Pradėta administracinių nusižengimų teisena

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis pirmadienį Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog policija laukia organizatorių paaiškinimų.

„Šeštadienį gavus tą informaciją buvo pradėtas aplinkybių patikslinimas. Šiandien Kauno miesto policija, patikslinusi aplinkybes, jau pradėjo administracinių nusižengimų teiseną. Iš pirminės informacijos matyti, kad pažeidimai galimai buvo padaryti.

Tai administracinės teisenos metu dabar policija lauks organizatorių paaiškinimų. Ir gavus paaiškinimą spręs, kokią atsakomybę taikyti, bus įvertinti ir visų dalyvaujančių atsakomybę, ar kai kurie reikalavimų nesilaikė“, – Žinių radijo laidoje sakė R. Matonis.

Jis teigė, kad iš viešojoje erdvėje matomos medžiagos, karantinas galėjo būti pažeistas.

„Mes dabar nesame išsiaiškinę, kiek ten asmenų buvo. Bus paimtos Žalgirio arenos vaizdo kamerų įrašai, jie bus peržiūrėti. Mes dalyvių sąrašą iš organizatorių irgi tikimės gauti. Kai visa tai turėsime, bus galima daryti sprendimus“, – kalbėjo policijos atstovas.

R. Matonis sakė, kad skirtumo nelabai padaro organizatorių teiginiai, kad tai buvo transliacija, įmonės renginys, o ne renginys.

„Nemanau, kad čia yra didelis skirtumas – renginiai šiuo metu yra uždrausti. Jeigu kalbame apie renginį, tai jis negalėjo būti. O jei kalbame apie televizijos transliaciją, ji galėjo būti, bet turėjo būti laikomasi taisyklių. Tiek pirmu, tiek antru atveju tų taisyklių nebuvo laikomasi. Dėl to greičiausiai bus nustatyta, kad organizatoriai padarė pažeidimą“, – teigė R. Matonis.

„Elementarus solidarumas“

Atlikėjas Marijonas Mikutavičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo, jog šie apdovanojimai erzino visuomenę.

„Aš nežinau, nemačiau pats tų apdovanojimų, nežinau, kokiame ten lygyje viskas buvo. (…) Greičiausiai nebūčiau vykęs. Galbūt tai atrodys kaip veidmainiavimas, bet mano galva tai buvo padaryta klaida. Nes daug dalykų gali suprasti dėl ekonominių reikalų, yra laidų, kurios neša tam tikrą žinutę. Bet kai renginys yra raudono kilimo, aš nežinau ar jis būtinas, nes jis erzina visuomenę. Tai manau, kad čia buvo padaryta klaida.

Ar ji buvo padaryta sąmoningai, arba kita vertus organizuojant visa tai atrodė daug geriau ir gražiau nei tai, į ką išvirto, greičiausiai“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo M. Mikutavičius.

Komentuodamas šią situaciją atlikėjas prisiminė vaikystėje matytą filmuką. Būtent juo jis ir iliustravo savaitgalį vykusius apdovanojimus.

„Esu linkęs galvoti, kad kai kuriais klausimais nereikia erzinti žmonių. Suprantu visuomenę, man tai primena filmuką, kurį žiūrėdavau vaikystėje. Jame pasakojama apie į džiungles atėjusią sausrą. Jos metu visi susitaria, kad jos metu visi žvėrys vienas kito nepersekioja. Ir vienintelis tigras ateina prie upės, laka vandenį, jam iš nasrų teka kraujas, nes jis ką tik sumedžiojo gazelę. Tigras sausros metu elgėsi ne pagal bendras taisykles, o kaip jam atrodė patogiau“, – pavyzdį pateikė atlikėjas.

Jis sakė suprantantis visuomenės pyktį – kodėl vieni turi sėdėti namuose, kol kiti žingsniuoja raudonu kilimu.

