Kunigundą itin patiko klausytojams. Nustebau matydamas, kokią reakciją ji iššaukia. Girdėdami kūrinį pirmą kartą, žmonės antroje jo pusėje jau ėmė dainuoti kartu, ploti į ritmą ir judėti kėdėse, o pasibaigus dainai nuskambėjo gausiausi plojimai, kokių nesulaukė nė vienas prieš tai atliktas kūrinys. Maža to, publika pradėjo skanduoti ir prašyti ją pakartoti. Vaidas pažadėjo tai padaryti vėliau.

Kitas duetas, žinoma, buvo sudainuotas kartu su Juste Starinskaite, kuri, kaip ir prasitarė vakarą prieš tai vykusiame „Saulės Kliošo“ koncerte, atvyko palaikyti Vaido. Grojant elektroninei dainos „Milijonai“ muzikai ir pritariant gyvai gitarai, Vaidas dainą pradėjo pirmasis, Justė jam pritarė iš scenos užkulisių.

Vėliau užlipusi ant scenos ir pasitikta plojimais, Justė tęsė savo partiją. Turint palyginimą iš prieš tai vykusio jos koncerto, šį kartą Justė sudainavo kur kas geriau, tolygiau, be intonavimo klaidų. Gali būti, kad lydintis Vaido vokalas padėjo įšokti į tonaciją.

Kaip geriausią vakaro pasirodymą išskirčiau kūrinį „Mergaitė“. Tai viena pirmųjų Vaidoto dainų, kartu su muzikos prodiuseriu Mark Les atnaujinta ir remiksuota praėjusių metų rudenį. Ji buvo gili, jautri ir jausminga, čia geriausiai ir švariausiai atsiskleidė Vaido balsas. Daina buvo atlikta preciziškai ir detaliai išdainuojant kiekvieną natą, vibrato ir perteikiant emociją.

Publiką išjudino ir lauktas hitas „Suknelė“. Lydint greitesniam ritmui nei įprasta, klausytojai stojosi nuo kėdžių, ėjo šokti artyn scenos. Daugiausiai šoko merginos, kurioms ir yra dedikuotas kūrinys. Po dainos padėkojus ir davus suprasti, kad koncertas jau baigtas, publika nieko nelaukusi ėmė skanduoti „pakartot“. Vaidas taip pat ilgai nelaukė, nusivilko savo odinį švarką ir, kaip žadėjęs, dar kartą sudainavo „Kunigunda“.

Žmonės, rodos, visai išėjo iš proto, šį kartą jau stojosi bene visi, sugūžėjo prie scenos ir šoko bei dainavo kartu taip, lyg dainą būtų girdėję daugybę kartų. Galbūt tai būsimas hitas? Nenustebčiau, vertinant reakciją, dainos energiją ir tai, kaip greitai ji įstringa į galvą, šansų yra nemažai. Dar po koncerto einant namo galvoje skambėjo melodingas „duoki man ženklą, o mieloji Kunigunda“.

Vaidas koncerte eilinį kartą įrodė, kaip gerai jis sutaria su vokalu. Drąsiai galima jį vadinti vienu geriausių Lietuvos atlikėjų vyrų kategorijoje. Pastebėtina ir tai, jog koncerto metu dainininkas buvo pernelyg atsipalaidavęs, o gal ir priešingai – per daug susijaudinęs, kadangi du kartus pametė dainą. Be pompastikos, dekoracijų, ypatingos scenografijos ir balansuojant tarp monotonijos bei ultra užsidegimo, koncertas paliko teigiamą emocinį įspūdį.

Įvertinimas: 8 iš 10.

Parengta pagal muzikos žurnalo „REVIU“ apžvalgą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)