Lietuvoje – klausomiausia

Pirmąsias topų pozicijas užėmusi Amerikoje, Australijoje, Britanijoje, Švedijoje bei daugelyje kitų Europos šalių, Olivia Rodrigo sėkmingai buvo priimta ir Lietuvos klausytojų – čia jos debiutinė daina „Driver‘s license“ jau dvi savaites iš eilės pati klausomiausia Spotify platformoje. Nors iki šiol atlikėjos vardas nebuvo taip plačiai minimas nei pasaulyje, nei Lietuvoje, scenoje Olivia ne naujokė.

Nuo 2016 m. būdama vos 13 metų paauglė, ji pradėjo vaidinti didžiausios vaikų ir jaunimo televizijos Disney Channel kurtame seriale „Bizaardvark“, vėliau, pelniusi aktorės pripažinimą atliko dar vieną vaidmenį kompanijos dukterinės televizijos Disney+ miuzikle „High School Musical“ The Musical: The series“. Jau miuzikle Olivia pasireiškė ne tik kaip dainininkė, bet ir dainų autorė, ir praėjusių metų kovą pristatė populiarumo sulaukusią dainą „All I Want“.

„Driver‘s license“ – į muzikos istoriją įėjusi daina

Reikšmingos karjeros permainos Olivia pasiekė pasirašiusi sutartį su viena didžiausių Amerikos leidybos kompanijų „Interscope Records“, taip prasidėjo atlikėjos kelionė į pasaulinį pripažinimą.

Debiutinis singlas „Driver‘s license“ – į muzikos istoriją įėjęs kūrinys. Daina bene akimirksniu sulaukė neįsivaizduojamos šlovės, pagerino klausymo rekordus, palaikymo bei dėmesio sulaukė ir iš tokių žvaigždių kaip Taylor Swift.

Kai Olivia savo Instagrme pasidalijo pirmaisiais pasiekimais iTunes platformoje ir išreiškė džiaugsmą esanti šalia Taylor Swift pagal dainų perklausas, T. Swift pakomentavo, jog labai didžiuojasi kolege.

„Driver’s license“ triumfas neeilins. 4-tą dieną po išleidimo singlas pagerino Spotify rekordą kaip klausomiausia nešventinė daina, surinkusi daugiausiai perklsausų per parą. Po savaitės pasiekė virš 100 milijonų perklausų ir užsidirbo antrą rekordą už greičiausiai pasiektą tokį peržiūrų skaičių.

Ji taip pat užėmė pirmąsias vietas Apple Music bei Amazon Music pardavimų platformose. Daina debiutavo iš karto pirmoje Amerikos Billboard Hot100 topo vietoje, o tai atnešė dar vieną pergalę – Olivia tapo pirmąja atlikėja, gimusia 21 amžiuje, kuriai pavyko debiutuoti topo viršūnėje . O sausio 21d. Spotify platformoje pasiekė trečią rekordą kaip daugiausiai perklausų surinkęs singlas per savaitę.

Daina turi 3 sėkmės faktorius

Bedroom pop, sentimental ballad ir indie žanro dainą „Driver’s license“ būtų galima lyginti su Billie Eilish kūryba, tačiau to daryti nereikėtų – Billie Eilish nėra emocijų, švelnumo, jautrumo, ar svajingų harmonijų išradėja bei savininkė.

Rodrigo daina, galima sakyti, turi 3 sėkmę lėmusius faktorius: dainos kompozicija, tematika bei vokalinis atlikimas. Pirmiausia – tematika. Sunku suklysti pasirinkus rašyti dainą apie nelaimingą meilę. Visais laikais tai ne tik geriausiai parduodama tema muzikos pramonėje, bet ir labiausiai norima girdėti klausytojų, patyrusių meilės kančias, skausmą bei išgyvenimus, kas užtikrina didžiulę tikslinės auditorijos imtį.

„Driver’s license“ – apie pačios autorės bei dainos atlikėjos patirtus jausmus ir kančią po skaudaus išsiskyrimo su mylimu žmogumi, kuris ją ir paliko. Pavadinime užkoduota vairuotojo licencija tampa beprasmiu įvykiu, nes po skyrybų nebėra nei su kuo, nei pas ką važiuoti.

Taip pat dainoje užkabinama ir savivertės tematika – užsimenama apie savęs lyginimą su kita stereotipine, galimai, gražesne ir geresne blondine mergina, kuri dabar užėmė jos vietą buvusio draugo širdyje. Šalia stiprios tematikos atsiduria lygiavertiškai stiprus dainos atlikimas.

Priedainyje Olivia eina nestandartiniu keliu. Perėjimą nuo žemos iki aukščiausios natos jis išdainuoja ne tik muzikaliai, bet ir emociškai. Kilìmas tarp intervalų vyksta su pastiprintomis atakomis, užlaikymu ir griežtu dainos reikšmės perteikimu – žodžiai čia konkuruoja su vokalu, tačiau vienas kitam nenusileidžia ir vokalo pagalba jie išstumiami į klausytojo sąmonę – jis privalo suprasti, apie ką yra daina.

Girdimos švelnios natų galūnės, daug oro tarp natų, jos neužbaigiamos, o pratęsiamos su atokvėpiu. Taip pat priedainio stulpelis baigiamas giliu atodūsiu, pasakojančiu skausmą ir perteikiančiu žmogaus savijautą. Olivia dainuoja tarsi per sukąstus dantis, žodžius išsako nepravėrusi burnos, o tai puikiai ištransliuoja viduje esantį skausmą, pyktį, meilės sielvartą.

Tekstas stipriai koreliuoja su atlikėjos vidine būsena, pasitelkiant profesionalia dainavimo technika. Dainos bridžas yra galutinis taškas, kuris nulemia jos sėkmę, kompozicinę kokybę ir nestandartiškumą. Jis skamba visiškai kitaip nei visa iki šiol skambėjusi daina. Pasikeičia jutiminė kūrinio atmosfera, netgi žanras – iš indie pereinama į bedroom pop. Lyrinis kūrinio subjektas panyra į nostalgiją, prisiminimus, atsipalaiduoja ir išplaukia į pasaulį virš realybės. Reziumuojant, daina padeda kiekvienam, patyrusiam panašius išgyvenimus ir primena, kad jis toks ne vienas.

Kritikų įvertinimai – teigiami

Singlas sulaukė daugybės teigiamų kritikų įvertinimų. Amerikos žurnalas „Billboard“ dainą priskyrė prie 10 geriausių naujųjų popmuzikos dainų, „Rolling Stone“ šlovina atlikėjos Olivia Rodrigo dainų rašymo gebėjimus. Lietuviško žurnalo REVIU nuomone, daina „Driver‘s license“ yra pavyzdys, kaip vidinį skausmą perteikti garsiniu formatu. Geri atlikėjos vokaliniai duomenys, gera daina ir geras marketingas – sėkmingiausia kombinacija muzikos industrijoje.