„Aš manyčiau taip. Jei tau svarbūs apdovanojimai, gali juos padaryti santūriau ir ramiau, be antrų pusių. Tam yra daug pavyzdžių, yra daug televizijos laidų, kurios atsisakė ir priėmė kitą formatą. Suprantu, kad M.A.M.A stengėsi. Bet manau, kad kai kuriuos dalykus galima padaryti santūriau“, – teigė atlikėjas.

Jis sakė palaikantys norinčius išbandyti įvairiausius naujus renginių formatus ir jų sąlygas.

„Aš manau, kad bet kuriuo atveju teisūs tie, kad viskas įmanoma, bet turi būti priimta valstybiniu lygiu, kažkokios taisyklės nuleistos visiems. Suprantu žmonių dviprasmiškumą“, – kalbėjo M. Mikutavičius.

„Čia elementarus solidarumas, mes visi turime suvokti. Mes turime suvokti, kad aš gal irgi daug ką galiu padaryti. Arba nužudyk tą gazelę tyliai, stenkis nesipuikuoti. Labai suprantu tą pasipiktinimą, visi pervargę. Jeigu nori juos paerzinti, tai gauni tai, ką nori pasiekti. Tai žmonės susierzino, tai yra normalu“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo atlikėjas.

M.A.M.A. apdovanojimų akimirka

„Prastas ženklas“

Komunikacijos ekspertas Kęstutis Gečas laidoje kalbėjo, kad apdovanojimai buvo „prastas ženklas“.

„Nebūsiu labai originalus ir pakartosiu daugelio pasakymą – kad tai buvo prastas ženklas ir prastas dalykas daryti šį renginį. Net jei jį norėjo daryti, pagal visas komunikacijos krizių taisykles jie turėjo iš anksto pranešti apie testus“, – kalbėjo jis.

Komunikacijos ekspertas tikino, jog šis renginys parodė, kad egzistuoja dvi realybės – tiems, kurie laikosi karantino ir tiems, kurie to nedaro.

„Tai žmonėms tai labai neskaniai demonstravo ir rodė, kad karantinas ne visiems. Kur problema, kad pademonstruota tai, ką visuomenė jau kalba – vieni laikosi, kiti ne. Vieša paslaptis, kaip pasidaro ir susitaria, suranda galimybę pervažiuoti karantino ribojimus. Išradingai ir legaliai“, – sakė jis.

Paklaustas, ar tai rodo dvi karantino realybes, pašnekovas sutiko.

„Būtent taip. Man tai tik simbolinis įrodymas ir pavyzdys to, kas šiandien vyksta“, – sakė K. Gečas.

Jis stebėjosi, kad valdantieji į pagalbą vis dar nepasitelkė komunikacijos ekspertų. Anot laidos pašnekovo, visuomenę jau reikia pagąsdinti.

„Esminis dalykas, ką kalbame komunikacijos žmonės. Kad šita krizė, yra sakoma, kad medicininė krizė, medikai ją sprendžia. Bet jau seniai Vyriausybė, valstybė turėtų suprasti, kad tai komunikacinė, socialinė krizė. Esminiai sprendikai dėl apribojimų yra dabar medikai arba valdininkai, vadybininkai, reikia komunikacijos, socialinių žmonių. Jie pasakytų kaip papasakoti žmonėms, gal reikia žmones pagąsdinanti, elementariai sakau, kad jie suvoktų grėsmę, kad ji reali“, – sakė jis.

K. Gečas kalbėjo, jog gal tikrai geriau keisti karantino režimą – atidaryti ir uždaryti šalį.

„Ar toks daugybę mėnesių besitęsiantis karantinas nei „atidarai/uždarai“, leidžiant žmonėms atsikvėpti“, – laidoje kalbėjo komunikacijos ekspertas.

Jis teigė, kad po tokių vaizdų visuomenė gali pradėti ignoruoti karantiną.

Organizatorių paaiškinimas

Šeštadienį vykusių ir visuomenės pasipiktinimą dėl galimų karantino reikalavimų pažeidimų sukėlusių populiariosios muzikos apdovanojimų M.A.M.A. organizatoriai sako, kad renginys organizuotas remiantis įmonių, kuriose privaloma testuotis, pavyzdžiais.

