Kaip pranešė Seimo ryšių su visuomene skyriaus, penktadienį pirmą kartą skambėsiantį kūrinį "Mūsų laisvė: septynios invokacijos" atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras ir dainininkė Asta Krikščiūnaitė bei saksofonistas Petras Vyšniauskas.

Invokacija - kreipinys, šauksmas į gyvuosius ir mirusius, paženklintus Sausio 13-osios įvykių, kurie subūrė tautą galutiniam laisvės apsisprendimui.

Oratorijos autorius A.Martinaitis sako rinkęs oratorijai tekstus, remdamasis platesne kultūrine panorama.

"Man artimesnė buvo krikščioniškoji meilės ir atlaidumo, karinių-istorinių liaudies dainų ir sutartinių tematika. Tame įvairume ieškojau bendrumo ir dvasinės vienybes, kad šia garbinga 15-kos metų sukaktimi savo širdies antspaudu galėtume patvirtinti ištikimybę laisvei ir žuvusiųjų atminimui", - sako A.Martinaitis.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės siautėjimą Vilniuje.

Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14 ir buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis žmonių.

Nors kariškiams pavyko užimti televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pastato.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją