20 metų ir dvigubai ilgesnis eteris

Ilgiausiai Lietuvoje gyvuojanti radijo laida apie hiphopo muziką ir kultūrą per du dešimtmečius tiesioginio eterio sukaupė didžiulį įsimintinų istorijų bagažą ir ištransliavo gausybę šalies hiphopo atlikėjų premjerų, rašoma pranešime spaudai.

Šventinė laida neaplenks tradicijų, todėl abu šie elementai bus sujungti jubiliejinėje transliacijoje. Iššūkių nevengianti „Gatvės lyga“ įprastinę 2 valandų trukmės laidą keičia dvigubai ilgesne programa.

Laidos vedėjų Svaro (Gabrielius Liaudanskas), DJ Mamania (Artūras Matkevičius), Mirono (Miroslavas Stycinskij) ir DJ Mantini (Mantas Vokietaitis) užmojis – sukviesti laidoje bent kartą viešėjusius Lietuvos repo atstovus vienam nenutrūkstamam gyvam pasirodymui.

Kviestinių svečių sąrašą pildo bene žymiausia Lietuvos hiphopo grupė „G&G Sindikatas“, improvizacinio repo meistrai Freestarz, dinamiškas duetas Shmėkla & Vaiper, „Tie Geresni“ grupės atstovai LTZOO ir DJ Swix, geriausio visų laikų lietuviško repo albumo atlikėjas ADE ir Lietuvos hiphopo apdovanojimų laureatas Micro One. Visi atlikėjai ruošia specialias trumpas programas, kurias bus galima ne tik išgirsti, bet ir stebėti tiesioginėje vaizdo transliacijoje internete.

Keitėsi radijo stotys – pilnėjo vedėjų sudėtis

Pirmoji „Gatvės lygos“ laida radijo bangomis nuskambėjo 2000 metų spalio 15 d. jau nebeegzistuojančioje radijo stotyje „Labas FM“. Idėjiniai laidos vedėjai Svaras ir Mironas turėjo ilgai įkalbinėti tuometinį radijo direktorių Darių Užkuraitį, kad šis įtrauktų nekomercinio hiphopo laidą į bendrą tinklelį.

Po sėkmingo starto prie dueto prisijungė DJ Mamania, kuris pastebi, kad didžiausias keblumas buvo radijo stoties koncepcijos atitikimas. „Visas tuometines laidas turėdavome pateikti įrašytas iš anksto ir suderintas su programų direktoriumi“, – prisimena jis.

Tuo metu visai nauja radijo stotis buvo girdima tik Vilniuje ir jo apylinkėse, o po kelerių metų gyvavimo patyrė fiasko, todėl „Gatvės lyga“ ėmė ieškoti naujų namų. Jų idėją padiktavo DJ Mantini, kuris pakvietė vyrus į „Geras FM“ radiją ir pats tapo ketvirtuoju „Gatvės lygos“ vedėju.

„Gariūnų turgavietėje įsikūrusi radijo stotis buvo savotiška urbanistinė egzotika ir laidos svečiams keldavo įtarias emocijas“, – kurioziškais prisiminimais dalinasi DJ Mantini. Tačiau jis kartu pastebi ir tai, jog pagaliau galėjo laidas vesti gyvai tiesioginiame eteryje.

Populiarėjantis hiphopo muzikos žanras Lietuvoje tapo vis labiau klausomas ir prašėsi sklaidos į platesnes mases. Todėl 2005 metų vasarą „Gatvės lyga“ iš regioninės radijo stoties perėjo į nacionalinę – ZIP FM. Tik ką įsikūrusioje radijo stotyje laida buvo įtraukta į specialią vakaro programą. Tiesa, čia reikėjo pereiti ne mažesnius kelius, kad patektų į gyvą eterį.

„Teko daug įrašinėti demonstracinių laidų ir jas keisti pagal programų direktoriaus reikalavimus. Anksčiau buvome pripratę plačiau bendrauti su klausytojais, o ZIP FM reikalavo daugiau groti muzikos, – pasakoja DJ Mamania. – Bet pagaliau mus pradėjo girdėti visa Lietuva. Dvi valandos nekomercinės hiphopo muzikos kartą per savaitę. Tai atrodė kaip nerealiausias pasiekimas.“

20 metų „Gatvės lygos“ patirties - prisiminimų apie didžiausius iššūkius, kurioziškos užkulisių istorijos ir būrys garsiausių Lietuvos hiphopo atstovų jau šį trečiadienį 4 valandų trukmės jubiliejinėje radijo laidoje per ZIP FM nuo 21 valandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)