„Rėmėmės pavyzdžiais – taip, kaip dirba įmonės, kuriose privaloma testuotis. Šiuo metu paprašėme medikų dar kartą įvertinti situaciją“, – pranešime spaudai teigė asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ pirmininkas Martynas Tyla.

„Išanalizuokime šitą įvykį, išdiskutuokime ir matysime, kaip galima toliau gyventi ir dirbti naujos realybės sąlygomis, nes kitų sprendimų kol kas nėra“, – sakė jis.

M.A.M.A. apdovanojimai vyko Kauno „Žalgirio“ arenoje, juos transliavo televizija TV3.

Transliacijos prodiuseris Saulius Urbonavičius sako, kad galbūt nebuvo įvertinta „visuomenės būklė“, o masiniai atlikėjų atėjimai į sceną buvo „emociniai“.

„Galbūt neįvertinome dalies visuomenės būklės. Kai kurie momentai – tokie, kaip nominantų masinis atėjimas ant scenos – buvo tiesiog emociniai. Galbūt žmonės, atsidūrę milžiniškoje erdvėje – 22 tūkst. kvadratinių metrų arenoje ir, be to, visi turėdami neigiamus testus, pasijuto pernelyg saugūs ir atsipalaidavę“, – teigė vienas apdovanojimų organizatorių.

Anot jo, šie apdovanojimai galėtų būti „perspektyvas atveriančiu eksperimentu“.

„Ir jau po M.A.M.A. transliacijos ne vienas muzikos verslo atstovas pakomentavo, kad tai galėtų būti perspektyvas atveriantis eksperimentas, nes visų mūsų tikslas – išmokti gyventi naujoje realybėje. Virusas niekur nedingo. Greičiausiai niekur ir nedings. Ir tegul tai būna pavyzdžiu ateities diskusijai, kaip mes gyvensime naujoje realybėje, kaip veiks mūsų sporto, kultūros, švietimo sektoriai. Norime pradėti diskusiją ir kuo greičiau rasti naujų sprendimų“, – tvirtino S. Urbonavičius.

Organizatoriai tvirtina, kad dėl saugumo ir maksimalaus srautų ribojimo, dirbusio personalo skaičius buvo stipriai sumažintas, žiūrovų renginyje nebuvo.

„Neparduotas nė vienas bilietas, neįleisti žmonės, nesusiję su apdovanojimais“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad arena buvo suskirstyta zonomis, prie įėjimų į svarbias patalpas patiesti dezinfekciniai kilimėliai, visur buvo rankų dezinfekavimo skysčio, nuolat valyti ir dezinfekuoti paviršiai, mikrofonai.

Pasak organizatorių, renginio personalas dėvėjo apsaugines veido kaukes, o renginio dalyviai testuoti dėl COVID–19.

„Visas personalas dėvėjo kaukes (...) Prieš patenkant į apdovanojimų filmavimą pro specialų įėjimą, visiems dalyviams vietoje buvo atliekami COVID–19 greitieji antigenų testai“, – teigė organizatoriai.

Pasak jų, testavimo metu nustatytas ir vienas teigiamas tyrimo atsakymas – šis dalyvis, į filmavimą atvykęs vienas ir nespėjęs kontaktuoti su kitais, nebuvo įleistas ir skubos tvarka izoliavosi, įėjimas ir testavimo patalpa operatyviai dezinfekuota.

Kiekvienas apdovanojimų dalyvis turėjo konkretų atvykimo laiką, o raudonojo kilimo zonoje taip pat laikytasi atvykimo terminų bei atstumų.

Dėl Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusio M.A.M.A. apdovanojimų renginio galimų pažeidimų policija sulaukė apie kelių dešimčių pranešimų, ji šiuo metu aiškinasi situaciją.

Viešojoje erdvėje jau transliacijos metu kilo pasipiktinimas, kad nesilaikoma karantino taisyklių, nedėvima kaukių, nėra saugių atstumų. Kai kurie renginį pavadino „puota maro metu“.