Tradiciškai „Knygų mugėje“ turėjęs vykti „Muzikos salės“ renginys šiemet keičia formatą. Nuo kovo 16 dienos „YouTube“ AGATA LT kanalu bus transliuojami įvairaus žanro lietuvių atlikėjų pasirodymai.

„Mes labai norėjome palaikyti renginio tęstinumą, išlaikyti ilgai brandintą ir ištikimą „Muzikos salės“ auditoriją. Neapleisti savo klausytojų ir toliau suteikti galimybę išgirsti naujausią, įvairaus žanro lietuvišką muziką“, – idėją pranešime spaudai pristato AGATA direktorė Agnė Begetė.

Tuščios koncertų salės, jokio gyvo grįžtamojo emocinio ryšio iš klausytojų – kūrėjams yra tikras išbandymas. Pasak organizatorių, kadangi pandeminėje situacijoje atlikėjai neapleido savo
pagrindinės misijos – kurti ir atlikti muziką, šis gyvo garso koncertų ciklas, tai galimybė vėl priartėti prie savo klausytojo ir pasidalinti su juo karantino metu sukurtais darbais.

„Suteikiame kūrėjams galimybę surengti koncertus, kurie šiuo metu tapo tikra retenybe. Norime parodyti, kad nors atlikėjai neturėjo pasirodymų, jie vis tiek dirbo. Sukurtos muzikos karantino metu nepristatysi gyvai, o tai kelia daug iššūkių. Regis, albumo išleidimas dabar keliauja į nežinią, o atlikėjams yra labai svarbu priminti apie save. Šioje pasikeitusioje realybėje motyvacijos kurti ir nepalūžti jiems reikia ieškoti kaip niekada stipriai“, – sako A. Begetė.

Pirmasis į virtualią sceną įžengs FC Baseball

Atlikėjas FC Baseball dar pratina savo ištikimą klausytojų ratą prie savo naujo alter ego, daugelis jį muzikos pasaulyje prisimena Junior A vardu. Visą laiką angliškai kūręs dainas jis galiausiai atrado lietuviškos muzikos grožį ir jau išleido pirmąjį albumą „Luna“, kurio dalis kartu su kitais, niekur negirdėtais kūriniais nuskambės šią savaitę „Muzikos salė | Gyvai“ virtualiame koncerte.

„Anksčiau niekada nebuvau bandęs kurti lietuvių kalba, tačiau lietuviškas tekstas gali būti įdomus ir toks įtraukiantis, gilus, turėti savyje humoro ir kartais priversti net verkti. Pirmo karantino metu, būdamas pas tėvus Plungėje, aš čiupau gitarą ir daug nemąstydamas parašiau pirmą albumą. Užklupus antram karantinui, aš parašiau ir antrą albumą. Matau, kad, kuo toliau, tuo man labiau patinka tai daryti – kurti lietuvišką tekstą“, – pasakoja FC Baseball.

„Kai nerašau, aš pradedu po truputį išprotėti. Jaučiu, kad Junior A buvo tarsi balta varna lietuviškoje scenoje. Dabar vietoje nešiojamo kompiuterio, vaikino su kepure, elektroninės muzikos yra gitaros, lietuviški tekstai, o tai pažįstama, nors mano galva vis tiek esu šiek tiek balta varna. Atrodo, kai mes dar labiau įsivažiuosime į gyvą grojimą – dar labiau pabaltėsim“, – šypsosi FC Baseball.

Gyvų, virtualių koncertų viešnia – Jurga

Dainininkė ir muzikos kūrėja Jurga savo klausytojus visada sugeba paliesti giliais, šiltais ir jautriais muzikiniais akordais. Karantino metu atlikėja įgyvendino ne vieną įdomų kūrybinį projektą. Vienas iš jų – emocingas albumas „Jurga“ – jautraus asmeninio etapo kūrybinis rezultatas, suskambėsiantis jau kovo 19 dienos koncerte.

„Man muzika yra ilgalaikis viso gyvenimo projektas, kuriame kas kažkiek laiko padedu savo parašą, nauju kūriniu ar albumu. Naujausias albumas vadinasi „Jurga“ ne šiaip sau – pastaraisiais metais labai stipriai peržiūrėjau savo vertybes tiek kūryboje, tiek gyvenime. Albume bandžiau sujungti mintis su jausmais ir žodžiais, o gyvenime juos pratęsti veiksmu. Etapas nebuvo lengvas, tad ir muzika jautri ir emocinga, liūliuojanti ramybėje ir ištaškanti šokio sūkury – kaip, manau, ir turėtų būti kiekvieno pilnais plaučiais kvėpuojančio žmogaus gyvenime. Šiame albume nugulė dviejų mano metų patirtys. Kai kurios mintys iškart tapdavo dainomis be jokių korektūrų, o prie kai kurių praleisdavau ir po kelis mėnesius. Man svarbu klausytojui neperduoti neigiamos emocijos, nors kartais būtent tokia emocija tampa stipriu įkvėpimo šaltiniu naujais dainai. Visada stengiuosi kurdama pasidaryti išvadas, timptelti save ir kitą tolyn, pirmyn, aukštyn, motyvuoti patikėti savo galimybėmis ar pasaulio harmoninga tvarka“, – pasakoja Jurga.

Karantino metu Jurga užbaigė dar du projektus: animacinį filmuką „Mora mora” ir kartu su psichologu parašė knygą „Lipt stogais ir žiūrėt žemyn“.

„Noriu palinkėti visiems surasti teigiamus dalykus, kuriuos mums nelengvas karantino etapas atnešė į gyvenimą. Vienam tai gali būti laikas sau, kitam – sugrįžimas prie svajonių ar šeimos, trečiam – suvokimas, kad laikas gyvenime kažką pakeisti. Viskas priklauso nuo požiūrio. Man asmeniškai buvo labai daug atradimų, ypatingai susijusių su kantrybe. Taip pat atradau vienatvę, kurios baisiausiai bijojau. Kartu vienatvė atnešė supratimą, kaip labai vertinu draugystę ir artimą ryšį su žmogumi“,- mintimis dalinasi dainininkė.

„Muzikos salė | Gyvai“ koncertų cikle pasirodys visas būrys įvairaus žanro kūrėjų, kurie nekantrauja pasidalinti savo muzika su klausytojais. Iki pat gegužės pabaigos, antradieniais ir penktadieniais 20 val. AGATA LT „YouTube“ kanale ir „Delfi“ portale pasirodys: Robertas Semeniukas, Leon Somov & Dileta, Tilidūda, shishi, Gabrielius Vagelis, Graži ir ta galinga, GIEDRĖ, Planeta Polar, The Schwings Band, Jurijus Veklenko, Kazimieras Likša, Aistė Smilgevičiūtė ir Skylė, Bjelle, Deeper Upper, Gintė, CinAmono, Andrius Kaniava, Gabrielė Vilkickytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)