Apie galimą pažeidimą tarybai pranešė gerbėjai, po to, kai jų dėmesį atkreipė Julie Whright, Eurovizijos konkurse atstovausianti BBC organizaciją.

Tvirtinama, jog grupės “B’Avarija” atliekama daina “We All” negali dalyvauti konkurse, nes buvo išleista 2001 metų pabaigoje. Eurovizijos įstatuose teigiama, jog šių metų konkurse dalyvauti gali tik po 2002 metų sausio 1 dienos išleistos dainos.

2001 metų spalio mėnesį Lietuvos populiariausių dainų sąrašuose pasirodė “B’Avarijos” daina “Mes Čia!”, kuri, pasak britų, iš tiesų yra lietuviška Eurovizijai skirtos dainos “We All” versija. Savo naujausią albumą “Iš visos širdies” “B’Avarija” išleido 2001 gruodį.

Šiame albume yra dvi skirtingos dainos “Mes Čia!” versijos. EBU atmetė konkurso apžvalgininkų teiginius, jog lietuvių Eurovizijai pateikta daina yra angliška jau išleistos dainos versija. Iš tiesų, paklausius abiejų dainų, paaiškėja, jog tai ne panašios, o visiškai identiškos dainos.

EBU atstovė Jill Paulsson-Gaspare pripažino, jog ekspertų teiginiai dabar tikrinami. “Mes šiuo metu bandome viską išsiaiškinti. Mes paprašėme Lietuvos televizijos pateikti susidariusios situacijos paaiškinimą ir greičiausiai viskas išsispręs iki šios savaitės pabaigos”, - teigė ji.

Antrąją vietą dainų atrankos į Euroviziją konkurse užėmė Aivaro daina “Happy You”. Tačiau dalyvių registracijos laikotarpis jau baigėsi ir neaišku, ar EBU leis taip vėlai pakeisti dalyvį, jei paaiškės, kad konkursui pristatyta daina negali jame dalyvauti.

1999 metais Bosniją ir Hercegoviną atstovavęs Hari Varesanovic buvo diskvalifikuotas, nustačius, jog jo atliekama daina išleista beveik du metus prieš 1999 sausio 1 dieną. Tačiau EBU truputį pakeitė taisykles ir leido dalyvauti kitiems Bosnijos ir Hercegovinos atlikėjams.

Paskutiniai duomenys apie 2002 metų konkurse dalyvausiančias dainas EBU turi gauti iki kovo 20 dienos, o tai reiškia, jog labai greitai spręsis, ar Lietuva apskritai dalyvaus šių metų Eurovizijos konkurse.

Vienas Eurovizijos nacionalinio turo organizatorių, LTV muzikos prodiuseris Jonas Vilimas laikraščiui "VL Vakaro žinios" sakė kol kas negalįs nieko komentuoti. J.Vilimas šiandien išvyksta į Taliną, kur rytoj vyks Eurovizijos konkurso delgacijų vadovų susitikimas. Pasak jo, ten bus ir sprendžiamas "B'Avarijos" dainos "We all" likimas.

Eurovizijos nacionalinio turo finalino komisijos pirmininkas Darius Užkuraitis sakė, kad lietuviai nenusižengė Eurovizijos konkurso nuostatams. Jis įsitikinęs, kad Lietuvai Eurovizijos konkurse atstovaus grupė "B'Avarija", nes jų daina "We all" atitinka konkurso taisykles.

Pasak, jo, komisija dar prieš prasidedant nacionaliniam turui gerai susipažino su šio konkurso nuostatais. "Mes nenusižengėm jokioms taisyklėms. Taisyklėse rašoma, kad dainos tekstas arba muzika turi būti nauji. Taigi, tekstas yra naujas. Be to, "bavarai" gerokai pakeitė ir dainos aranžuotę", - "VL Vakaro žinios" sakė D.Užkuraitis.

"B'Avarijos" narys Juozas Liesis tvirtino, kad grupės nariai taip gerai susipažino su Eurovizijos konkurso taisyklėmis, nes siūlydami "We all" žinojo, kad šį kūrinį daug kas gali traktuoti kaip seną.

Anot J.Liesio, angliškas dainos tekstas nėra tiesiog išverstas iš lietuviško, o originalus. "Žinoma, melodinės linijos yra identiškos, bet mes ir neskelbėme, kad tai nauja daina. Be to, mes sukūrėme naują aranžuotę", - pasakojo J.Liesis.

J.Liesis mano, kad kažkas turi tikslą sumažinti Lietuvos galimybes deramai atstovauti Eruovizijos konkurse. Pasak jo, panašaus turinio žinučių apie juos itin daug internetiniame puslapyje www.eurosong.net.

Tų, kurie visokiais gandais internetinėse svetainėse teršia "B'Avarijos" vardą, J.Liesis sakė negalįs įvardinti. "Tačiau manau, kad tai lietuviai. Juk užsieniečiams nėra prasmės mus juodinti, kadangi jie mūsų nepažįsta", - įsitikinęs J.Liesis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją